2024. június 20., csütörtök

A Negyedik Internacionálé francia szekciója Országos Végrehajtó Bizottságának 2024. június 15-i határozata

 


1. A leninista bolsevikok számára az orientáció meghatározásának minden körülmények között magában kell foglalnia az objektív feltételek, a jelenlévő társadalmi erők, a munkásmozgalom különböző összetevőinek pozícióinak elemzését, valamint (beleértve illúzióit is) a tömegek lelkiállapotának értékelését.

2. A kiindulópont nem lehet a tömegek lelkiállapota, amely mindig tele van illúziókkal az apparátusokban.

3. A háborúba való általános menetelés kontextusában vagyunk. Az uralkodó imperializmusnak szembe kell szállnia a moszkvai oligarchiával és szembe kell néznie saját ellentmondásaival is, amelyek a termelési eszközök magántulajdonának rendszeréből fakadnak. Ebben az összefüggésben Franciaország ma az imperialista lánc gyenge láncszeme, Európa beteg embere. Június 9. a francia imperializmus összeomlásának új szakaszát jelzi. Egy olyan összeomlást, amely az imperializmus egész láncát fenyegeti. Ez az elemzésünk kontextusa.

A francia imperializmus válságának fő forrása az, hogy a burzsoázia képtelen felzárkózni versenytársaihoz. Ez különösen annak köszönhető, hogy a munkásosztály ellenáll a munkaereje értékének aláásásával szemben.

b) Következésképpen az V. Köztársaság válsága a munkásosztály ellenállásának következménye - elhalasztva, megtörve, eltorzítva -, amely 80 éve - az 1944-45-ös forradalmi válság óta - ragaszkodik azoknak a vívmányoknak a védelméhez, amelyeket az imperializmus és kormányai folyamatosan aláásni igyekeznek.

c) Június 9-én Macron volt az, akit eltaláltak. Macron, aki köztársasági elnöki tisztségénél fogva, valamint az elmúlt időszakban tanúsított előretörési módjánál fogva is kitette az intézmények zárókövét a küszöbön álló összeomlásnak. Ez veszélyt jelent az intézmények egészére, és ezen túlmenően a burzsoá államra, amelyek annak burkát jelentik.

d) A feloszlatás célja ezekből az elemekből világosan kitűnik: az V. Köztársaság politikai rendszerét meg kell menteni. Ez a rezsim elválaszthatatlan a burzsoá állam és a termelőeszközök magántulajdonán alapuló társadalmi rendszer megőrzésétől. Arról van szó, ahogy maga Macron is jelezte, hogy így vagy úgy, de megpróbálja elérni a rendszer társadalmi bázisának kiszélesítését, mert a Macron által 2 év alatt elvesztett szavazatok 2/3-ával a bázisa túlságosan szűk ahhoz, hogy a mandátumának lejárta utáni 3 évben biztosítani tudja az őt megillető feladatokat.

f) Macron megkísérelheti ezt a kockázatot - amelynek sikere nem garantált -, mert tudja, hogy minden jelenlévő politikai erő egyetért abban, hogy megőrizze őt, Macront, és rajta keresztül az elnöki tisztséget, és így az V. Köztársaságot, és így a termelőeszközök magántulajdonának társadalmi rendszerét. Ez minden esetben igaz, kivéve azt az esetet, amikor a tömegek kitörése felborítja a terveit. Meg kell jegyezni, hogy az új Népfront programjának lényegi pontja az intézmények megőrzése volt.

4) Ebben az összefüggésben a szent szövetség egyik fő cementje az, hogy mindenki egyetértett abban, hogy az ukrajnai háború folytatásához szükséges eszközöket biztosítani kell. A fegyverkezésről és annak finanszírozásáról szóló megállapodás alapvető fontosságú. A szárazföldi csapatok lekötésével kapcsolatos árnyalatok másodlagos különbséget jelentenek.

5) Június 9-e előtt és után is lényeges jellemzője volt a helyzetnek, hogy a tömegek elkezdtek mozogni, a saját talajukon, a követeléseik talaján. Június 9-ét (többé-kevésbé tudatosan) úgy tekintették és tekintik, mint bátorítást arra, hogy ezen az úton tovább haladjanak.

6) Még 2021 júniusában egy plénumi állásfoglalásban rámutattunk, hogy a "belső robbanás felé tartó V. Köztársaság" a "problemakus népfront sürgős szükségességére" szólít majd fel. Ez igaznak bizonyult: 4 nap elég volt a "program" a népfrontkoalíció véglegesítésére, amelynek fő funkciója az, hogy megpróbálja megfékezni az osztálymozgalmat, elszigetelni azt a polgári állam intézményein belül.

7) Állandón emlékeznünk kell a Népfront jellemzésére, amely a Negyedik Internacionálé számára a programszerű elhatárolódás egyik elemét jelenti: "a népfrontok egyrészt, a fasizmus másrészt az imperializmus utolsó politikai erőforrásai a proletárforradalom elleni harcban". Ez az "új népfront" ugyanolyan ellenforradalmi tartalommal bír, mint elődei, azzal a különbséggel 1936-hoz képest, hogy a burzsoázia politikai félkatonáival való szövetségben nincs olyan párt, mint a Radikális Szocialista Párt volt. A burzsoáziával való szövetség elsősorban:

a) elkötelezettség a polgári rend összes politikai intézményének megőrzése mellett: az V. Köztársaság, az Európai Unió, a NATO és az Európai Központi Bank. Jelen pillanatban ez egyetlen pontra koncentrálódik: Macron megőrzésére. Az intézményeknek való alávetettség abban összpontosul, hogy mindenki Macronnal készül kormányozni, ami azt jelenti, hogy továbbra is alávetik magukat a tőkés rend képviselőinek.

b) A burzsoáziával való kapcsolat másik része az ukrajnai háború. És ezen keresztül az elkötelezettség az imperializmus táborához való csatlakozásra, ami nem csak egy katonai tábor, hanem az uralkodó imperializmus érdekeinek megőrzésének tábora.

8) E célból a népfront sajátos jellemzője volt, hogy hangsúlyt fektetett a munkásosztály megragadásának szükségességére. A szakszervezeteket arra szólították fel, hogy alakuljanak át a népfront transzmissziós övévé. Feladatuk volt az osztálymozgalom becsatornázása a "minden követelés egyetlen kérdést vet fel: a népfrontos szavazást". Ez az álláspont veszélyezteti a szakszervezetek függetlenségét. Más szóval, azt a képességüket, hogy az osztálymozgalom szervezésének tényezői legyenek. A Népfront győzelme esetén megnyitja az utat a korporatista integráció felé való erőltetett menetelés előtt. Jobban, mint valaha, kitartunk az 1946-ban elfogadott irányvonal mellett: elutasítjuk a szakszervezeteknek a pártnak való alárendelését. Minden irányzat harcosaival együtt cselekszünk, akik meg akarják őrizni a szakszervezetek függetlenségét.

