2015. október 5., hétfő

Belgium


Multik: vállalatok, amelyek kvázi egyáltalán nem fizetnek adót … a kormány pénzügyi engedményei miatt


Kolosszális haszon, nulla vagy ahhoz közeli adó - teljesen legálisan. Belgium eurómilliárdokra rúgó nagylekűsége a nagyvállalatokkal szemben és a szegénység növekedése a másik oldalon.

Marco Van Hees (PTB, Belga Munkapárt) ismét, már hatodszor feltárja a nagy belga társaságok évi Top 50-ét. A számok megfellebbezhetetlenek: a Nemzeti Bankban évente elhelyezett hivatalos adatokat tartalmazzák. Az első 10 cég névsora: társaság (société) után az adózás előtti haszon, majd a nyereségadó, ezután a visszatérítés, s a végén az adó százalékban.




Ezek a nagyvállalatok a nyereség után átlagosan 3,3 % adót fizetnek, holott általánosan a társasági adó 33,99 %! Másképpen: az 50 legnagyobb cég együtt több mint 21 milliárd euró nyereségre tett szert, alig 705 millió adót fizetett, és közel 6,5 milliárdot kapott vissza!

Hozzá kell tenni, hogy teljesen «törvényesen», nincs szó csalásról, mindössze arról, hogy a cégek élnek a legális mechanizmus lehetőségével.

A PTB ugyanakkor közzétette tanulmányát, miszerint a kontraszt nem lehet ennél erősebb: a nagyvállalatoknak nyújtott 6,5 milliárdos ajándék mellett a következő évben az állampolgárok átlagosan 525 eurót veszítenek. A nyugdíjasok, a tartós betegállományban lévők, a csonka családok, a minimálbéren élők, a járadékosok fizetik a számlát, amellyel a Mikulás szerepében tündöklő kormány a milliárdokkal az AB Inbev, ExxonMobil és GDF Suez részvényeseit támogatja.

Aligha van Magyarországon is másképp. Csak itt nincs kimutatás, nincs tanulmány…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.