2010. november 4., csütörtök

Havi 9.000 eurós nyugdíj 50 éves korban az Európai tisztviselőknek!

A belga RTL-en «A hallgatóké a szó» c. műsorban a nyugdíjakról volt szó. A belga politikusok – akik állandóan azt szajkózzák, hogy "tovább élünk, tehát tovább kell dolgoznunk", ezért a jelenlegi 65 éves nyugdíjkorhatárt tovább kell emelni –, 20 éves „szolgálat” után 52 éves korukban komplett nyugellátást kapnak! Tudni kell, hogy Belgiumban bukott politikus nincs. Néhány évvel ezelőtt az akkori belügyminiszternek le «kellett» mondania (beosztottjai kitoloncolás, közben utasításának megfelelően el akartak hallgattatni egy fiatal nőt és megfojtották). Néhány hónap múlva a flamand kormányban tűnt fel, ma pedig az 5 hónapja megalakulásképtelen új kormány hivatalos közvetítője. A parlamentekbe aki egyszer bejut, onnan ki nem ebrudalja az atyaúristen sem, azonfelül tele vannak családi összefonódásokkal (atya és fia, lánya, sőt unokája)...

Ez azonban semmi az európai funkcionáriusokhoz (eurokratákhoz) képest! Mindössze 5 év után 50 éves korukban, 9 ezer eurós havi nyugdíjra jogosultak! A semmitevésben is el lehet fáradni (ti. minden jelentős, szakértelmet kivánó feladatot kiszerveznek, egyben a lobbykat is kiszolgálva). Botrányos! Ebben az évben 340 európai tisztviselő megy nyugdíjba, hogy helyet adjon az új tagországokból érkezőknek.
A közönséges halandók és az olümposzi istenek között túl nagy lett a különbség. Ki fizeti mindezt? Te meg én, akik nyomorúságos nyugdíjért dolgozunk.

Pl. Giovanni Buttarelli, "helyettes adatvédelmi ellenőr " mindössze 1 és 11 hónap szolgálat után 2010. nov-ben 1.515 € / hó plusznyugdíjat kap (amennyit a magánszektorból nyugdíjba menő francia dolgozó 40 éves munkaviszonnyal. Csak ez utóbbi nem pluszban!). Kollégája Peter Hustinx szerződését 5 évvel meghosszabbították, 10 év után közel 9 000 euró havi nyugdíjra lesz jogosult. Más technokraták: 1./ Roger Grass, az Európai Bíróság törvényszéki írnoka 12.500 € fog havonta kapni. 2./ Pernilla Lindh bíró 12.900 €-t. 3./ Damaso Ruiz-Jarabo Colomer ügyész 14.000 €-t. Tessék konzultálni a listát : http://www.sauvegarderetraites.org/docs/Retraite_Hauts_fonctionnaires_europeens_Annexe_3_Etude_27.pdf
Ugyanitt találni egy bizonyos Jacques Barrot-t (73 ans) 4 728.60 €-s nyugdíjjal (5 évet dolgozott a szállítási bizottságon).

Nem csak a nyugdíjak verik a plafont, de elég 15,5 munkaviszony a komplett karrierhez! Arról nem is beszélve, hogy adót sem fizetnek gyakorlatilag a máris szép fizetésükből (2 %-os az egyéb jövedelmek – családi pótlék, házastársi pótlék, az eredeti országból átköltözés térítése, berendezkedési pótlék, letelepedési pótlék, utazási költségtérítés, kiszállási díj, missziós költségtérítés, költségátalányok – kizárásával)!
Eredetileg ezek a nábob-nyugdíjak az Európai Bizottság tagjainak voltak fenntartva, aztán szépen kiszélesedtek az összes tisztviselőre. A legrosszabb az egészben azonban az, hogy nyugdíjjárulékot egyáltalán nem is fizetnek, egy fillért sem, mindez maradjon az adófizető terhe! Gondoljátok el, az EU számvivőszékének magisztrátusai, akiknek az a feladatuk, hogy "ellenőrizzék, hogy az EU kiadásai legálisak-e, megfelelnek-e annak a célnak, amire szánták", a rendszerből profitálva egyáltalán nem fizetnek járulékot. De ortodox leckét adnak a tagállamok költségvetésének!

