2015. május 24., vasárnap

Unió....







Méz sincs a madzagon

Rigában az EU vezetői 1,8 milliárd euró hitelt szavaztak meg Ukrajnának, a gazdasági összeomlás szélén álló, polgárháború dúlta országnak. Emellett megítéltek 200 millió euró támogatást Grúziának, Moldovának és Ukrajnának, amelyek társulási szerződést írtak alá az EU-val. Vízummentességet ígértek Grúziának és Ukrajnának, de ebből egyelőre nem lett semmi. A tanácskozás záródokumentuma sem ejt szót sem a partnerek uniós csatlakozási lehetőségéről és az EU vezetői arról beszéltek sajtótájékoztatóikon, hogy a partnerség keretében csak "lépésről lépésre erősödhetnek a felek kapcsolatai".

Belgium

Az idősek otthona tarifái az utóbbi években egyre gyorsabban nőnek, annak ellenére, hogy az infláció gyakorlatilag a nullához közeli: 2011 és 2014 között 10,6%-kal. Átlagosan havi 1.366 eurót kell fizetni az ilyen ellátásért -  számolt be a Le Soir. Az intézmények árai különbözőek, Vallóniában az államiakban átlagosan 1.160 euró és a magánszektorban 1.245 euró. Brüsszelben viszont ezek jóval magasabbak (a magánszektor átlagos tarifája havi 1.657 euró). Az átlagos nyugdíj 2013-ban azonban csak 1.212 euró volt.

Németország torzítja a «szolgáltatáshoz és az áruk szabad mozgásához fűződő jogot»!

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Németország ellen, a fuvarozókkal szemben megkövetelt minimálbér-szabályok alkalmazása miatt.
A Bizottság szerint aránytalan mértékben torzítja a szolgáltatáshoz és az áruk szabad mozgásához fűződő jogot az az előírás, hogy a német hatóságok minden Németországot érintő fuvar esetében a német minimálbér-szabályok teljesítését követelik meg az út németországi szakaszán, vagyis azt, hogy minden Németországban, továbbá oda vagy onnan árut szállító vagy pusztán az országon áthaladó fuvarozó esetében megkövetelik, hogy a nem német munkáltatók is a német minimálbért, óránként bruttó 8,5 eurót fizessenek. A szabályozás alkalmazását a tranzitforgalomban egyelőre fel is függesztették a német hatóságok.
A Bizottság hivatalos felszólító levelet küldött Berlinbe, a német kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon a brüsszeli felszólításra.

Magyarország

  2014 novemberében a gironde-i ügyészség jelezte, hogy felfüggeszti egy észak-magyarországi vállalat tevékenységét, amely ún. kiküldött dolgozókat alkalmazott napi 11 órában, ebből csak 8-at fizetett 2,22 eurós óradíjjal heti hat napi munkával. A vállalat fotovoltaikus mező kialakításában vett vész Arsacban (Bordeaux-tó észak felé 20 km-nyire). A vállalati tevékenység felfüggesztésére azután kerül sor, hogy a csendőrség és a munkafelügyelet feltárta a fenti anomáliákat: 31, zömében külföldi munkást a munka törvénykönyve előírásaival szemben alkalmazták «súlyosan és többszörösen megsértve azt», húzta alá az ügyészség és feljelentést tett.

A közmunkatörvény szerint olyan munkakört, amelynek ellátásához a jogszabályok közalkalmazotti jogviszonyt írnak elő, nem lehet közfoglalkoztatottakkal betölteni. A köznevelési törvény közalkalmazottként említi a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő pedagógiai asszisztenseket, gyermeknevelőket, szabadidő-szervezőket. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, ahol több mint négyezer közmunkás dolgozik, meglevő közalkalmazotti állásokat szüntet meg, és a munkahelyeket közfoglalkoztatottakkal tölti fel (nem ritkán úgy, hogy az elbocsátott alkalmazottat foglalkoztatják vissza közmunkában). Egyre elterjedtebb, hogy állami, önkormányzati szervek a saját alkalmazottaikat sokkal olcsóbb (ráadásul állami támogatásból fizethető) közfoglalkoztatottakra cserélik, amit a kormány egy rendeletmódosítással még meg is könnyített. Számos településen a polgármester privilégiuma az közmunkák elosztása, így magához köti, zsarolhatóvá teszi a munkaalkalmat kereső lakosságot. 

A jövő évi költségvetés tervezetében a kormány immár 758 milliárd forintnyi adóbevételről mond le: miközben a lakossági adóterhek emelkednek, a cégek által befizetett adó 2,2 százalékkal csökken.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.