(Korábban közzétettük a HVG-nek a németországi magyar húsipari munkásokról szóló cikkét, itt alant következik pedig a magyarországi multibirodalomban dolgozókról írott.)
Nemcsak Németországban
dolgoznak sanyarú körülmények között magyar hentesek, a hazai legnagyobb
vágóhídon is tizenhatórázik a kikölcsönzött munkaerő. A hentesek többsége
hallgat, mert a megélhetése függ tőle, hiszen ezen a vágóhídon "mindig van
meló", még ha "egy-két hétnél vagy hónapnál tovább kevesen
bírják". A "nomád hentes" nem csak Nyugat-Európában fogalom,
sokan vannak ilyenek itthon is.
A kiskunfélegyházi vasúttól nem
messze, a régi vágóhíd helyén áll a Hungary Meat Kft. húsfeldolgozója, a
Pini-birodalom magyarországi központja. A városban mindenki ismeri az olasz
nevét, s azt is tudják, hogy a gyárban mindig akad munka, mivel
rekordsebességgel cserélődnek a munkások. Az irodai helyiségek szerények, a
70-es éveket idézik, alig látni egy-két embert. Az udvaron keresztül lehet
eljutni az üzemcsarnokba, amit már az olasz üzletember húzott fel 1997-ben.
A könnyűszerkezetes épületbe
csak egészségügyi nyilatkozatot aláírva, bemosakodva, fehér ruhában, több
fertőtlenítésen túlesve léphet idegen. A csarnokban szalagok mellett görnyed
300-nál is több ember, hideg van, üvölt a zene, zúgnak a gépek. Az ügyvezető
asszony vezet végig a szalagok között, azt szabad fényképezni, amire rábólint.
Ő is fehér köpenyben van, látszik, hogy nem csak leugrott ide, a jelenléte folyamatos.
A szalag mellett állók nem
néznek fel, mindig jön a következő húsdarab, amit vágni kell, csontozni,
csomagolni. Az igazgatónő kikísér bennünket, délután fél kettő van. „A vége még
odébb van” – pillant fel a bejárat feletti órára.
Van, aki kidől a szalag mellől
A fehér köpenybe bújt
férfiaknak, asszonyoknak szemmel láthatóan felnézni sincs idejük, nemhogy
beszélgetni. „Lenyelnék a nyelvüket, ha kérdeznél tőlük” – kommentál egy
hentes, aki nyáron két hónapot dolgozott a félegyházi üzemben.
„Kényszerhelyzetben voltam", meséli a hvg.hu-nak, neve elhallgatását
kérve: "Németországban megégettem a kezem, nem fizettek egy buznyákot sem.
De kell a lóvé, tartásdíjat fizetek, meg élni is kell valamiből." A
férfinak szóltak, hogy keresnek embert az olasznál, és akár munkaruhába is
mehet, rögtön állhat a szalag mellé. „Ott mindig van meló, sorra dőlnek ki az
emberek. Egy-két hétnél, hónapnál tovább kevesen bírják. Hajnali fél 2-kor
kelni kell, fél háromtól meló egészen este fél hatig. Csak hétvégenként jártunk
haza, egy kis faházban laktunk tízen. Nomád hentesek, így hívnak bennünket” –
mondja nevetve. Elmondása szerint nála akkor borult ki a bili, amikor látta,
hogy nem stimmel a fizetés: a teljesítmény függvényében 260-300 ezerben
állapodtak meg szóban az őt beszervező alvállalkozóval. Papíron minimálbérre
szerződött vele, a valóságban meg kapott 200 ezret, heti 80 óráért a szalag
mellett. „Kemény munka, 500 forintos órabérrel számolva, nehéz ép ésszel kibírni”
– mondja.
Szerződés nélkül
Egy középkorú férfit –
több társával – múlt péntektől küldtek kényszerszabadságra Félegyházán.
