2013. június 18., kedd

Unió


Rekordszinten a munkanélküliség az eurózónában


 




A hivatalos európai statisztika, az Eurostat a múlt héten közzéadta adatait. Márciusban 12,1 %os volt az átlagos munkanélküliség, áprilisban új,12,2%-os rekordszinten. A fiatalság körében (15-24 év) 23,5 %-os.

 
Az államok között nagy az egyenlőtlenség, a legalacsonyabb Ausztriában  (4,9 %), Németországban (5,4 %) Luxemburgban (5,6 %) és a legmagasabb a trojka intézkedései által sújtott országokban, ahol a szigorítás aecesszióhoz vezetett: Görögországban  27 % (februári adat), Spanyolországban 26,8 %, Portugáliában 17,8 %. A kettő között Franciaország és Olaszország 10,6 %-os ill. 12 %-os munkanélküliséggel.

Az államokra egyaránt jellemző a munkanélküliség emelkedésének gyorsasága és az, hogy a főként a fiatalságot sújtja.  

Egy év alatt a munkanélküliség 11,2-ről 15,6 %-ra emelkedett Ciprusban, 21,9 %-ról  27 %-re Görögországban,  24,4 %-ról 26,8 %-ra Spanyolországban és  15-ről  17, 8 %-ra Portugáliában.  

A 15 -24 éves görög fiatalok  62 ,5%-a  vár munkára, a spanyolok  56,4%-a, a portugálok 42,5 %-a, a franciák 25 %-a.

Az európai intézmények ismét a nyugdíjakat támadják


 

Az Európai Bizottság a közelmúltban publikálta tagországai számára ajánlásait. Franciaországnak két éve van arra, hogy deficitét lecsökkentse. Egész sorozat strukturális reformot kell bevezetnie, közöttük a nyugdíjét is.  

Eszerint 2013 végéig emelnie kell a nyugdíjkorhatárt, vizsgálat alá vonni az indexációt és a kedvezményes nyugdíjakat.  A köztársasági elnök, François Hollande kijelentette,  «ne már a Bizottság diktálja, mit kell tennünk», de semmi meglepőt nem talált az EB ajánlásaiban.  

Az EB által diktált intézkedések az éves fejlődési vizsgálat keretében folyik, amelybe a kormányfők márciusban egyeztek bele . A Bizottság ellenőrzését felerősíti a nemzeti költségvetése felett, ahogy az új paktum, a TSCG (GPUSKK) és a «six-pack» ill «two-pack» lehetővé teszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.