9) Ebben az összefüggésben meg kell jegyezni a (szakadár – a ford.) CCI különleges szerepét. Három tény az elmúlt időszakban.

a) A La France insoumise-ban, ahol most legalább tíz helyet foglalnak el a törvényhozási választásokon címzetes vagy pótjelöltként, a Mélenchonnal szemben álló képviselők, tisztviselők és aktivisták kiszorítását célzó normalizáció élére álltak.

b) Másodszor, a Force Ouvrière-ben, ahol odáig mentek, hogy a Konföderális Végrehajtó Bizottságban blokk kontra blokk szavazást szerveztek arról, hogy a Konföderáció csatlakozzon-e a hétvégi tüntetésekre való felhívásokhoz, megtörve ezzel a legutóbbi konföderációs kongresszuson a "konföderációs többség" egységét ebben a kérdésben. Formailag a hétvégi tüntetéseket a szakszervezetek a szélsőjobboldal ellen, a követelésekért hívják össze. Igaz, ez egy alig leplezett akció, amelynek célja, hogy a szakszervezetek mozgósítsanak a "népfrontra" szavazásra. De kétségtelenül több százezer tüntető lesz. Tény, hogy a szakszervezeteknek minden körülmények között meg kell őrizniük függetlenségüket a mai kormánykoalícióktól és a holnapi kormányoktól. Megértjük, hogy politikailag az osztálymozgalom illúziókkal lesz jelen ezeken a tüntetéseken. Ebben a helyzetben nincs ellentmondás abban, hogy ellenezzük a szakszervezetek népfronthoz való csatlakozását, és hogy jelen legyünk ezeken a tüntetéseken, anélkül, hogy a népfronthoz csatlakoznánk, teljesen függetlenül, a mi programunk szerint, a mi felhívásunkra, a mi zászlaink alatt. Ez nemhogy nem ellentmondásos, hanem teljesen koherens álláspont.

c) Harmadik szempont: nem elhanyagolható, hogy ugyanazon a héten (a CCI lapja – a ford. ) az Informations ouvrières címlapja reprodukálta az új Népfront felhívását és hogy ugyanennek az újságnak az utolsó oldalán bejelentették a La Vérité című folyóirat új formuláját, amely a nemzetközi viták és információk folyóirata lett, anélkül, hogy formálisan utalt volna arra, hogy a "Negyedik Internacionálé orgánuma, és hogy a sarló, a kalapács és a 4-es eltűnt a címlapról.

10) A Programmal összhangban, és ma talán még inkább, mint a múltban: a Negyedik Internacionálénak nincs és nem is lehet helye semmilyen népfrontban.

11) Nincs helyünk a népfrontban, de megtanultuk Lambert elvtárstól, hogy "az illúziók terepén az illúziók ellen harcoljunk", vagyis az apparátusok áruló politikájával kapcsolatos "illúziókból" ki kell vonni a törekvések egészséges magját, amelyek a tömegeket a burzsoá állam elleni harcba hajtják. Ehhez képesnek kell lennünk arra, hogy a szakítás követelését megragadható módon fogalmazzuk meg. A Nemzeti Iroda közleménye ezt tükrözi: "Barrer la route à la réaction, en finir avec Macron, unité ouvrière" (Elzárni a reakció útját, véget vetni Macronnak, munkásegységet). Egyszerre erősíti meg a Bardellához vezető út elzárásának stb. szükségességét, valamint Macron és az V. Köztársaság felszámolásának szükségességét, része a milliók mozgósításának, az "egyetlen szavazat sem a szélsőjobbra, a jobboldalra stb." jelszót terjeszti elő. Ennek a felhívásnak a lényege a munkáskormány szükségessége. Természetesen ezek a megfogalmazások naponta jobbulhatnak.

12) Ennek az álláspontnak a logikus következménye a döntés 20 olyan jelöltet állításáról, akik a szakítás követelését a 2. fordulóra vonatkozó "Egyetlen szavazatot sem a szélsőjobbra, a jobboldalra, a macronistákra, a reakcióra annak minden formájában" utasítással kombinálják.

13) Független jelöltjeinket csak erőnléti és pénzügyi okok korlátozzák 20-ra. Lehet, hogy itt-ott van néhány taktikai megfontolás, de ezek marginálisak.

14) Nem kell meglepődnünk, sőt, nem is kell aggódnunk amiatt, hogy most már a régi szervezetek felé mozdulunk (beleértve a La France Insoumise-t is, amely alapból szintén elfoglalja a helyét), mind a mozgósítás, mind pedig kétségtelenül a tagság tekintetében. Ez megerősíti azt az elemzést, amelyet már korábban is elvégeztünk: a tömegek mozgósításuk első szakaszában hagyományos szervezeteikhez fordulnak, legyenek azok szakszervezeti vagy politikai szervezetek. Saját történelmünk tanulságait az 1945-ös forradalmi hullámban levontuk.

15) Ez nem azt jelenti, hogy a Negyedik Internacionálé fejlődési kilátásai korlátozottak, épp ellenkezőleg. A június 9-én megnyílt szakaszt - és senki sem tudja megmondani, mikor zárul le - minden szempontból rendkívül kedvezőnek kell tekintenünk megerősödésünk szempontjából, három feltétel mellett:

a) szilárdan a független forradalmi párt építésére kell összpontosítanunk, bármilyenek is legyenek az átmenet formái.

b) hogy politikánkat nem annak felmondása és még kevésbé az alkalmazkodás jegyében, hanem a tömegek törekvéseit felölelő egységfront alapján fogalmazzuk meg, hogy a szakítás alapján fogalmazzuk meg az egység szükségességét.

c) Hogy ez az orientáció fejeződjék ki mind a múlttal szakított munkáskormány propagandájában, mind pedig mindenekelőtt az osztályharcban való önálló politikai tevékenységben.

16) Mert bárhogy is alakuljon a helyzet, el kell sajátítanunk és el kell sajátítatnunk a körülöttünk dolgozókkal, hogy a megoldás nem egy parlamenti vagy kormányzati kombinációtól fog származni. A mi orientációnknak annak kell lennie, amit Trockij 1935 novemberében, az akcióbizottságokért folytatott harcot a Népfront politikájával szembeállító világos szövegében fejtett ki. A szervezet minden szintjén meg kell vizsgálnunk annak lehetőségét, hogy ezt az orientációt a helyzethez igazodó módon valósítsuk meg.

