2009. január 18., vasárnap

Nemzetközi információk
2009. jan. 14. 319. sz. ára: 0,50 euró
A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének hetilapja

Tartalom:
USA: szakszervezeti és egyéb aktivisták létrehozták a WERC-mozgalmat (kampány a gazdazág helyrehozására a dolgozók érdekében).
«Alulírottak arra kötelezzük magunkat, hogy a munkásosztály legszélesebb egysége érdekében cselekszünk (...) a társadalmi igazsáért megvalósításáért.». «10 alapvető követelést tartalmazó listát állítottunk fel, mely a gazdasági helyreállítási terv részét kell képezze – a dolgozók érdekében, a dolgozók megmentésére, nem pedig a tőzsdéére.».

Svájc: svájci aktivisták is készülődnek a febr. 7-8-i európai munkástanácskozásra. Informáltak bennünket a Nemzeti tanács kampányáról az ún. ‘személyek szabad mozgása egyezmény’ meghosszabbítása ellen. A Bizottság nemmel voksolásra szólít a febr. 8-i népszavazáson.

Törökország: «Textilipari dolgozók tömeges halála a farmernadrág-anyagok kőmosása miatt.».
10 ezer dolgozó betegedett meg szilikózisban emiatt, kik most bizottságba tömörültek. Harcuk iránti szolidaritásért fordultak az Egyetértéshez.

Burkina Faso: a demokratikus és tömegszervezetek Országos korrdinációs Irodája arról számol be, hogy 4 tagját a csendőrség dec. 15-én beidézte: Chrysogone ZOUGMORE elnököt, Tolé SAGNON alelnököt, Me Bénéwendé SANKARA és Jean Claude MEDA előadókat.

Guadeloupe: interjú Elie Domotával, a Dolgozók Általános Uniója (UGTG) főtitkárával. 2009. jan. 20-án mintegy 30 szervezetet hív határozatlan idejű sztrájkra.

Támogassátok a Nemzetközi információkat, fizessetek elő rá!


Kapcsolattartás:
Informations internationales
Entente internationale des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis -75010 Paris - France
Tel : (33 1) 48 01 88 28.E.mail : eit.ilc@fr.oleane.com
USA

"A dolgozók megmentéséért – nem a tőzsdéért!"
Segítsetek megismertetni a WERC-t
(kampány a gazdaság rendbetételére a dolgozók érdekében)

Az utóbbi hónapokban láttuk, minden előzetes feltétel nélkül dollármilliárdokat injektáltak a pénzintézetekbe. A felelőtlenség és a mohóság kompenzálást nyert, mégpedig rendkívül gyümölcsözően, ami lehetővé teszi, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek, pl. az AIG (American International Group) biztosítási óriás főnökei. Eközben a lakáselkobzások nőttek, a munkanélküliség csúcsokra emelkedett, a nyomor terjed és semmit nem tesz senki a dolgozók szenvedő millóiért.
Lehetetlen ölbe tett kézzel várni, hogy a dolgok megoldódjanak. A jól megszervezett pénzügyi tulajdonosréteg nyomást gyakorol a megmentési terv érdekében. Nekünk is ugyanezt kell tennünk! Kampányt kell indítanunk, el kell ismételnünk újra és újra, hogy előbb a dolgozók, a népesség többsége, melynek a kormányzati programokból profitálnia kell és nem a szupergazdagok piciny kisebbsége!

Történelmi fordulóhoz érkeztünk, egy új nagy gazdasági világválság áll előttünk. Aluírottak arra vállalunk kötelezettséget, hogy a legszélesebb munkásmozgalom egysége érdekében cselekszünk a feketék és latínók szervezeteiben, az Emigránsok jogaiért alakult csoportokban és minden egyéb társadalmi igazságért folytatott tiltakozó mozgalomban, hogy elérjük azokat a sürgősségi intézkedéseket, melyeket itt közlünk.