„Majd telefonálnak, ha kellünk megint” – mondja szenvtelenül, de nevét ő
sem szeretné elárulni. „Jól meg voltunk hajtva. Napi 15 ezret mondtak, én azt
meg is kaptam két részletben: az első részt a hónap közepén lehetett előlegként
felvenni, majd most megkaptuk a fennmaradót. Csak a kések, meg a nylon- és
pamutkesztyű árát vonták le. Azt nekünk kellett megvenni. A kés darabja 2200
forint, a kesztyűk csomagja 1000 forint körül van. De nem is a pénzzel volt
nekem bajom, hanem a tempóval.” Elmondása szerint hajnali fél háromtól este fél
hatig kellett hajtani, szerinte nem csoda, hogy átjáróház az üzem. „Napi 16 óra
megfeszített tempóban, ezt nem lehet sokáig bírni. Csak akkor végeztünk
korábban, ha nem ért oda időben a lengyel kamion, s nem volt mit vágni.” A
férfit egy régi ismerőse vitte oda. „Ő alvállalkozó, a főnöke egy kecskeméti
hölgy, az kötött szerződést a tulajdonossal a munkára" – írja le a
bonyolult alkalmazói láncot, de nyomban hozzá is teszi: "a hívnak,
megyünk, különben nem lesz pénz". A férfi dolgozott már Németországban,
Olaszországban, „de nem a Pini úréknál”. Mantovában vágóhídon volt, de ott nem
szalag mellett, és az „napi 8 óra volt, inkább kevesebb”. A pénz nem volt
rossz, de abból kellett fizetniük az albérletet és utazást is. Kiskunfélegyházán a szállást
kifizették, igaz, össze voltak zsúfolva úgy ötvenen, s hárman-négyen laktak egy
szobában. „Cipőgyár vagy mi volt régen? Annak az irodáit alakították át. A
fűtéssel voltak gondok, meg a meleg vízzel. Csak az elsőnek visszaérkezők
tudtak lefürödni” – mondja, egyetértve a jelzővel: „Igen, nomád hentesek
vagyunk.”
Pini munkát vásárol
vállalkozóktól
Dolgozott
korábban Pininek Andrási Zoltán vállalkozó is. Ő volt az, aki tavasszal
henteseket közvetített Németországba a Müller Fleisch GmbH, az egyik legnagyobb német
húsfeldolgozó birkenfeldi üzemébe. A német tulajdonú
humánerőforrás-közvetítő azonban, mellyel kapcsolatban állt, nem fizette ki a
magyar alvállalkozót. Andrási a Symplex Pro Kft. vezetőjével együtt több mint
190 ezer eurót követel a német munkaerő-közvetítőtől: mint arról a hvg.hu több
cikkben is beszámolt, a pórul járt hentesek emiatt tüntettek is nyáron Németországban. És
bár 20 ezer eurót ígért a német gyár a munkások kárának
enyhítésére, ezt az összeget sem fizették még ki.
Andrási a hvg.hu-nak azt
mondta, tapasztalatai szerint Magyarországon ugyanúgy működnek alvállalkozói
láncolatok, mint Németországban, és nálunk is gyakran előfordul, hogy a napi
munkaidő meghaladja a 12-14 órát, a végén pedig a munkavállalók nem kapják meg
a közvetítőtől a beígért pénzt. Az alvállalkozói láncok a húsiparban
Magyarországon sem új keletűek: Andrási 2002-ben „ment be” Pinihez 17 makóival
fejet csontozni, és onnantól 2008-ig szervezett munkaerőt neki. A bajok
szerinte mindig akkor kezdődnek, amikor a vágóhídon nincs annyi vágás, amennyit
beterveznek, az alvállalkozónak viszont fizetnie kell a megegyezés szerinti
béreket.
Ilyenkor hiába van lebeszélve,
hogy az alvállalkozó mennyi pénzből hoz be adott létszámú munkaerőt az üzembe,
a végén nem kapja meg ezt az összeget. Egy darabig saját zsebből fizeti a
munkásait, de aztán nincs tovább, ha a megbízó nem teljesít. Andrási elmondása
szerint egy ilyen vita végén tette őt ki Pini. Andrási állítja, a Hungary Meat
Kft.-nél több milliója ragadt bent, a cége is bedőlt, a munkásai hoppon
maradtak. És persze ilyenkor az alvállalkozót találják meg a hentesek, akik azt
hiszik, ő teszi el a pénzt.
Azt, hogy az alvállalkozói
rendszer ma is működik, az egyik anonimitást kérő hentes is megerősítette:
szerinte szinte szalagonként más-más viszi a munkásokat. A csontozásnál egy
vállalkozó szervezi a comb-, lapockaszalagot, másik a karaj- és
császárszalonna-szalagot. Szerinte szinte követhetetlen, hogy hány
alvállalkozóval végeztetik el a munkát. Így viszont nem Pini dolga, ha szinte
hullanak a hentesek a szalag mellől, mert annyi a munka, vagy hogy éppen
nincs, és el kell küldeni dolgozókat.
A szakszervezet kiszorult
„Kezdetben beengedett bennünket
Pini, mentünk is szervezni a tagokat” – emlékszik vissza az 1997-es nyitásra
Kapuvári József, a húsos szakszervezet, a HDSZ elnöke. „Úgy 70 dolgozót vett át
az új üzem felépítése során, de azok gyorsan kikoptak. Akkoriban nem nagyon
ment jól Pininek sem. Aztán már kiszorultunk, jöttek-mentek a dolgozók, nem
volt állandó gárda. Alvállalkozóknak adta ki a tulajdonos a feladatot, azok meg
úgy oldották meg, ahogy" – mondta. Kapuvári szerint bizonytalanságban
élő, havi rotációban alkalmazott dolgozókat nem lehet szervezni, az érdekeiket
sem védhetik, főleg, ha ők sem akarják. Márpedig ő úgy gondolja, ezek az
emberek annyira kiszolgáltatottak, hogy nem szívesen beszélnek a problémáikról.