17) Ezen az alapon elsőbbséget kell adni a Negyedik Internacionáléba való toborzásnak. Vagyis a Szocialista Forradalom Világpártjának, amely azért harcol, hogy a tömegek saját mozgalmukon keresztül segítsenek a  megoldás kikényszerítésében. Minden sejt összeállítja a június 19-én és 20-án a sejtjeinkbe meghívottak listáját, és intézkedik a jelenlétük biztosításáról.

18) Még 20 jelölt esetén is az egész szervezet számára központi feladat a "választási kampány". A Munkáspárt CFN-jét felkérjük a kampány előkészítésére.

19) Június 9. óta viták, árnyalatok és nézeteltérések vannak sorainkban. Ez normális. Ezeket szabad vitával sikerült leküzdeni, óvatosan, hogy ne erőltessünk semmit, hanem a politikai homogenitás alapján hozzuk össze az embereket. Ez a Negyedik Internacionálé francia szekciójának és a program alapján szabadon társult harcosainak ereje.

A nemzeti vezetőség tagjai által június 15-én 13 órakor egyhangúlag elfogadva



2024. június 18., kedd

A Parti des Travailleurs (PT, Dolgozók pártja) 2024. jún. 14-i kommünikéje

 


Zárjuk el a reakcióhoz vezető utat! Vessünk véget Macronnak! Munkásegységet!

Munkások, fiatalok és demokraták százezrei tüntetnek (Francia)országszerte, hogy kifejezzék, nem akarják, hogy a szélsőjobboldal kerüljön hatalomra.

Igen, el kell állnunk az utat a Bardellák és a Le Pen-Ciottik előtt. Ehhez egyszer és mindenkorra véget kell vetnünk Macronnak és politikájának, amely kikövezte számukra az utat.

Mert június 9-én Macront tömegesen elutasították. Elvesztette a két évvel korábban megszerzett szavazatok kétharmadát. Macron a regisztrált szavazók 7%-át képviseli. Kisebbségben van. A demokrácia szigorú szemszögéből nézve Macronnak mennie kell.

És mégis marad. Július 8-án, az általános választások másnapján még mindig ott lesz. Az Ötödik Köztársaság így akarja. Egy olyan hatalmas koalíció élén, amely kizárja "a jobb- és baloldali szélsőségeket", ahogyan azt ő maga szorgalmazta; vagy egy Bardella által vezetett nemzeti egységkoalícióval, ahogyan azt Marine Le Pen most javasolta; vagy egy "új népfronttal" közös kormánnyal; bárhogy is lesz, Macron ott lesz.

A demokráciával dacolva ő fogja vezetni a Miniszterek Tanácsának július 10-i ülését. Az Ötödik Köztársaság így akarja. Az alkotmány szerint Macron a fegyveres erők vezetője és Franciaország "nemzetközi kötelezettségvállalásainak" kezese. Június 13-án, a NATO-csúcson azt mondta a katonai kiképzők küldéséről és a Mirage 2000-5-ösök Ukrajnába történő szállításáról: "Semmi sem kérdőjeleződött meg. A dolgok úgy haladnak előre, ahogyan elhatároztuk".

Egyszerűen elfogadhatatlan. A demokrácia azt követeli, hogy Macront, aki kisebbségben van és akit az ország elutasít, leváltsák. Mert az V. Köztársaságban az elnöknek minden hatalma megvan. Persze nem minden együttélési kormány egyforma. Egy Macron-Bardella kohabitációs kormány rasszistákkal, félfasisztákkal, a munkásosztály ellenségeivel, a nők jogainak ellenségeivel, a munkavállalók jogainak ellenségeivel minden területen tovább akarja rontani az előző kormányok reakciós politikáját.

Ezért kell elállnunk az útját. Mindezek ellenére, vajon egy Macron és az "új népfront" közötti együttélési kormány képes lesz-e meghozni azokat a radikális intézkedéseket, amelyeket a helyzet megkövetel, ha Macron, ezekre az intézményekre támaszkodva, minden hatalmat a kezében tart?

Az "új népfront" közzétette programját. "Áttörést jelentő" intézkedéseket javasol: a nyugdíjreform és a munkanélküli biztosítási reform hatályon kívül helyezését. Egy intézkedés azonban feltűnően hiányzik: a katonai programozási törvény 413 milliárdjának elkobzása. Logikus, hiszen az "új népfront" ígéretet tett arra, hogy továbbra is fegyvereket szállít az ukrajnai háborúhoz. Franciaország azonban az Európai Unió és a NATO tagjaként már több tízmilliárd eurót költött az ukrajnai háború finanszírozására. 

Csakúgy, mint a Biden-kormányzat, az Európai Unió és a NATO-országok, amelyek dollár- és eurószázmilliárdokat öltek ebbe a háborúba. Ez a háború egy valóságos százmilliárdos porszívó, amelyet mind a pusztításra, rombolásra, a háború meghosszabbítására és a fegyverkereskedők meggazdagodására fordítanak.

Az "új népfront" programja azt javasolja, hogy ezt folytassák "a sürgős béke" nevében. Hogyan kell ezt érteni? Hogyan képzeljük el, hogy az "új népfront" kormánya Macronnal együtt élve képes lesz az iskolák, kórházak és közszolgáltatások szükségleteinek kielégítésére, ha továbbra is milliárdokat költ az ukrajnai háborúra? Hogyan érthetjük meg ha továbbra is fegyvereket szállítsanak ehhez a véres konfliktushoz? Hogyan érthetjük meg, hogy ebben a programban sehol sem kérdőjeleződik meg Franciaország NATO- vagy európai uniós tagsága, miközben az V. Köztársaságot a nagyon távoli jövőre halasztják? Ez nem lehetséges!

Országunk munkásai és fiataljai elutasítják a háborút. Nem akarnak részt venni benne. Ezért a magunk részéről fáradhatatlanul folytatjuk a kampányt, hogy azt mondjuk: egy fillért, egy fegyvert, egy embert sem az ukrajnai háborúért.

Macron még az "új népfront" többségével is folytatni akarja majd - mert az alkotmány felhatalmazza erre - a nemzeti oktatásban a reakciós "tudás-sokk" reformját vagy a munkanélküli biztosítás munkavállaló-ellenes reformját. Elnökként minden területen folytatni akarja majd a munkavállaló-ellenes politikáját, a társadalombiztosítás és a szociális lakhatás ellen. Ezért ma, amikor százezreket mozdulnak a szélsőjobb felé vezető út elzárására, kötelességünk kimondani: a dolgozó emberek szükségleteire való reagálás nemcsak azt jelenti, hogy elzárjuk a szélsőjobb felé vezető utat, hanem azt is, hogy Macront el kell távolítani, és meg kell buktatni az 1958-as katonai puccsból született V. Köztársaság intézményeit.