Követeléseink olyan szükséges intézkedéseket tartalmaznak, amelyek a dolgozók és minden elnyomott biztos jövedelmét, nyugodt életét kell szolgálják és azt, hogy ne váljunk áldozataivá annak a gazdasági válságnak, mely előidézésében semmi részünk. A dolgozókat kérjük, támogassák követeléseinket és csatlakozzanak mozgalmunkhoz a WERC-hez (kampány a gazdaság helyreállításáért, a dolgozók érdekében), alkossanak az egész országban bizottságokat, szervezzenek vita- és információs csoportokat, készüljenek az országos tanácskozásra, a dolgozók többségének meggyőzésére. Ha szolidárisak vagyunk, győzhetünk!

10 alapvető követelésünk, melyeknek szerepelnie kell a gazdaság helyreállításában:

1) A Wall Street kisegítésének leállítása. Egyetlen fillért a bankároknak és spekulátoroknak, a dolgozókat kell megmenteni.
2) Moratórium bevezetése minden ingatlan-elkobzásra, üzemek bezárására, a lakásbérlők elküldésére és a -bérletek szédületes emelkedésére. A jelzálog-szektor teljes államosítása, ideértve a Fannie Mae és Freddie Mac cégeket is.
3) A H.R. 676 (betegbiztosítás halasztott bér alapján) bevezetése. A magánbiztosítókkal ki a rendszerből! Teljes nyugdíjat!
4) Az EFCA (alkalmazotti szabad választási törvény) bevezetése, hogy minden dolgozó szakszervezetet választhasson.
5) Az ipari elbocsátások leállítását. A 3 óriás autóipati cég államosítását, új technika bevezetését, mely lehetővé teszi a gyors, alternatív energiafelhasználású tömegközlekedést.
6) Az emigráns dolgozók bűnbakként való felhasználásának véget kell vetni! Az ICE (légi és határrendőrség, vámhatóság) söprögetéseinek befejezését!
7) Az US iraki és afganisztáni háborúinak befejezését, a katonák azonnali hazatérését! Csak ezen országok viszonylatában a háborúk 3 ezer milliárd dollárba kerültek, ezeket a katonai hiteleket az emberi szükségletek kielégítésére kell fordítani!
8) Közmunkák szélesívű programjának megvalósítása, iskola-, kórházépületek rendbehozására, az ország tönkrement infrastruktúrájának kiszélesítésére, mely millók számára adna munkát és tisztes megélhetést - szakszervezeti tarifa alapján.A Mexikói-öböl térségének teljes rekonstrukciója, az idevonatkozó HR 4048-törvény megvalósítása.
9) Az emberi jogok kiszélesítésének védelme és azok számára megélhetési lehetőség biztosítása, akik nem képesek dolgozni. Egyedülálló szülőknek, mozgássérülteknek, időseknek és munkanélkülieknek a bérrel megegyező juttatást fizetni – leállítani az igazságtalan limitet, a szankciókat, a szakmai oktatás visszautasítását, a kényszermunkát, amit a TANF- (a nehézségekkel küzdő családok mellett időszakos támogatás) szociális program tartalmaz.
10) A munkaadókat és a gazdagokat – nem a dolgozókat – kell kötelezni a gazdaság helyrehozatalának finanszírozására. A gazdagok a múltban soha nem látott haszonra tettek szert, miközben minimális adót fizetnek. Retroaktiv adót kell bevezetni az óriási olajipari hasznokra kivetve, vissza kell térni az 1981-es adótörvényekre és az adóparadicsomokba vitt 2000 milliárd dollárnak haza kell térnie.


Első támogató aláírások (a * azt jelenti: nem szervezete, saját nevében írta alá)

