2018. július 10., kedd

Belgium, abortusz: a képmutatás világbajnokai




Marco Van Hees (a PTB, a Belga Munkapárt föderális parlamentjének képviselője)

Micsoda szimbólum! Ezen a napon, amikor Donald Trump Belgiumban landol, a jobboldali országgyűlési többség bizottságban voksoltat az abortusz elleni büntetőszankciók fenntartásáért.

Javasoltam nekik, hogy kis abortuszellenes zászlócskákkal fogadják Trumpot …

Liberálisaink (CD&V és N-VA) olyan törvényt akarnak átvinni, amit az abortusz büntethetetlensége büntetésének hívok. A képmutatás szintje akkora, amit ritkán lehet elérni: kidobják a szankciókat az ajtón és visszahozzák az ablakon. Például a büntető törvénykönyből kivonják azt a cikket, amely 1-től 12 havi elzárással bünteti azokat a nőket, akik nem tartják be a törvényi előírásokat. Ugyanakkor egy újabb törvénycikket illesztenek bele, amely szóról szóra megegyezik a korábbival: 1-től 12 havi elzárással bünteti azokat a nőket, akik nem tartják be a törvényi előírásokat. Még csak az alapfeltételek sem változnak: egyhetes gondolkodási idő és 12 hétnél nem idősebb terhesség. Pedig a meghallgatáson a legtöbb szakértő megmagyarázta, hogy ennek se füle, se farka.  


Hollandiában a művi megszakítás 22 hónapos terhességig lehetséges. Ami azt jelenti, hogy minden évben 800 belga nőnek kell külföldre utaznia, leginkább Hollandiába, hogy az abortuszt elvégezzék. Vagyis: Belgium exportálja a «problémát» egy retrográd törvény miatt. S minthogy mindez pénzbe, sok pénzbe kerül, azok, akiknek nem tehetősebbek, nem tehetik meg. 

A nők jogainak megsértésén túl ez a törvénykezés még társadalmi diszkriminációt is jelent. A törvény házában az abortuszellenesek kisebbségben vannak (a népesség körében is), de a jobboldali liberálisok alávetik magukat a diktátumoknak és nekik, akik eddig is asszisztáltak a társadalmi jogok, a sztrájkjog, a demokratikus jogok elleni támadásokhoz, fütyültek arra, hogy a gyerekeket is be lehet zárni a gyűjtőtáborokba vagy újságírókat letartóztatni, most sem jelent különösebb gondot megtagadni a nők elemi jogát, a szabad rendelkezést saját testük felett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.