Ezeknek az intézményeknek egyetlen funkciójuk van: a tőkésosztály diktátumainak alkalmazása. Az "új népfront" azt állítja, hogy szakítani akar a múlttal. Dolgozók és fiatalok milliói törekszenek arra, hogy valóban szakítsanak ezzel a rendszerrel, a kapitalisták és kizsákmányolók rendszerével. Ezt fejezte ki június 9-én az a nagy osztálymozgalom, amelynek során milliók és milliók mozgósítottak szervezeteikkel a nyugdíjreform ellen. Ezt fogják kifejezni június 15-én is az ország városaiban és városaiban.

A többség követeléseinek kielégítéséhez nem elég egy szövegben beszélni a "szakításról", azt a gyakorlatba is át kell ültetni: Macront le kell váltani, az intézményeket elsöpörni, alkotmányozó gyűlést összehívni, hogy a nép egy valóban demokratikus rendszert hozhasson létre. Röviden, új intézményeket kell létrehozni, amelyek képesek reagálni a dolgozó emberek követeléseire, és nem pedig, mint az V. Köztársaság esetében, a kizsákmányolók, haszonlesők és spekulánsok egy kis kisebbségének szeszélyeire, akik mindig felülkerekednek a többség akaratán.

A helyzet sürgős. Munkavállalók és fiatalok milliói mozgósítanak tüntetéseken, de a vállalatoknál, gyűléseken és sztrájkokban is. A jogos követelések a szélsőjobboldal előretörésével szembeni sürgős fellépés szükségességéhez kapcsolódnak. 

Június 30-án és július 7-én egyetlen szavazatot sem szabad a rasszista és reakciós szélsőjobboldalnak adni! Egyetlen szavazat sem a vele szövetséges jobboldalra!

Egyetlen szavazatot sem Macronra és a koalíciójában lévő pártokra, akik a lehető legrosszabb reakciót készítik elő! Eljött az ideje egy hiteles harci terv kidolgozásának, amely egységben fogja össze a munkavállalókat és a szervezeteiket, egy összehangolt terv, amely összekapcsolja az egyes követelések kielégítésének igényét a demokráciáért és a munkavállalók jogaiért folytatott átfogó küzdelemmel. Egy olyan harci terv, amely egyértelműen azt a célt tűzi ki maga elé, hogy Macront megbuktassa, végleg véget vessen az V. Köztársaságnak, és létrehozzon egy valóban demokratikus köztársaságot, a Munkás Köztársaságot.

Egy ilyen célt nem lehet az apparátusokkal elérni. Milliók és milliók fellépésére és mozgósítására van szükség. Ennek a mozgalomnak a segítésére a Munkáspárt ezeket a javaslatokat bocsátja megvitatásra. Hogy felkészüljünk az elkövetkező harcokra, hogy megszervezzük a fiatalokat, a munkásokat, erősítsétek a Parti des Travailleurs sorait.

2024. június 16., vasárnap

Franciaország - szakítás: milyen tartalommal? Ki fogja kikövetelni?

 



A rendszer válsága egyre mélyül

Senki sem tudja, mi lesz a következő napok végkifejlete. Az európai választásokon a szélsőjobboldali szélsőségesek látványos szereplése jogos aggodalomra ad okot a munkavállalók és a fiatalok körében. Ezt az aggodalmat erősíti a szélsőjobboldal és a republikánusok egy része közötti lehetséges szövetség bejelentése.

Az együttélési kormány árnyéka, a Macron-Bardella-Ciotti kormány fenyegetően lebeg az ország felett. Ki kell jelenteni, hogy a szélsőjobboldalnak ez a felemelkedését (relatív felemelkedés, mert szavazatainak száma összességében csökkent 2022-hez képest) annak kontextusában kell vizsgálni, ami június 9. legfontosabb eseménye: a macronista lista összeomlása. Elvesztette a szavazatok kétharmadát, Macron 6,1 millió szavazattal kevesebbet kapott a két évvel ezelőtti, az elnökválasztás első fordulójának 9,7 milliójához képest.

Macron összeomlása a politikájának tömeges elutasítása, amit ő maga is hivatalossá tett a nemzetgyűlés feloszlatásával.

Az elutasítás olyan vákuumot teremtett, amelyet a Rassemblement National kezdetben megpróbál betölteni, kihasználva a megosztottság politikáját, amely erre lehetőséget adott neki.

A baloldali pártok viszont arra törekszenek, hogy erre a helyzetre egy megállapodás sietős megkötésével válaszoljanak, "új népfrontot" hoznak létre a parlamenti választásokra.

A dolgozók és a fiatalok a saját terepükön igyekeztek és igyekeznek betölteni ezt a vákuumot. Vasárnap és hétfő este több ezer tüntető gyűlt össze, természetesen a Rassemblement national, de Macron és politikája ellen is. Hétfőtől kezdve számos szakmai ágazatban a munkavállalók úgy érezték, hogy eljött az idő követeléseik megfogalmazására, és kimennek harcolni értük. Sztrájkfelhívásokat adtak ki. Számos szakszervezeti gyűlésen a dolgozók és a küldöttek szembeszálltak azokkal a vezetőkkel, akik az akciót a politikai apparátusok támogatásába akarták becsatornázni. Amikor a munkások és a fiatalok kezdtek belépni a közvetlen osztályharc mezejére a sztrájk szükségességének hangoztatásával, a vezetők az "új népfront" megalakításával válaszoltak. Ugyanakkor egyes szakszervezetek és politikai pártok közös tüntetéseket hívtak össze. Ettől kezdve felmerült a kérdés: ha az a cél, hogy a kormány elutasításának tartalmat adjanak, akkor feltétlenül meg kell nyitni a múlttal való valódi szakítás lehetőségét. És mivel kormányról beszélünk, meg kell nyitni egy valódi munkáskormány kilátását. Természetesen az "új népfront" megalakítására való felhívás a múlttal való szakítás szükségességét idézi fel - de anélkül, hogy ennek a legcsekélyebb konkrétumot adnánk.