Cindy Sheehan : Gold Star Mother (harcban elesett katona anyja) –háborúellenes aktivista ; Donna Dewittó : az AFL-CIO elnöke, Dél-Karolina; Colia Clark : polgári jogok mozgalma ; Dennis Serretteó : a CWA (telekommunikációs szakszervezet) politikai igazgatója ; Bruce Dixon : a Black Agenda Report szerkesztője; Kali Akuno : az Öböl környéki rekonstrukció aktivistája ; Gene Bruskin: háborúellenes munkásaktivista; Alan Benjamin : a The Organizer szerkesztője ; Glen Ford : BlackAgendaReport.com ; Renée Saucedoó : La Raza Centro Legal ; Nativo López: Hemandad Mexicana ; Clarence Thomasó : az ILWU (dokkerszakszervezet) Union Locale 10 vezetője; George Hutchinson : Csendes-óceáni Zöld párt ; Mike Garanoó : Ohio, progresszista demokrata, Teamsters szakszervezet; Jerry Gordonó : az UFCW szakszerv. nemzetközi ügyek titkára, Labor Party, Ohio ; Bill Leumer: Workers Action ; Ed Rosario: Nyitott Világkonferencia Szervezőbizottsága; Pat Gowens : Welfare Warriors; ; Tim Kaminskió UAW Union locale 110 volt tagja, nyugdíjas,; Al Rojas : Belső Mexikóiak Frontja koordinátora ; Gustavo Bujanda: Raices Mexicanas ; Nancy Romeró a CUNY, AFT 2334 alkalmazottak szövetsége; Frank Martin del Campoó Union Locale, San Francisco végrehajtóbizottsági tag; Mark Estersó UAW union locale 110 tagja; Juan Rafael Santosó Dél-központi farmok igazgatósági tanácsa ; Wes Brainó D-Oregon, Jobs with Justice; Adam Richmond : a 8 javaslat nyugdíjasszövetség; James Vannó: Oakland, lakószövetség ; Luis Alberto Rivera : PRD el Exterior elnöke; Jean Paulineó:Gray Panthers, San Francisco ; Akinyele Sadiq: The Troublemakers Union – band ; Hal Suttonó UAW Local 1268 nyugdíjasszövetség Filemon López : Kétnyelvű Rádio ; Kristen Zehneró : AFSCME section locale 52 ; C. T. Weberó : Peace and Freedom Parti/kaliforniai állami alkalmazottak szövetsége; Dale Sorensenó Task Force on the Americas ; Helen Spalding AFSCME nyugdíjas ; David Waltersó IBEW Union Locale 1245 ; Randy Lopezó By Any Means Necessary Sacramento BAMN) ; Rodger Scottó AFT Local 2121, nyugdíjas ; Luis Jaral Moreno Comité Binacional de Derechos Humanos de los Migrantes ; Millie Phillips : Socialist Organizer ; Steve Ongerthó IWW, IBU, San Francisco környéke; Vinnie Burrowsó AEG, SAG, AFTRA-NY ; Chris Kaihatsuó Rev.Left.com ; Dan Kaplan : AFT Union locale 1493 végrehajtóbizottsági titkár Ann Robertsonó SFSU ; Marc Richó UTLA küldött, Los Angeles ; Paul Burtonó Californie Nord CWA 39521 médiadolgozók, San Mateo Labor Council ; Allan Fisheró AFT Union Locale 2121 ; Roger Dittman professzor, Fullerton állami egyetem, Kalifornia
(Válogatás a 284 aláíróból)

Kampány az Európai Bíróság ítéleteinek (Viking-, Laval-, Rüffert- és Luxemburg-ügyek) visszavonására

Svájc

Svájci aktivisták információi az európai munkáskonferencia előkészítésében
(2009.febr.7-8.):

Felhívás nemmel szavazásra a
“szolgáltatások szabadsága” referendumon


Előzmények

Az Európai Bíróság ítéleteinek visszavonását kérő 2008. szept. 12-i delegáció, melyet az Európai Bizottság fogadott, döntött egy nemzetközi tanácskozás összehívásáról. A tanácskozáson résztvevőinek nem feltétlenül azonos felfogásuk az uniós intézmények legitimitásáról, abban azonban egyetértenek: határozottan visszautasítják, hogy az Unió beleavatkozzon bármely ország munkásvívmányainak eltörlése érdekében; s vallják, a munkásmozgalom törvényes joga saját maga védelme, az osztályharcban elért eredményeinek és garanciáinak megtartása.

Az EB ítéletek visszavonását!
Nincs joguk az uniós intézményeknek vívmányaink eltörléséhez!
Nincs joga kormányainknak ezeket az ítéleteket nemzeti törvényeinkben alkalmazni!
A nemzetekfeletti törvénykezést visszautasítjuk!
Megvédjük és visszaszerezzük összes jogainkat, vívmányainkat és garanciánkat!
Megvédjük szervezeteink függetlenségét!»

