2015. január 27., kedd

A görögök az Unió ellen voksoltak – politikai reagálások




 



A Syriza több mint 36%-kal és 149 képviselővel jócskán megelőzte Samaras Új Demokráciáját (28%). A Szocialista Párt (PASOK), amely 2009-ben még abszolút többséget szerzett, most nem többet, mint 5%-ot.

Az olasz külügyminiszter úgy értékeli az eredményeket, hogy az a «szigorítások és a rugalmasság közötti» harc kifejezése.

François Hollande üdvözölve Alexis Cipraszt – az adósság és kamatfizetésre célozva – hozzátette«Görögországnak be kell tartania elkötelezettségét».

Jean-Luc Mélenchon, aki szerint a Syriza «modell» Franciaország számára, «Európa számára új lap nyílott», amely «alkalmat nyújt Európa újraalapítására». Pierre Laurent remény lát «mindenki számára, aki Európában elutasítja a szigorítások politikáját».

Vlagyimir Putyin azt kívánja, hogy Oroszország és Görögország együtt tudjon működni «Európa és a világ jelenlegi problémáinak megoldásában».

David Cameron szerint a Syriza győzelme «növeli az európai gazdasági bizonytalanságot».

A Fehér Ház kommünikéjében reméli a «szoros» együttműködést az új görög kormánnyal.

Az Európai Unió hétfőtől az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácskozását hívta össze a görögországi 7 milliárd eurós újabb hitel programjának témájával. Az AFP hírügynökség szerint az Európai Bizottság hajlik már az adósság «újratárgyalására» ami a határidőket és az összeget illeti, de rámutat, hogy «az összeg meghatározása nehéz lesz». Benoît Coeuré, az Európai Központi Bank igazgatója egy német napilapnak azonban kimondta, «nem tudunk egyetérteni a görög adósság ránk eső részének bármilyen csökkentésével. Jogi szempontokból lehetetlen» (az EKB a görög adósságból 27,2 milliárd eurónyit birtokol).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.