A hétfő esti tüntetéseken a tüntetők rendkívül kedvezően fogadták a PT (Dolgozók pártja) felhívását "Egyetlen fillért, egyetlen fegyvert, egyetlen embert sem az ukrajnai háborúhoz!". Tehát, ha a szavakon kívül máshogyan akarjuk megnyitni a múlttal való valódi szakítás lehetőségét, akkor a tartalom legalább a következő lehet: szakítás a háború logikájával először is,

Két nappal a választások előtt Macron megerősítette azon szándékát, hogy csapatokat küld Ukrajnába. 

A múlttal való szakítás azt jelenti: "Egyetlen fillért, egyetlen fegyvert, egyetlen embert sem az ukrajnai háborúra"; és jelenti a népirtásban bűnös Izraelnek való fegyverszállitást és a vele való minden kapcsolat megszüntetését. A szakítás legalább annyit jelent, hogy szakítani kell az Európai Unió logikájával, a maastrichti és más, megszorításokat és az adósságkamatok fizetését előíró szerződésekkel. A szakítás azt jelenti, hogy hatályon kívül kell helyezni a dolgozókat még jobban kivéreztető ellenreformokat: a munkanélküli biztosítás, a nyugdíjak és a társadalombiztosítás reformját, valamint az energiaárak emelésének eltörlését. Szakítanunk kell az Ötödik Köztársasággal, a személyes hatalom rendszerével, amely minden hatalmat az elnöknek ad, beleértve azt is, hogy saját maga oszlatja fel a kormányt. Ahhoz, hogy véget vessünk ennek a rendszernek, és valódi demokráciát teremtsünk, össze kell hívnunk egy szuverén alkotmányozó gyűlést! Mert a Macron politikájával való szakítást nem lehet úgy elérni, hogy együtt élünk vele. Mert egy, az V. Köztársaság intézményeinek megfelelő kohabitációs kormány csak az elnök engedélyével jár el. Egy ilyen szakítás nem valósulhat meg pusztán egy olyan pártok között sietve összeállított választási koalícióval, amelyek egészen a megállapodást megelőző órákig egymást szaggatták, és azt állították, hogy ez lehetetlen.

A tömegek mozgalma az, ami fel fogja oldani a helyzetet, ahogyan az elkezdett fejlődni - jobban, mint az apparátusok és a kormányzati kombinációk. Az osztályakció az, amely a sztrájkköveteléssel kifejezett politikai törekvéseket is ki kell, hogy elégítse a választási folyamat során. Akár arról van szó, hogy megakadályozzuk egy szélsőjobboldali kormány megjelenését, akár arról, hogy a Macronnal szakítást, a munkásosztály és a fiatalok egységesen tartják kezükben a helyzet kulcsát ahhoz, hogy a munkások kormányát kényszerítsük ki.

Egy új szakasz kezdődött. Ez nagy veszélyekkel jár. Ugyanakkor hatalmas lehetőségekkel is. A munkások emancipációja minden eddiginél inkább maguknak a munkásoknak a műve lesz.

 

(La Tribunes des travailleurs n° 444, szerkesztőségi cikk,  Daniel Gluckstein)


2024. június 10., hétfő

Franciaország - Kommüniké

 


Zárjuk el a reakcióhoz vezető utat, vessünk véget Macronnak!

Munkásegységet!

Macront legyőzték. Június 9-én pártja a regisztrált szavazók mindössze 7%-át szerezte meg.

Amit elutasítottunk, az a külföldön folytatott háborús politika, hiszen Macron a múlt héten bejelentette Mirage 2000-5 repülőgépek szállítását Ukrajnának és megerősítette szándékát, hogy francia csapatokat küld oda.

Amit elutasítottunk, az az itthoni háborús politika a munkanélküliek, a szociális biztonság, a munkavállalók és a munkanélküliek ellen, munkások és a fiatalok ellen. A hétfőn bejelentett 12%-os gázáremelés tovább fojtogatja a munkáscsaládok költségvetését.

Amit elutasítunk, az a demokratikus szabadságjogokat elfojtó erős állam felé való menetelés, a szakszervezeti aktivisták és a fiatalok elnyomása, Darmanin rasszista törvénye.

Macron vereséget szenvedett. El kell távolítani és vele együtt a politikáját is.

A demokrácia követeli az V. Köztársaság reakciós bonapartista intézményeinek megszüntetését, amelyek teljes hatalmat adnak az elnök-Bonaparte-nak.

Egy dolog biztos: a megoldás nem a rasszista és reakciós szélsőjobboldalról fog jönni, amely, ha hatalomra kerülne, még tovább súlyosbítaná a munkásellenes támadásokat.

A kiút a munkavállalók és szervezeteik egységében rejlik, hogy véget vessünk Macron és háborús politikájának, a munkavállalók és családjaik követeléseiért, a szociális védelemért és visszahódításáért, a demokratikus szabadságjogokért és a munkajogokért, a demokratikus szabadságjogokért.

A kiutat egy olyan kormány jelenti, amely szakít a háborús politikával, a munkások és a demokrácia kormánya, amely nem fog habozni, hogy szakítson a diktatúra béklyóival.

A munkások és a demokrácia kormánya nem fog habozni, hogy levesse a diktatorikus Európai Unió és az V. Köztársaság kényszerzubbonyát, és intézkedéseket hoz a dolgozó nép érdekeinek védelmében.


( A Parti des Travailleurs Országos Elnökségének ülése, Montreuil, június 10., 12 óra.)


2024. június 4., kedd

Nemzetközi felhívás

 


„Ne finanszírozzátok tovább a háborút!"

Az elmúlt harminc hónapban az Ukrajnában pusztító háború már közel egymillió ukrán és orosz áldozatot követelt, nagyrészük civil. Az elmúlt hat hónapban a palesztin nép lemészárlása a Gázai övezetben töretlenül folytatódott, egy egész nép fizikai megsemmisítésén munkálkodva háború, éhínség és nyomor révén. Ezek a háborúk kiegészítik azokat, amelyek évek óta pusztítanak az afrikai kontinensen.

Az Atlanti-óceán mindkét partján azok, akik országainkat kormányozzák, szítják a háborút. Több százmilliárdos finanszírozást szavaztak és szavaznak meg, amely nélkül ezek a konfliktusok nem folytatódhatnának. Olyan intézkedéseket szavaztak és szavaznak meg, amelyek egyre inkább bevonják országainkat ezekbe a konfliktusokba, egészen odáig, hogy a harcokban való közvetlen részvétellel fenyegetőznek, ahogyan Macron francia elnök tette ezt az elmúlt hetekben több alkalommal is.