Kapcsolat:

Entente Européenne des Travailleurs
entente-europeenne-des-travailleurs@orange.fr

Svájci szocialista és szakszervezeti aktivisták, a párizsi munkástanácskozás (febr.7-8.) küldöttei informáltak bennünket az Országos bizottság a dolgozók szabad kizsákmányolása (az ún. személyek szabad áramlásának meghosszabbításáról szóló egyezmény) elleni harcáról.

Febr. 8-án a svájci lakosságot urnák elé szólítják, hogy népszavazáson döntsön a Unióval kötött «személyek szabad áramlása» egyezmény megújításáról.
A 2000-ben életbelépett szerződés politikai eszközként szolgált a munkakörülmények deregularizációja, a bérek és szociális ellátás brutális lenyomása érdekében az összes dolgozó ellen, legyenek helyi vagy emigráns dolgozók. A Gazdasági államhivatal (SECO) becslése szerint 26 %-os a visszaélés aránya a kollektív szerződéseknek (CCT) alávetett gazdasági szektorokban. Például ennek következtében a határmenti területeken, konkrétan a Jura kantonban az órások kezdőbére 5 %-kal alacsonyabb lett.
A «személyek szabad áramlása» egyezmény magába foglalja a szolgáltatások szabad áramlását is. Ebben az esetben külföldi vállalatok működnek Svájcban kiküldetésben levő dolgozókkal. Számuk masszívan megemelkedett, 2005-ben 40.500, de 2007-ben már 61 ezer volt. Az Európai Bizottság úgy értékeli, hogy két rendelkezés befolyásolja túlzott módon a «szolgáltatás szabadságát»: a szabály, mely a munkáltatót bejelentésre kötelezi 8 nappal a kiküldetés előtt és a másik, mely tiltja munkaerő biztosításáért külföldi munkakölcsönző vállalat igénybevételét.
2000-ben a kormány mindenféle rendelkezést megígért annak érdekében, hogy garantálja a svájci kiküldetéses dolgozók számára az összes kollektív szerződésben és svájci törvényekben foglalt kedvezményt.
Az ártalmatlan megfogalmazás mögött — ki szegülne a személyek utazásának nagyobb szabadságával szembe? — a munkaerő a kizsákmányolók étvágyának jogok nélküli kiszolgáltatásának politikája rejlik.
Az EU-val kétoldalú szerződés többek között leszögezi, hogy «az egyik fél kérésére vegyesbizottság meghatározhatja az utólagos joggyakorlat implikációját, melyről Svájcot értesíti», s ez azt jelenti, hogy a kormány az uniós intézmények egyetértésével aláveti magát az Európai Bíróság ítéleteinek. A Laval-, Viking- et Rüffert-ügyek ítéletei érvényessé és alkalmazhatóvá válnak Svájban is.
Más megoldás nincs ahhoz, hogy megvédjük a munkakörülményeket és szociális vívmányainkat, mint az egyezmény visszautasítása. Bernben nov.-ben egy munkásbizottság alakult, a munkásmozgalom külöböző irányzatai alkotják – a szocialista párt és szakszervezetek – , és mindent megtesznek annak érdekében, hogy szervezeteik a nem mellett foglaljanak állást.
Annak ellenére, hogy a munkásmozgalom országos szervezeteinek vezetősége (PSS-USS) az igen mellett áll, több mint 90 aktivista dolgozik a bizottságban. A kantonokban a dolgozók támogatják a nem melletti kampányt, Neuchâtelben pl. a szoc. párt még nem foglalt állást, így nagy jelentősége van ezeknek a bizottságoknak. Jan. 24-én Bernben ismét országos találkozóra kerül sor.
Levelezőnk

Törökország

Textilipari dolgozók tömeges halála a törökországi jeans-gyártás kőmosásának módszerétől

Török levelezőnk beszámolója a 7. hónapja tartó kampányról.