Ha egy évet ledolgozol itt, már havi 922 euróval nő a nyugdíjad. Ha ötöt, akkor 4 728-cal, persze a rendes nyugdíjad mellett. 16 éves munkaviszony pedig meghozza a maximumot: 13 000 euró havonta a nyugdíjban!

Mit kell ezért tenni? Ha a nyugdíjaknál maradunk: a kormányoktól állandóan a nyugdíjkorhatár emelését kérni, a nyugdíjhoz szükséges munkában töltött évek növelését követelni, a nyugdíjak csökkentését elérni. Van azért ennél több tennivaló is: a tisztviselők bérének csökkentése, a mezőgazdaságból élők lenyomása a szegénységi küszöb alá, a különféle kormányok rákésztetése a kiadások csökkentésére a közszolgáltatásokban, kórházaknál, iskoláknál, postánál, közlekedésnél., a szociális kiadások megnyirbálása, a munkanélküli járandóságok minimalizálása.

Havi 20 000- 23 000 ezer eurós fizetéssel, feudális privilégiumokkal ezek a magasrangú tisztviselők ott ülnek Brüsszelben mindenki feje felett, törvényen kívül, semmilyen demokratikusan választott hatalom nem ellenőrzi őket. Ők felügyelik, uralják a munka világát.
A mi pénzünkön.


Az EU által ránkerőltetett szigorítási tervek

Nagy-Britannia
A kormány célja: 2014-ig 94 milliárd euró megtakarítása. A nyugdíjkorhatár felemelése 70 évre, a nyugdíjak (akár 30 %-os) csökkentése, bér- és családi pótlék befagyasztása 2-3 évig. A közszolgáltatásban: 22,7 milliárd euró megtakarítása az egészségügyben és 60 ezer munkahely megszüntetése, 2,5 milliárddal kevesebb a betegellátásra és a közkórházak privatizációja. Postaprivatizáció, 10 ezer tűzoltó-mentő elbocsátása (csak a nemzetvédelem menekül meg), közkönyvtárak, uszodák, stb. bezárása. 2014-ig 1,5 millió munkahely szűnik meg, 600 ezer a közszolgáltatásban. A családi pótlékon, a lakásbérlés és fűtés támogatásán, a 60 év felettiek ingyenes közszolgáltatási igénybevétele megszüntetésén 25 milliárdot spórolnak meg.
A TUC szakszervezeti szövetség tömegtüntetéseket hirdet, masszív sztrájkokat.

Franciaország
2013-ig 100 milliárd euró megtakarítása (a közszféra deficitje csökkentése 8 %-tól 3-ra). Nyugdíjreform: a korhatár és a járulékfizetés megemelése, ami a gyakorlatban is 67 évre emeli a nyugdíjba vonulást idejét (az inaktív évek nem számítanak). Közkiadások csökkentése (a 2010-es 319 milliárd euróról 2011-re már csak 268 milliárd fordítható), 31 638 köztisztviselő munkahely megszüntetése. A jövő évtől bérbefagyasztás. Társadalombiztosításban 2,5 milliárd megtakarítása (orvosságokon és a hosszú ideig tartó betegségeken).
Országszerte tüntetések, sztrájkok, a diákok is csatlakoznak.

Portugália
2013-ig 11,7 milliárd euró megspórolása. A magánszektorban bérbefagyasztás, az állami szektorban 5-10 %-os bércsökkentés, a nyugdíjak befagyasztása, a korhatár 65-ről 67-re emelkedik. A közszolgáltatásben a tisztviselők 10 %-a elbocsátása (65 ezer munkahely). Az állami vállalatok, posta, vasút, gáz-és elektromos szolgáltató, telekommunikáció, autóutak, repülőterek privatizálása megindult. 6 milliárd euró pluszjövedelem elérése az áfaemeléssel és a jöveledelmadó emelésével; vége az oktatási és egészségügyi kiadások miatti adócsökkentésnek.
Febr-ban 50 ezer lisszaboni tüntető, májusban 300 ezer, szept-ben 100 ezer, nov-ben általános sztrájk a szakszervezetekkel.