Mi, az Egyesült Államok és Európa munkásai és munkásmozgalmi harcosai hangosan és világosan kimondjuk: országainkban az emberek nem akarnak háborút. A munkások és a fiatalok elborzadva nézik, ahogyan azok, akik kormányozzák őket, belerángatják őket ebbe a pokoli spirálba. A munkások és a fiatalok szenvednek ennek a háborúnak a következményeitől: a háborús gazdaságba süllyesztett több száz milliárdot a közszolgáltatások, a munkavállalói jogok, az iskolák és a kórházak lerombolása táplálja. A munkavállalók és a fiatalok minden országban azt akarják, hogy a milliárdokat a fiatalok és a lakosság szükségleteire költsék, ne pedig háborúra.

Ezért erősítjük meg, hogy abszolút sürgősen le kell állítani a háborúk finanszírozását, a parlamenti képviseleteink által megszavazott költségeket; különösen az Izraelnek szántakat, amelyek nélkül nem folytatódhatna a gázai mészárlás; és az ukrajnai háborút tápláló katonai segélyeket.

A béke és a munkásmozgalom függetlenségének támogatóiként szeretnénk emlékeztetni Benneteket arra, hogy 109 évvel ezelőtt az európai kontinensen a munkások és a népek hasonló helyzettel szembesültek. 109 évvel ezelőtt, a kis svájci Zimmerwald faluban az első nemzetközi szocialista konferencia összehozott egy maroknyi munkásmozgalmi harcost, akik a zavargások közepette megerősítették a harcok beszüntetésének szükségességét. Ráadásul néhányan közülük, az úgynevezett „Zimmerwaldi Baloldal” a következő szavakkal fordult a munkásokhoz: „Nem az a kérdés, hogy kitartsunk ebben a bűnös háborúban. Ellenkezőleg, minden erőnket össze kell fognunk, hogy véget vessünk neki. Ennek már eljött az ideje. E harc első lépése az, hogy követeljük, hogy a szocialista képviselők, akiket a parlamentekbe küldtetek, hogy harcoljanak a kapitalizmus, a militarizmus és a nép kizsákmányolása ellen, tegyék meg kötelességüket. Azok, akik (...) eddig lábbal tiporták kötelességüket azzal, hogy segítették a burzsoáziát a rablóháborúban, vagy mondjanak le mandátumukról, vagy használják a parlamenti tribünt arra, hogy a népnek megmutassák a háború természetét, segítsék a munkásosztályt a parlamenten kívül, hogy bekapcsolódjon a küzdelembe: a háborús hitelek elutasítása!”.

Mint látjuk, az 1915-ös szavakat lépésről lépésre haladunk.

Az Egyesült Államok Kongresszusának tagjainak, az Amerikai Demokratikus Szocialisták (DSA) tagjainak, akik április 20-án 61 milliárdnyi háborús hitelt szavaztak meg Ukrajnának és 8 milliárdnyi háborús hitelt Tajvan felfegyverzésére Kína ellen; a Szocialista és Szociáldemokrata Képviselőcsoport tagjainak, a Baloldal Képviselőcsoportjának (beleértve a La France insoumise, a Bloco de Esquerda, stb. tagjait). ), akik harminckétszer szavaztak az Európai Parlamentben, és tavaly februárban is megszavazták az ukrajnai háború finanszírozását több tízmilliárddal, azt mondjuk nektek: ti, akiket azért küldtek a parlamentekbe, hogy a kapitalizmussal, a militarizmussal és a kizsákmányolással szemben a munkások érdekeit képviseljétek; ti, akik eddig lábbal tiportátok a kötelezettségeiteket azzal, hogy segítettétek a háborút, ahelyett hogy ellene fordultatok volna, rajtatok áll: vagy visszavonjátok a mandátumotokat, vagy pedig a parlamenti platformot arra használjátok, hogy megmutassátok az embereknek a háború természetét és harcba szálljatok ellene.

Igen, szakítanunk kell ezzel a háborús politikával, a háborúk finanszírozásával, és tiszteletben kell tartanunk a munkások és a népek többségének mandátumát az Atlanti-óceán mindkét partján: nincs támogatás a sovinizmusnak, nincs támogatás a kormányainknak, nincs támogatás a háborúnak. Itt az ideje, hogy véget vessünk a harcoknak és finanszírozásuknak.


Első aláírók :

Németország

Thomas Dietzel ; Andreas Gangl, délégué syndical Ver.di ; Karin Gerlich, secrétaire honoraire du syndicat Ver.di pour le district de Duisburg ; Daniel Gonzales, syndicaliste IG BAU ; Gudrun Hintermeier, syndicaliste IG Metall ; Peter Hintermeier, président de l’union locale de Sömmerda (Thuringe) ; Christine Klein ; Norbert Müller, membre du bureau de Ver.di Seniors à Francfort ; Claudius Naumann, délégué syndical Ver.di, ex-président du conseil des délégués du personnel de l’Université libre (FU) de Berlin ; Sidonie Kellerer, syndiquée GEW ; Peter Kreutler, délégué syndical Ver.di ; Vera Schade, Die Linke ; Klaus Schüller, syndicaliste EVG, membre du comité de suivi du COI contre la guerre et l’exploitation, pour l’Internationale ouvrière ; Brigitte Schumacher, syndiquée IG Metall ; H.-W. Schuster, syndiqué Ver.di, membre de l’ISG (Groupe socialiste internationaliste-IVe Internationale) ; Dietmar Schwalm, Die Linke, conseiller cantonal du Hochsauerlandkreis ; Jürgen Senge, membre du bureau régional Ver.di-Düssel-Rhein-Wupper, Schwelm.

Ausztria

Pal Arady président-adjoint de Die Brücke - Médias et podium culturel.

 

Belgium

Marie-Christine Cerfontaine, citoyenne ; Olga Mechtcheriakova, militante ; Jeannine Chaineux, citoyenne ; Roberto Giarrocco, rédacteur au Bulletin Unité-Eenheid ; Olivier Horman, syndicaliste, fonction publique fédérale ; Lionel Briké, syndicaliste, enseignant.

 

Spanyol állam

Alonso Javier, CCOO, Canaries ; Arregi Azpeitia Juan Mari, journaliste, Pays basque ; Barcena Moradillo Jon, retraité, LAB, MPEH, Pays basque ; De los Santos Mikel, jeune travailleur, Pays basque ; Garcia Murillo, Miguel, MPB (Movimiento Pensionistas de Bizkaia), Pays basque ; Hernandez Miranda Felix, CCOO, Tenerife ; Lodosa Gonzalez Juan Manuel, militant antifasciste, Pays basque ; Manzanal Lastra Milagros, militante lutte de classe, présidente de Orekabide, Pays basque ; Martin Moreno Francisco, ingénieur ; Martin Moreno Juan, retraité ; Martin Rodriguez Rafael (Txikerra), retraité du métro ; Martin Rodriguez Reme, LAB. MPEH, CORQI ; Oregui Arregui Matias, retraité, Pays basque ; Saiz Querendez Rakel, syndicaliste CNT et militante féministe, Pays basque ; Serna Martinez Maite, UPV/EHUko ; Irakasle Jubilatua, professeure retraitée de l’Université du Pays basque/Euskalherriko Unibersitatea ; Vega Villa Aida, CGT, Asturies ; Saiz Querendez Mireia, membre et représentante de Argitan, Pays basque ; Quintanilla Arocena Javier, secrétaire à l’organisation, CGT-LKN, Pays basque.