Felhívás

7 hónapja kampányt folytatunk azon dolgozók védelmére, akik a textiliparban a szilikózist okozó kőmosással foglalkoznak. Most a világ minden dolgozójához fordulunk a Nemzetközi Egyetértésen keresztül, hogy harcunkat támogassa.
Tízezer dolgozó él nálunk anélkül, hogy tisztában lenne a veszéllyel, több mint ötezer nem tudja még, hogy beteg, többszáz küzd a betegség ellen, sokan pedig már meghaltak szilikózisban.
Azokat a török munkásokat, akik a farmeranyag mosásával dolgoznak, szilikózis támadja meg. A Munkaügyi és Tásradalombiztosítási Minisztérium becslése szerint tízezren vannak. A kőmosás módszerében légkompresszorral homokot fúvatnak az anyag mesterséges fakítására és öregítésére, ez az intenzív por okozza a szilikózist. A szilikózis általában 20-30 bányában töltött év után jelentkezik, de a porral történő intenzív érintkezés már 1 év, sőt, 6 hónap után is okozhatja. Jelenleg semmiféle gyógykezelése nem ismeretes. Az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is szakmai betegségnek ismerte el, valamint azt is, hogy megfelelő intézkedésekkel elkerülhető.
A kőmosással foglalkozó dolgozók többsége társadalombiztosítással nem rendelkezik. Sokan külföldiek, gyerekek, sokakat feketén foglalkoztatnak. Románok, moldávok, azeriek, grúzok itt dolgoztak, aztán hazatértek meghalni ebben a betegségben.

A valódi bűnösök azonban nem a kisvállalkozások, hanem a multinacionális cégek. Próbálkoznak a farmeranyag kőmosásának mint tipikus kisipari munkának bemutatásával, azonban ezek a műhelyek a Levi’s, Strom jeans, Collezzione, Dolce Gabanna, Little big, Adil Isik, Mavi jeans bedolgozói.

A világ dolgozóit arra kérjük, támogassák harcunkat! A kőmosás a 60-as évektől tilos Európában, így ezt az iparágat delokalizálták Törökországba, Bangladesbe és Szíriába. Gyermekeket dolgoztatnak társadalombiztosítás nélkül, mert ez olcsóbb. A valódi bűnösök a multinacionális vállalatok, melyek az alvállalkozó kisipart használják fel, a dolgozók életét.
A kőmosott farmeranyagok árusítását be kellene tiltani az egész világon. A török kormány semmit nem tesz a nemzetközi gazdasági verseny miatt, pedig meg kellene tiltania, be kellene csuknia az ezzel foglalkozó műhelyeket.

A kőmosó munkások számára szükséges gyógyításról a kormánynak kellene gondolkodnia, még ha társadalombiztosítással nem is rendelkeznek. A diagnózis felállítása után a társadalombiztosítás előnyeiből azonnal részesedniük kellene, s nyugdíjba kell őket küldeni addig is, míg a jogi eljárások befejeződnek. Tudnillik a hatóságok nem vizsgálódtak megfelelően, nem teljesítették feladatukat, így felelősek a dolgozók szilikózisos megbetegedéséért, ezért felelniük kell.

Bizottságot kell létrehoznunk a munkáltatók és a munkásszakszervezetek részvételével, a Munkaügyi minisztérium bevonásával.

Azonnal meg kell kezdeni a «Nemzeti stratégia a pneumoconosia megelőzésére»-program megvalósítását (2007-ben a Munkaügyi és szociális minisztérium előterjesztése az ILO és az Egészségügyi Világszövetség részvételével).

A kőmosó munkások számára 2008. jún. 9-én létrehoztuk szolidaritási bizottságukat, támogatókampányba kezdtünk és az Önök segítségét kérjük ahhoz, hogy a jogi procedúrához szükséges pénzt elő tudják teremteni. Védelmüket önkéntes ügyvédek látják el. A következő számlán várjuk támogatásotokat:
Türkiye Is Bankasi
Swift Code: ISBKTRISXX
IBAN: TR970006400000212000146503



A farmeranyagok kőmosását be kell tiltani az egész világon!

