2011. december 7., szerda

A GENOP-DEH szakszervezeti felelősök, Nikos Photopoulos és társai elleni jogi eljárás azonnali leállítását!


Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértése



November 24-én a görög rendőrség (MAT) brutálisan eltávolította azokat a dolgozókat és szakszervezeti tagokat, felelősöket, akik néhány nap óta elfoglalták az athéni Mesogeion sugárúti vállalati központot. Ez a központ szolgál arra, hogy összehasonlítva a befizetéseket megszervezze azon munkáscsaládok ezreinél a villany lezárását, melyek a kormány és a trojka (IMF - Európai Unió - Európai Központi Bank) új ingatlanadója fizetését megtagadják, mert képtelenek kifizetni.
2011. nov.30-án 15 szakszervezetist, közöttük Nikos Photopoulost, a GENOP-DEH szakszervezet elnökét bíróság elé citálták és súlyos büntetés vár rájuk. Az általános sztrájk előestéjén a kormány óvatosan kivár az ítélettel.
Az egész világon a dolgozók, a népek a görög dolgozók és szervezeteik oldalán állnak a trojka és kormányuk által bevezetett barbár programok elleni küzdelmükben. Akciójuk legitim, az elektromos szolgáltató dolgozóinak akciója jogos, követelik a kormány által bevezetett új, a villany kikötését az adófizetéssel összekötő intézkedés eltörlését.
Egyetlen dolgozó, egyetlen munkásaktíva, egyetlen munkás- és demokratikus szervezet nem fogadhatja el azt a megtorlást, mely a szakszervezeti és demokratikus jogok megsértésére irányul.
Ezért a Nemzetközi Egyetértés úgy döntött, informálja az egész világ munkásszervezeteit erről a szélsőségesen súlyos tényről és arra kéri, tegyenek megsokszorozott lépéseket a görög kormány irányába annak érdekében, szüntesse meg az aktivisták elleni jogi lépéseket és biztosítsa szolidaritásáról a GENOP-DEH szakszervezetet.

Louisa Hanoune, a Parti des travailleurs (Algéria) főtitkára
Daniel Gluckstein, a Parti ouvrier indépendant nemzeti titkára (Franciaország)
-----------------------------------------------

Interjú Nikos Photopoulosszal, a görög elektromos szakszervezet, a GENOP-DEH elnökével, aki 14 társával 2012. jan.12-én áll a bíróság elé.

Athén, dec.1.

– Azzal a súlyos börtönbüntetéssel szemben, amivel a bíróság fenyeget, nem kellene a nemzetközi munkásmozgalomban széleskörű kampányt kezdeményezni a bírósági eljárás megszüntetése érdekében?

- Köszönöm a javaslat felvetését, szükségünk van ilyen kampányra, hogy nyomást gyakorolhassunk a kormányra. Meg kell mutatnunk a dolgozóknak, hogy nincsenek egyedül. Ez egy háború, addig fog tartani, amíg a kormány és a trojka elszánt. Semmi nem állítja le őket, a számlát az utcán kell rendeznünk. Vagy ők, vagy mi. Képtelenség elviselni ezt a politikát, amely a dolgozókkal akar fizettetni, miközben a gazdagok gazdagodnak. Nem mi, a dolgozók voltunk hatalmon, amikor az adósságot összeszedték, akkor hát fizetni sem nekünk kell. Osztályharc folyik ma Görögországban, a dolgozók túléléséről van szó, minden jövőképet megszüntetnek számunkra. De az akadályokat meg kell semmisítenünk. A tőlünk eltulajdonított álmokat vissza kell szereznünk. Görögországban már másfél millió ember él a szegénységi küszöb alatt, és egymillió munkanélküli van. Másfél éve folyik az agymosás, azt próbálják elhitetni, hogy mi vagyunk felelősek azért, ami az országban történik. De az agymosás nem működik. Az emberek felébredtek és a középpontba az ő harcuk került. Ezért nem haboztunk szembeszállni, megmutatni, hogy nem félünk, teljes öntudattal tesszük, hogy megnyissuk az utat.
Tegnap kollektíve elhatároztuk, ha börtönbüntetésre szóló ítélet születik, nem fellebbezünk, hogy szembesítsük őket felelősségükkel. Nem hősökké vagy mártírrá akarunk avanzsálni, hanem öntudatunk teljes birtokában nem fogjuk lehorgasztani fejünket. Nem hagyhatjuk, hogy megőrizzék nyugodt lelkiismeretüket.