 

Egyesült Államok

(*à titre individuel) Clarence Thomas, co-fondateur de la Million Worker March, Californie ; Nnamdi Lumumba, organisateur, Ujima Peoples Progress Party (UPP), Maryland ; Mya Shone, rédaction de The Organizer ; syndiquée National Writers Union*, Californie ; Katherine Black, présidente émérite du Philly CLUW, Pennsylvanie ; Gary M. Votour, trésorier du South Carolina Workers Party, Caroline du Sud ; Marsha Feinland, membre du comité exécutif du Peace and Freedom Party de Californie ; Julian Kunnie, Indigenous Peoples Movement for Self-Determination and Liberation, Black Alliance for Peace* ; Chris Silvera, président de la section syndicale 808 Teamsters, New York ; Lou Wolf, co-éditeur de Covert Action, New York ; Don Bryant, président du Cleveland Peace Action, Ohio ; Marc Wutshke, délégué au congrès 2024 de l’AFT, Californie ; Dan Kaplan, secrétaire exécutif de la section 1493 de l’AFT (retraités), Californie ; Marilyn Vogt-Downey, Retiree Advocates, UFT, New York ; Andrea Houtman, membre de Solidarity* et du Green Party* ; Ron Dicks, ex-vice-président international, région Ouest, IFPTE State & Country, Californie ; Millie Phillips, rédaction de The Organizer, Californie ; Donna Dewitt, présidente émérite de l’AFL-CIO de Caroline du Sud ; Michael Carano, retraité, syndiqué à la section 348 des Teamsters, Ohio ; Tim Stinson, militant de Socialist Organizer, Oregon ; Desirée Rojas, Labor Council for Latin American Advancement, comité de Sacramento, Californie ; Haldon C. Sutton, retraité, syndiqué à la section 1268 de UAW*, Floride ; Alan Benjamin, comité national de Socialist Organizer, New York ; James E. Vann, co-fondateur du Oakland Tenants Union, Californie ; Marlene Santoyo, militante syndicale, Pennsylvanie ; Berthony Dupont, éditeur de Haïti Liberté, New York et Haïti ; Ana Fisher, syndiquée à la section 2121 de l’AFT, Californie : Mark Loy, syndicaliste retraité, Californie ; Samuel Meyer, militant, Californie ; Malik Miah, mécanicien retraité de United Airlines, militant syndical et antiraciste, écrivain marxiste, Windsor, Californie ; Betty Davis, Black is Back, What’s Happening-WBAI, New York ; Mark Demming, enseignant retraité, Californie ; Dr. Jack Rasmus, auteur et animateur d’une émission de radio, Californie ; Lita Blanc, ex-présidente de United Educators of San Francisco* ;  Wadi’h Halabi, UAW 891, Massachussetts ; Jerry Levinsky, militant et organisateur syndical, Massachussetts ;  Coral Wheeler, syndiquée CFA* ; Olivia Gamboa, militante, Los Angeles, Californie ; Petros Bein, organisateur, Ujima Peoples Progress Party, Maryland ; T. F. Gogan, syndiqué National Writers Union, Brooklyn, New York.

 

