2024. június 16., vasárnap

Franciaország - szakítás: milyen tartalommal? Ki fogja kikövetelni?

 



A rendszer válsága egyre mélyül

Senki sem tudja, mi lesz a következő napok végkifejlete. Az európai választásokon a szélsőjobboldali szélsőségesek látványos szereplése jogos aggodalomra ad okot a munkavállalók és a fiatalok körében. Ezt az aggodalmat erősíti a szélsőjobboldal és a republikánusok egy része közötti lehetséges szövetség bejelentése.

Az együttélési kormány árnyéka, a Macron-Bardella-Ciotti kormány fenyegetően lebeg az ország felett. Ki kell jelenteni, hogy a szélsőjobboldalnak ez a felemelkedését (relatív felemelkedés, mert szavazatainak száma összességében csökkent 2022-hez képest) annak kontextusában kell vizsgálni, ami június 9. legfontosabb eseménye: a macronista lista összeomlása. Elvesztette a szavazatok kétharmadát, Macron 6,1 millió szavazattal kevesebbet kapott a két évvel ezelőtti, az elnökválasztás első fordulójának 9,7 milliójához képest.

Macron összeomlása a politikájának tömeges elutasítása, amit ő maga is hivatalossá tett a nemzetgyűlés feloszlatásával.

Az elutasítás olyan vákuumot teremtett, amelyet a Rassemblement National kezdetben megpróbál betölteni, kihasználva a megosztottság politikáját, amely erre lehetőséget adott neki.

A baloldali pártok viszont arra törekszenek, hogy erre a helyzetre egy megállapodás sietős megkötésével válaszoljanak, "új népfrontot" hoznak létre a parlamenti választásokra.

A dolgozók és a fiatalok a saját terepükön igyekeztek és igyekeznek betölteni ezt a vákuumot. Vasárnap és hétfő este több ezer tüntető gyűlt össze, természetesen a Rassemblement national, de Macron és politikája ellen is. Hétfőtől kezdve számos szakmai ágazatban a munkavállalók úgy érezték, hogy eljött az idő követeléseik megfogalmazására, és kimennek harcolni értük. Sztrájkfelhívásokat adtak ki. Számos szakszervezeti gyűlésen a dolgozók és a küldöttek szembeszálltak azokkal a vezetőkkel, akik az akciót a politikai apparátusok támogatásába akarták becsatornázni. Amikor a munkások és a fiatalok kezdtek belépni a közvetlen osztályharc mezejére a sztrájk szükségességének hangoztatásával, a vezetők az "új népfront" megalakításával válaszoltak. Ugyanakkor egyes szakszervezetek és politikai pártok közös tüntetéseket hívtak össze. Ettől kezdve felmerült a kérdés: ha az a cél, hogy a kormány elutasításának tartalmat adjanak, akkor feltétlenül meg kell nyitni a múlttal való valódi szakítás lehetőségét. És mivel kormányról beszélünk, meg kell nyitni egy valódi munkáskormány kilátását. Természetesen az "új népfront" megalakítására való felhívás a múlttal való szakítás szükségességét idézi fel - de anélkül, hogy ennek a legcsekélyebb konkrétumot adnánk.

A hétfő esti tüntetéseken a tüntetők rendkívül kedvezően fogadták a PT (Dolgozók pártja) felhívását "Egyetlen fillért, egyetlen fegyvert, egyetlen embert sem az ukrajnai háborúhoz!". Tehát, ha a szavakon kívül máshogyan akarjuk megnyitni a múlttal való valódi szakítás lehetőségét, akkor a tartalom legalább a következő lehet: szakítás a háború logikájával először is,

Két nappal a választások előtt Macron megerősítette azon szándékát, hogy csapatokat küld Ukrajnába. 

A múlttal való szakítás azt jelenti: "Egyetlen fillért, egyetlen fegyvert, egyetlen embert sem az ukrajnai háborúra"; és jelenti a népirtásban bűnös Izraelnek való fegyverszállitást és a vele való minden kapcsolat megszüntetését. A szakítás legalább annyit jelent, hogy szakítani kell az Európai Unió logikájával, a maastrichti és más, megszorításokat és az adósságkamatok fizetését előíró szerződésekkel. A szakítás azt jelenti, hogy hatályon kívül kell helyezni a dolgozókat még jobban kivéreztető ellenreformokat: a munkanélküli biztosítás, a nyugdíjak és a társadalombiztosítás reformját, valamint az energiaárak emelésének eltörlését. Szakítanunk kell az Ötödik Köztársasággal, a személyes hatalom rendszerével, amely minden hatalmat az elnöknek ad, beleértve azt is, hogy saját maga oszlatja fel a kormányt. Ahhoz, hogy véget vessünk ennek a rendszernek, és valódi demokráciát teremtsünk, össze kell hívnunk egy szuverén alkotmányozó gyűlést! Mert a Macron politikájával való szakítást nem lehet úgy elérni, hogy együtt élünk vele. Mert egy, az V. Köztársaság intézményeinek megfelelő kohabitációs kormány csak az elnök engedélyével jár el. Egy ilyen szakítás nem valósulhat meg pusztán egy olyan pártok között sietve összeállított választási koalícióval, amelyek egészen a megállapodást megelőző órákig egymást szaggatták, és azt állították, hogy ez lehetetlen.

A tömegek mozgalma az, ami fel fogja oldani a helyzetet, ahogyan az elkezdett fejlődni - jobban, mint az apparátusok és a kormányzati kombinációk. Az osztályakció az, amely a sztrájkköveteléssel kifejezett politikai törekvéseket is ki kell, hogy elégítse a választási folyamat során. Akár arról van szó, hogy megakadályozzuk egy szélsőjobboldali kormány megjelenését, akár arról, hogy a Macronnal szakítást, a munkásosztály és a fiatalok egységesen tartják kezükben a helyzet kulcsát ahhoz, hogy a munkások kormányát kényszerítsük ki.

Egy új szakasz kezdődött. Ez nagy veszélyekkel jár. Ugyanakkor hatalmas lehetőségekkel is. A munkások emancipációja minden eddiginél inkább maguknak a munkásoknak a műve lesz.

 

(La Tribunes des travailleurs n° 444, szerkesztőségi cikk,  Daniel Gluckstein)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.