A HDSZ elnöke szerint más magyarországi üzemekben is kiszerveznek munkásokat,
de azokban kisebb mértékben. „Én is hallottam, mondta a szakszervezeti vezető,
hogy minimálbéres szerződéseket kötnek, majd zsebbe fizetnek, igaz, kevesebbet
a szóban megígértnél. Az ilyen munkaerővel nincs gondja a tulajdonosnak, nem
kér béremelést, szociális követeléseik sincsenek."
Csak csontozás és feldolgozás
A hentesek foglalkoztatásáról,
a munkahelyi körülményekről, a Hungary Meat Kft.
terjeszkedéseiről beszéltünk Marcello Pinivel, aki a birodalom atyja,
Piero Pini fia, valamint Jankó Ferenccel, a kft. tanácsadójával, akik azonban a
cikk megjelenése előtt visszavonták a nyilatkozatukat.
Mint a Bács-Kiskun megyei
kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi szakigazgatási szervétől megtudtuk, az
elmúlt három évben összesen 13 esetben (utoljára két éve) folytattak
vizsgálatot a kiskunfélegyházi céggel kapcsolatban az alvállalkozóknál. Mindössze
két esetben szabtak ki bírságot.
A Hungary Meat Kft. a
legnagyobb kapacitású és árbevételű hazai húsfeldolgozó, és Közép-Európában is
a legnagyobb. Míg Csányi Sándor cégcsoportja csak most tervezi egy modern,
egymillió darab sertés feldolgozására alkalmas megavágóhíd felépítését, a
Pini-birodalom Magyarországon 2013-ra napi 6000 (évi 1,5 millió)
disznó feldolgozását tűzte ki célul, legalábbis ez olvasható ki a Magyar
Mezőgazdaság idei első számából.
Ami az árbevételt illeti: míg a
Pické nagyjából megragadt az évi 60 milliárd forintnál, a Hungary Meat Kft.-é
tavaly – 1,2 millió sertés feldolgozása mellett – meghaladta a 90
milliárdot. Pini cége ugyanakkor csak vágással, csontozással és darabolással
foglalkozik. Mint Marcello Pini is fogalmazott egy sertéstartók számára
rendezett fórumon, a Hungary Meat Kft. egy feladatra koncentrál, s annak
kapacitását növelik, ameddig lehet. (A Pick készítményeket is előállít, a
Bonafarm-csoport – melybe a Pick Zrt. is tartozik – teljes vertikális
integrációra törekszik a takarmány biztosításától a sertéstenyésztésen és
húsfeldolgozáson át a késztermékig – a szerk.)
Európai terjeszkedés
A Pini-birodalom egyértelműen
arra törekszik, hogy bekerüljön a már Európában is számottevő vágóhídi
kapacitással rendelkező sertéshús-feldolgozók közé, ahol a TOP 10-hez 10 millió
vágásnál is több kell egy évben. Ennek érdekében néhány évvel ezelőtt a lengyelországi
Kladnóban építtetett a magyarországinál háromszor nagyobb kapacitású vágóhídat,
idén augusztusban pedig Észak-Olaszországban állapodott meg két vágóhíd
működtetéséről. Utóbbi kettőben jövőre futhat fel a termelés, de ezek együttes
kapacitása is „csak” egymillió darab sertés lehet egyelőre egy évben. (Pini
eredetileg Manerbióban akart egy háromszor akkora vágóhidat építeni, de ez a
terve megbukott a helyi környezetvédők és a hatóságok ellenállásán.)
Piero Pini sikerét a piac
nemcsak a méretgazdaságosságában látja, hanem abban is, hogy kevéssé van kitéve
a hazai fogyasztásnak, miután a termelés 80 százaléka külpiacra kerül: a
társaság a termékeit Japánban, Dél-Koreában, Honkongban, Taiwanon,
Dél-Afrikában, Európában pedig főként Olaszországban, Spanyolországban,
Oroszországban, Ukrajnában, Szlovákiában és Romániában értékesíti.
A cégbirodalom növekedését
jelzi, hogy a nomád hentesek is követik Piniék terjeszkedését: az egyik
megkérdezett januártól a cég újonnan megszerzett vágóhídján fog kezdeni. Ha
befut a telefon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.