Franciaország

Adoue Camille, membre du Parti des travailleurs (75) ; Ainseba Sarah, militante syndicale (75) ; Ait Elhadj Samia, syndicaliste (94) ; Albarède Arnaud, syndicaliste enseignant (93) ; Algul Ali, syndicaliste (94) ; Alilou Oussama, citoyen français (59) ; Bartel Michel, retraité (88) ; Battung Daniel, syndicaliste, retraité (95) ; Begot Éric, militant CGT (44) ; Belarbi Karima, syndicaliste Action sociale (94) ; Benabes Ludovic, secrétaire USD-CGT (56) ; Bénizeau Luc, syndicaliste (94) ; Benmedjeber Karim, syndicaliste enseignant (57) ; Berrut Jacqueline, syndicaliste retraitée (85) ; Bevilaqua Éric, syndicaliste CGT, militant LFI (38) ; Blindauer Ralph, avocat (57) ; Bonnet Marc, syndicaliste (94) ; Borenstein Richard, militant syndical retraité (94) ; Boulmer Marc, syndicaliste CGT (35) ; Callanquin Nathalie, syndicaliste (63) ; Charles Philippe, syndicaliste CGT (35) ; Chastel Sarah, syndicaliste enseignante (94) ; Colnot Hélène, professeur des écoles (35) ; Coupanec Virginie, syndicaliste CGT (56) ; Creton Louise, militante JC (80) ; Criquet Fabrice, syndicaliste transport aérien (93) ; Dahdah Rachid, citoyen français (95) ; De Cara Patrick, syndicaliste métallurgie, (93) ; Debergues Rémi, militant JC (80) ; Dejean Lilian, syndicat CGT Territoriaux ville de Grenoble (38) ; Di Benedetto David, militant CGT (29) ; Dorat Patrice syndicaliste ADP (94) ; Doucouré Mama, conseillère municipale déléguée aux droits des femmes, Montreuil (93) ; Eichstadt Frédéric, militant syndical SNECMA de la métallurgie (77) ; Ferré Dominique, membre du Parti des travailleurs (59); Fontaine Christine, syndicaliste (94) ; Gaillard Jacques, militant du Parti des travailleurs (21) ; Gallego Natacha, LFI (62) ; Gasner Sandrine, juriste (57) ; Gaspard Edner, militant syndical (94) ; Gluckstein Daniel, secrétaire national du Parti des travailleurs (93) ; Godest Hervé, militant CGT La Poste (22) ; Gougeon Antoine, éducateur spécialisé syndicaliste (22) ; Gros Dominique, universitaire (21) ; Guenzi Christophe, cheminot, militant FO (03) ; Guerram Hafed, syndicaliste CGT (95) ; Guiot Françoise, membre du Parti des travailleurs (56) ; Hamon G., militant LFI (22) ; Herzog Alexandre, militant syndical (75) ; Jarry Éric, syndicaliste (28) ; Josselin Joël, syndicaliste, instituteur retraité (35) ; Josselin Annie, institutrice retraitée (35) ; Joyeux Arthur, syndicaliste (21) ; Keiser Christel, secrétaire nationale du Parti des travailleurs (93) ; Kermin Jean-Charles, syndicaliste (89) ; Lavanant Yves, syndicaliste (21) ; Le Courtois Éric, anarcho-syndicaliste, syndicaliste CGT-FO (22) ; Le Forban François, syndicaliste CGT EDF (35) ; Le Gall Valérie-Anne, adhérente au Mouvement de la paix (88) ; Le Page Daniel, syndicaliste (35) ; Le Rohellec Denis, militant CGT (56) ; Le Tensorer Yann, élu syndical CGT (22) ; Lecuiller Bernard, adjoint au maire, PCF (89) ; Legros Thierry, conseiller municipal, syndicaliste (89) ; Leroy Yves, praticien hospitalier (77) ; Lillier Thierry, militant CGT RATP (94) ; Lledo-Aguilar Manuel, syndicaliste CGT, secrétaire de l’Union locale de Nanterre (92) ; Maillot Dominique, syndicaliste (28) ; Malle Tristan, syndicaliste FO (35) ; Manenti Philippe, militant frontalier, retraité (France-Luxembourg) ; Meignant Caroline, syndicaliste enseignante (94) ; Méline Quentin, syndicaliste territoriaux (94) ; Moreau Christian, retraité Éducation nationale, ancien maire de Dannemoine (89) ; Nicolazzi Maxime, syndicaliste, retraité (88) ; Noszkowic Patrick, syndicaliste (89) ; Nurier Roland, cinéaste (69) ; Painchan Reza, syndicaliste (93) ; Paty Jean-François, syndicaliste postier (28) ; Pilch Jean-Marc, syndicaliste enseignant (94) ; Poisson Léo, président du comité des Vosges du Mouvement de la paix (88) ; Porteilla Raphaël, membre du Mouvement de la paix (21) ; Rakotomanga Matteo, militant insoumis (59) ; Recorda Martine, Secrétaire USR CGT (77) ; Ribes Alain, syndicaliste AP-HP, retraité ; Roger Thomas, cheminot, militant FO (60) ; Rossi Jean-Pierre, syndicaliste CGT (06) ; Rublon Chantal, syndicaliste (35) ; Saab Yossr, praticien hospitalier (77) ; Schmitt Arsène, syndicaliste frontalier (57) ; Schneider Grégoire, syndicaliste enseignant (94) ; Semail Adam, militant syndical (75) ; Simon David, citoyen, travailleur social, syndicaliste (93) ; Sokolovsky Vlad, militant JC (59) ; Soreau Christophe, militant communiste (22) ; Tacchella Gauthier, cheminot, militant FO (75) ; Taïbi Azzedine, maire de Stains (93) ; Taibi Khedidja, militante syndicale Ville de Paris (75) ; Thierry Pascal, citoyen de gauche, conseiller municipal et communautaire de Coulommiers (77) ; Tordjman Maurice, ingénieur technicien de recherche, Université Paris Nanterre (14) ; Touazi Siham, syndicaliste CGT (95) ; Valery Philippe, syndicaliste (94) ; Van Ballaer Cathy, militante PCF (93) ; Varlet Jean-Marc, syndicaliste enseignant (88) ; Vignez Alain, Mouvement de la paix (29) ; Woiry Sylvain, syndicaliste enseignant (94) .

 

Nagy-Britannia

John Sweeney, militant du Labour Party.

Magyarország

Zollai András, ingénieur électricien ; Dr Naetar-Bakcsi Ildikó, traductrice de Balmix ; Fogler Tibor Vilmos, programmeur informatique ; Somi Judit, militante ouvrière.

 

Írország

Clare Daly, députée au Parlement européen.

 

Olaszország

Sergio Bonsignore, membre du secrétariat FLC CGIL Caltanissetta ; Rita Campioni, Association « Verso il Kurdistan » ; Franco Cilenti, directeur de la revue Lavoro e Salute ; Giovanni Cocchi, militant pour les droits démocratiques et sociaux, Bologne ; Loretta Deluca, secrétaire de section de Leini-Torino, Rifondazione Comunista ; Lillo Fasciana, membre de l’Assemblée nationale de la FLC CGIL ; Dario Granaglia, membre de l’Assemblée provinciale de la FIOM-Turin ; Daniele Grego, délégué syndical, enseignant ; Monica Grilli, membre de l’Assemblée nationale FLC-CGIL ; Giuseppe Miccichè, secrétaire général de la FLC CGIL, Enna ; Alberto Musca, président provincial Proteo Fare Sapere, Caltanissetta ; Alberto Pian, membre de l’Assemblée provinciale-Turin, FLC-CGIL ; Dianella Pez, mathématicien, Udine ; Betty Ranieri, déléguée syndicale, enseignante ; Diego Stagno, secrétaire général de la FLC CGIL Caltanissetta ; Lorenzo Varaldo, coordinateur du journal mensuel Tribuna Libera.

Portugália

Varela Raquel, historienne du mouvement ouvrier, professeure ; Tomé Mário, « capitaine d’avril », colonel de l’armée retraité ; Pina José Augusto, chercheur en santé publique (Brésil et Portugal) ; Cabreira Pâmela, historienne, professeure et chercheuse ; Teixeira Renato, conseiller de presse ; Tomás Francisco, ouvrier, membre de la Commission de travailleurs des chantiers navals de Lisnave en 1974-1975, réseau écosocialiste ; Vicente Pedro, architecte, pPT (« Pour un Parti des travailleurs ») ; Zilhão Adriano, économiste, militant « O Trabalho », pPT ; Henriques José, ouvrier du livre, retraité, militant « O Trabalho », pPT ; Correia Bento, ouvrier, retraité, pPT, dans les années 1980, membre de la Commission de travailleurs du Ravitaillement militaire et de la coordination des Commissions de travailleurs des établissements industriels de l’armée.

 

Románia

Constantin Cretan, président de la Fédération nationale du travail (FNM) ; Lulu Iulian Pauna, président exécutif du syndicat national du travail d’Olténie ; Victor Parila, président par intérim du syndicat national du travail, Vallée du Jiu ; Tiberiu Grigoriu, président exécutif de la Ligue des travailleurs de Roumanie ; Marioara Cretan, présidente de l’organisation des femmes de la FNM.


 

 

Csatlakozom a felhíváshoz

Vezeték és utónév :

Szervezet : ………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ország : ……………………………………………………………………………………………………………………….

Elküldendő: stopwarfunding@gmail.com