Mi, szilikózisban megbetegedett kőmosó munkások, az egész világ dolgozóit hívjuk, hogy támogassa harcunkat. Küldjetek üzenetet az ország vezetőinek, az elnöknek miniszterelnöknek és munkaügyi miniszternek az alábbi mail-címekre:

A Török köztársaság elnöke:
cumhurbaskanligi@tccb.gov.tr Fax: 00 90 (312) 470 13 16
Miniszterelnöki hivatal:
bimer@basbakanlik.gov.tr Fax: 00 90 (312) 425 13 75
Munkaügyi és szociális miniszter:
letisim@csgb.gov.tr
Belügyminiszter:
besir.atalay@icisleri.gov.tr

(Minta francia nyelven)

M. le Président, M. le Ministère,
En tant que défenseurs des droits ouvriers et de la démocratie á travers le monde, nous vous appelons, vous et votre gouvernement:
1) á identifier et fermer toutes les entreprises qui continuent á fabriquer des jeans délavés au sable dans de mauvaises conditions ;
2) á identifier tous les travailleurs qui ont travaillé au délavage des jeans et á assurer leurs soins gratuitement, y compris les examens et traitements qui leur sont nécessaires ;
3) á poursuivre tous les responsables ;
4) á accorder immédiatement des pensions aux travailleurs atteints et á leurs familles ;
5) á constituer une commission de représentants des syndicats patronaux et ouvriers concernés ainsi que le Ministère du travail et de la Sécurité sociale pour identifier et réparer tous les dommages subis par les travailleurs ;
6) Ã mettre en oeuvre la “Stratégie nationale pour la prévention de la pneumoconiose”
Sincèrement,
(aláírás)

Név :................................................Utónév : ....................................................
Szervezet és tisztség (csak azonosításra) :
Város : .............................................Ország :........................................................
E-mail :.................................................................................................................
[elküldeni : ilcinfo@earthlink.net .
Kéretik egy másolat : eit.ilc@fr.oleane.com, info@kotiscileri.org és
webmail@ikp.org.tr.
Minden aláírást, levelet elküldünk a török hatóságoknak, természetesen, közvetlenül nekik is megtehetitek. Másolatot küldjetek róla!


Guadeloupe

Az UGTG és 34 más szervezet felhívása a jan. 24-i általános sztrájkra

Interjú Elie Domatával, az UGTG (guadeloupe-i dolgozók uniója) főtitkárával

A decemberi kétnapos mobilizáció után 35 szakszervezet, politikai, kulturális, környezet -és fogyasztásvédelmi szervezet döntött a dolgozókkal, munkanélküliekkel, nyugdíjasokkal és fiatalokkal közös harc mellett, egy jobb életért.

Minden azzal kezdődött, hogy a szakszervezeti munkásság ismertette mindazt a szélhámosságot, amit az üzemanyagár körül forog nálunk. A körülötte levő homályt fenntartja a francia gyarmati állam, de a helyi szervek, képviselők is megtalálják az üzemanyag adójában sajàt hasznukat. A tömeges munkanélküliség, rasszista diszkrimináció a munkavállalásnál, az alapvető cikkek túlzott adótartalma, a pénzügyi intézmények szélhámosságai, a természet tönkretevése, az oktatás csődje, klórral szennyezés – megannyi probléma! És az állam a bankok és spekulátorok ügyeit rendezi.
Az UGTG élére állt a mozgalomnak, de nem volt egyedül az üzemanyagárak körüli szélhámosság kiderítésében. Szükségesnek tűnt ezt maghaladni, politikai, munkás-, kulturális szervezeteket is bevonni, melyek egy reális népi dimenziót adnak követeléseinknek és képviselik az összes társadalmi réteget. Ez alkalmat ad a lehető legszélesebb egység megvalósítására, amire egyedül képtelenek is lennénk.

Ez az ún. válsághelyet egy különös vonást ad a mozgalomnak. Azonban válság ide, válság oda, időtlen idők óta 40 %-os munkanélküliséggel, az oktatási rendszer tehetetlenségével, jelenleg a szállodaipar és a mezőgazdaság tömeges elbocsátásaival Guadeloupe népe éppen ideje, hogy megálljt mondjon a nyomorúságnak, a kapitalista borzalmaknak, a gyarmatosító francia államnak és lakájainak.