- Hogyan döntötték el a dolgozók a Kholargos negyed központjának elfoglalását és mi volt a szakszervezet szerepe benne?

- Azért jöttünk, hogy az elektromos áramot fizetni nem tudókat, a munkanélkülieket és a legszegényebbeket sújtó villanykikötéseket leállítsuk. Ez az épületfoglalás lett elviselhetetlen a kormány számára, ránk küldte a rendőrséget. Tudtuk előre, hogy így fog végződni. Követeljük a törvény visszavonását, mert az elektromos áramhoz való hozzáférést nem lehet a társadalomban nyomásgyakorlásként használni. Azok a képviselők, akik megszavazták, egy órát nem tudnának villany nélkül élni… de a többieken gúnyolódnak.

- Tegnap, a GSEE és ADEDY konföderációk meghirdette általános sztrájk előestéjén, a téged és 14 társadat elbírálandó bíróság jan. 12-re tette az ítélethirdetést. Mivel vádoltak és milyen büntetés szabható ki?

- A «rendfenntartó erők akadályoztatása» és «közszolgáltatási tevékenység akadályoztatása» volt a vád, hat hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetéssel büntethető. De a kormány fél bűnösnek nyilváníttatni bennünket és fél a konzekvenciáktól is. Ezért halasztották el az ítélethozatal idejét.
--------------------------------------------

Állásfoglalás küldése:

A GENOP-DEH szakszervezetnek:
main@genop.gr et press@genop.gr
(másolat: eit.ilc@fr.oleane.com)

Papademos miniszterelnöknek:
internationalmediaoffice@primeminister.gr

Munkaügyi miniszternek:
Ministry of Labour
40 Pireos Str. 10182 ATHENS - GRECE
Fax: ó30 210 5295 186 info@ypakp.gr

Igazságügyi miniszternek:
Ministry of Justice
96, Messoghion Avenue 11527 Ambelopiki Athens -
GRECE
Fax: +30 210 7755835
---------------------------------------------------

A Nemzetközi Egyetértés koordinációja tagjai:
ANTON VECHKUNIN (Oroszország) ;
PATRICK HÉBERT, Szakszerv.aktivista (Franciao.);
CHARLY LENDO,UGTG szakszerv.(Guadeloupe);
JULIO TURRA, CUT (Brazília);
NANCY WOHLFORTH, Pride at Work társelnöke és California Federation of Labor alelnöke (személyes címen, USA);
SALAH SALAH, Palesztin Nemzeti Tanács;
TIYANI LYBON MABASA, a Socialist Party of Azania elnöke (Dél-Afrika/Azánia);
JORDI SALVADOR DUCH,szakszervezeti felelős (személyes címen, Spanyolo.);
GOTTHARD KRUPP (SPD,Ver.di), személyes címen, Németország;
NORBERT GBIKPI BENISSAN, UNSIT független szakszervezetek, (Togo);
RUBINA JAMIL, az All Pakistan Trade Union Federation elnöke (Pakisztán);
NAMBIATH VASUDEVAN,a Trade Union Solidarity Committee elnöke, Mumbaï (India);
LOUISA HANOUNE, a Parti des travailleurs főtitkára (Algéria);
DANIEL GLUCKSTEIN, a Parti ouvrier indépendant (Franciao.);
ALAN BENJAMIN, OPEIU local 3, a San Francisco Labor Council tagja (személyes címen, USA).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.