Spanyolország
2011-ben 15 milliárd eurós restrikció. Az állami költségvetés 2010-hez képest 7,7 %-os csökkentése. 2011-ben az oktatásra 8,1 %-kal, a kutatásra 7 %-kal, a környezetre 31,8 %-kal, közmunkákra 34,6 %-kal és az adóhatóságokra 5 %-kal kevesebb juttat a kormány.
A tisztviselők 5 %-kal kapnak kevesebb járandóságot. A nyugdíjakat befagyasztják, 65-ről 67-re emelkedik a korhatár. Az áfa 16-ról 18 %-ra és 7-ről 8 %-ra nő.
Szept-ben a dolgozók ¾ része sztrájkolt (10 millió); 1,5 milliónyi tüntető válaszolt a szakszervezeti felhívásokra.

Olaszország
24 milliárd euró megtakarítás 2011-2012 között. A nők nyugdíjkorhatárának felemelése 61-tól 65-re (41 éves járulékfizetés kell a teljes nyugdíjhoz!), 2018-tól 67 éves korhatár, a közszférában a nyugdíjak befagyasztása. A tisztviselők 3 éves bérbefagyasztása, bérmódosítás és –csökentés (az 1200 eurós jövedelmeket érinti). A közszférában több mint 400 000 munkahely, közötte 140 000 az oktatásban és 160 000 az egészségügyben megszűnik; az oktatás 1,4 milliárd euróval kevesebbet kap.
Okt-ben pedagógusztrájkok, több mint 80 városban tüntetés, tömegközlekedés sztrájkja, szakszervezeti akció a rugalmas munkavégzés ellen; Rómában egymilliós tüntetés, vasipar, diákok, rendőrök általános sztrájkot követelve.

Hollandia
18 milliárd euró megtakarítása a tisztviselők bérének befagyasztásával, különféle helyettesítések csökkentésével, a gyermekek fogadására szolgáló intézmények büdzséjének mérséklésével, a szociális háló megnyirbálásával, a fiatal mozgás- és értelmi sérültekhez adaptált munka csökkentésével. A szakszervezetek gyengítését szolgáló új törvény: a bérek módosításához nem szükséges beleegyezésük.
Okt-ben első tüntetés: ”Nem fizetjük meg a válság árát!”

Németország
82 milliárd euró megtakarítása 2014-ig, ebből 11,2 milliárd már 2011-ben. Az adminisztrációban 15 ezer munkahely megszüntetése, a munkanélküli segély csökkentése, a magas fizetésűek családi pótlékának csökkentése, a minimális jövedelműek kiegészítő jövedelmének megszüntetése. Már 2006-tól a nyugdíjkorhatár 67 év, e kor elérése előtt havonta 100 euróval kisebb nyugdíj. Az oktatási, kultúrális és egészségügyi kiadások megnyirbálása.
Sztrájkok (mezőgazdasàg, tejipar, széleskörű támogatással).

Görögország
3 év alatt 30 milliárdos megtakarítás. A tisztviselők bérének 10 %-os csökkentése, a magánszektor béreinek befagyasztása, a minimálbér 740-ről 500-ra csökkentése, a nyugdíjak csökkentése, a -korhatár emelése, a javak és szolgáltatások egyharmadának áfanövekedése 11-ről 23 %-ra, a jövedéki termékek áfaemelése (üzemanyag 63 %), a vasúti személyzet 35 %-os csökkentése, a tömegközlekedés árának emelése mellett vonalak lezárása, az energiapiac liberalizálása, tarifáinak 40-100 %-os emelkedése. A kollektív szerződések és a napi 8 órás munkaidő eltörlése, rugalmas munkavégzés favorizálása.
12 általános sztrájk az intézkedések bevezetése óta.

Stb, stb, stb, stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.