Guadeloupe küzdelme a kontinens többi országával (Venezuela, Bolívia, Equador, stb.) közel azonos, Haitivel azonban különösen szoros szálak fűznek össze bennünket. Közös a múltunk, közös a jelenünk Haitit az USA és Franciaország segítségével szállják meg. A nagytőke érdekei érvényesülnek, mely tönkreteszi életünket, földjeinket, hagyományainkat, fiatalságunkat. Egy független ország, melytől az imperializmus elveszi szuverenitását. A rend ugyanaz, mint amelyben az izraeli tömeggyilkosságok történnek a megszállt Palesztinában.

A kapitalista rend általánossá teszi a nyomort, a háborút, gyűlöletet és barbárságot – a pénz nevében. Ezzel a szervezett barbársággal szemben a dolgozóknak és népeknek egyesülniük kell és harcolni a társadalom megváltoztatásáért, a kapitalista rend és a gyarmati uralom gyökeres kiirtásáért.

2009. jan. 9.


Burkina Faso

Demokratikus tömeg-szervezetek és politikai pártok kollektívája
(AJB -ACAT –Iskolaszövetség - KEBAYINA/FB - CIJ -TS –CGT-Bkollektíva - FANIDHO - FONOZO – FTS – Febr. 14. csoport – LDLP - MBDHP- MBEJUS - SEP - Ügyvédkollektíva – UGEB)

A demokratikus tömegmozgalmak és politikai pártok kollektívájának országos irodája informálja aktivistáit és az ország, valamit a nemzetközi közvéleményt, hogy dec. 15-re az Országos csendőrség a vezetőség négy tagját beidézte: Chrysogone ZOUGMORE elnököt, Tolé SAGNON alelnököt, Me Bénéwendé SANKARA és Jean Claude MEDA előadókat.
Kihallgatásuk 9 órától 10.30-ig tartott, Martin Zambo ezredes vezetésével, mivel a 2008.dec.13-i tüntetésen az újrakeresztelt Avenue de la Nation (Nemzet sugárút) táblájára az «Avenue Norbert Zongo» öntapadós matricát helyezték el. A kihallgatás végén az ezredes megközönte jelenlétüket és közölte, jelentést fog írni.

A rendőrség, csendőrség és bíróság rendszeres zaklatásnak tesz ki bennünket, hol «lázadásra és engedetlenségre felszólítás», hogy «az állambiztonság veszélyeztetése», hogy a «hadsereg demoralizálása» vádjával, melyet csak országos és nemzetközi mobilizációval tudtunk elhárítani.
Ezért Irodánk köszönetet mond és arra kéri világ demokrata és haladó erőit, hogy továbbra is fordítsanak figyelmet helyzetünkre és álljanak készen a beavatkozásra.
Ouagadougou, 2008.dec.15.

Országos koordinációs iroda:
Le Président du Collectif : Chrysogone ZOUGMORE M.B.D.H.P
Vice Président Tolé SAGNON Collectif CGT-B
Vice Président Malick Y. SAWADOGO (Febr.14.csoport)

Előadók :
Jean Claude MEDA AJB
Adama BAGUIYA UGEB
Me Bénéwendé S. SANKARA (ügyvéd)

Előfizetés
10 numéros : 10 € ; 20 numéros : 20 € ; 30 numéros : 30 € ; 40 numéros : 40 € ; 50 numéros : 50 €
incluant le soutien á la diffusion internationale du bulletin.
Abonnement de soutien 1 an : 100 € • 10 numéros : 16 francs suisses ; 7 livres ; 10 dollars ; etc.
Nom: .......................................................................................................................................
Prénom: ..................................................................................................................................
Adresse: ..................................................................................................................................
Pays: .......................................................................................................................................
E.mail: ....................................................................................................................................
Chèques á l’ordre de CMO (adresse ci-contre)
Virements bancaires: RIB (France) 30938 00034 00512270003 17
IBAN (Etranger): FR76 3093 3400 5122 7000 317 - LUBPFRPP

Kapcsolattartás
Informations internationales
Entente internationale .des travailleurs et des peuples
87, rue du Faubourg-Saint-Denis 75010 - Paris - France
Tél : (33 1) 48 01 88 28 Fax : (33 1) 48 01 88 36 E.mail eit.ilc@fr.oleane.com


Directeur de la publication : Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0708 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente” , 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.