Az élelmiszeripar a
profitot az alacsony fogyasztási árakkal akarja összeegyeztetni, mesterséges
anyagokat használ – sokszor a lehető legtörvényesebb módon!
A fogyasztói
társadalomban a csomagoláson étványgerjesztő fotók, természetes alapanyagok
ígérete – ahhoz, hogy eladjon, bárki számára megengedett dolog a túlzás. De
csak ennyiről van szó? A közlemúltban néhány botrány is kirobbant, amikor
marhahús helyett lóhúst használtak a készételekben. A skála azonban ennél
sokkal szélesebb.
Sajt
Csorog a nyálunk a pizza láttán. De
térjünk csak vissza a földre: az olvadó sajt egyetlen gramm tejet nem
tartalmaz! A Cargill, az amerikai élelmiszeripari óriás fabrikálja: tejprotein
és pálmaolaj (ennek az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása enyhén szólva
is gyanús), amidon, galaktomannán és aroma. Tejnek nyoma sincs a lasagnaban, hamburgerben és más
sajttartalmú ételben. Az Európai Bizottság engedélyezte használatát azzal a
feltétellel, hogy tüntessék fel a csomagoláson. De hát ki tudja azt, hogy mi az
a galaktomannán?
Tyúkleves baromfi nélkül
Egy kis ételt akar csinálni zöldéggel,
hússal és egy kis plusz valamivel feldobni? Milyen finom ez a leveskocka,
már a zacskón is mutatják, van benne hús, zöldség, sárgarépa, petrezselyem,
hagyma, stb. Persze alapvetően: só! Tessék csak megnézni, az egyik csomagolásán
ezt láttuk: «több, mint 37 % tengeri só» – másképpen szavakkal: merénylet az
egészségünk ellen! Ezen felül van benne 2 % tyúkzsír, és 0,2 % tyúkhús, 3 %
húskivonat… ; a zöldségkockában pedig: 4,7 % zöldség!
Fogyókúrás cereáliák...
Fogyókúra
és cereáliák mellett döntött a bennünk található rostok miatt? Melyiket
választja, a «speciális fogyókúrát» vagy a gyerekeknek valót? Elvileg az elsőt
fogyókúrára szánják, rajta is van a dobozon. Tévedés! Mindkettő egyforma!
Mintegy 370 kcal/100 g (363 a fogyókúrás, 382 a gyerekeké), 8 ill. 6 g protein,
80 ill. 84 g glucid 1.3 ill. 1.5 g lipid... A nagy különbség a cukortartalom: a
gyerekeké 43 g, a fogyókúrázóké 17 g.
Gyorsleves?
Ahhoz, hogy ötféle gyümölcsöt és
zöldséget együnk hetente, a legkönnyebb: a leves. Ideális az lenne, ha magunk
csinálnánk, akkor legalább tudnánk, hogy benne van. Azt ne higgyük, hogy egy
zacskós leves forróvízben oldva ugyanaz … Egy neves márka levespora legfeljebb
4,3 % zöldséget tartalmaz, emellett ízfokozó (E621), de főleg só szerepel benne…
100 %-os gyümölcslé, valóban?
Ismét csalódás. «100 %-os tiszta
gyümölcslé» szerepel rajta nagybetűkkel, emellett igencsak kicsikkel
«koncentrált narancsléalap». Mit jelent ez? Ott, ahol a narancs megtermett, a
levét forralva elpárologtatták belőle a nedvességet addig, míg mennyisége
nyolcadára nem csökkent és zseléssé nem vált. Ez a koncentrátum, ehhez már
csak hozzá kell adni a vizet palackozás előtt. Mi a gond akkor? Csak annyi,
hogy az eljárással az eredeti íz is eltűnik, ezt kell «helyrehozni». A
narancsban természetes módon 12-15 % a cukor, enélkül gyümölcslé nem létezik.
Ha a gyártók ráírták a dobozra, hogy «Hozzáadott cukor nélkül», ekkor érdemes
egy pillantást vetni a cukortartalomra; 15g és 150g között azt kell(ene)
ráírni, hogy «Cukros», vagy «Hozzáadott cukorral»…
Forrás: Bodytalk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.