2024. június 18., kedd

A Parti des Travailleurs (PT, Dolgozók pártja) 2024. jún. 14-i kommünikéje

 


Zárjuk el a reakcióhoz vezető utat! Vessünk véget Macronnak! Munkásegységet!

Munkások, fiatalok és demokraták százezrei tüntetnek (Francia)országszerte, hogy kifejezzék, nem akarják, hogy a szélsőjobboldal kerüljön hatalomra.

Igen, el kell állnunk az utat a Bardellák és a Le Pen-Ciottik előtt. Ehhez egyszer és mindenkorra véget kell vetnünk Macronnak és politikájának, amely kikövezte számukra az utat.

Mert június 9-én Macront tömegesen elutasították. Elvesztette a két évvel korábban megszerzett szavazatok kétharmadát. Macron a regisztrált szavazók 7%-át képviseli. Kisebbségben van. A demokrácia szigorú szemszögéből nézve Macronnak mennie kell.

És mégis marad. Július 8-án, az általános választások másnapján még mindig ott lesz. Az Ötödik Köztársaság így akarja. Egy olyan hatalmas koalíció élén, amely kizárja "a jobb- és baloldali szélsőségeket", ahogyan azt ő maga szorgalmazta; vagy egy Bardella által vezetett nemzeti egységkoalícióval, ahogyan azt Marine Le Pen most javasolta; vagy egy "új népfronttal" közös kormánnyal; bárhogy is lesz, Macron ott lesz.

A demokráciával dacolva ő fogja vezetni a Miniszterek Tanácsának július 10-i ülését. Az Ötödik Köztársaság így akarja. Az alkotmány szerint Macron a fegyveres erők vezetője és Franciaország "nemzetközi kötelezettségvállalásainak" kezese. Június 13-án, a NATO-csúcson azt mondta a katonai kiképzők küldéséről és a Mirage 2000-5-ösök Ukrajnába történő szállításáról: "Semmi sem kérdőjeleződött meg. A dolgok úgy haladnak előre, ahogyan elhatároztuk".

Egyszerűen elfogadhatatlan. A demokrácia azt követeli, hogy Macront, aki kisebbségben van és akit az ország elutasít, leváltsák. Mert az V. Köztársaságban az elnöknek minden hatalma megvan. Persze nem minden együttélési kormány egyforma. Egy Macron-Bardella kohabitációs kormány rasszistákkal, félfasisztákkal, a munkásosztály ellenségeivel, a nők jogainak ellenségeivel, a munkavállalók jogainak ellenségeivel minden területen tovább akarja rontani az előző kormányok reakciós politikáját.

Ezért kell elállnunk az útját. Mindezek ellenére, vajon egy Macron és az "új népfront" közötti együttélési kormány képes lesz-e meghozni azokat a radikális intézkedéseket, amelyeket a helyzet megkövetel, ha Macron, ezekre az intézményekre támaszkodva, minden hatalmat a kezében tart?

Az "új népfront" közzétette programját. "Áttörést jelentő" intézkedéseket javasol: a nyugdíjreform és a munkanélküli biztosítási reform hatályon kívül helyezését. Egy intézkedés azonban feltűnően hiányzik: a katonai programozási törvény 413 milliárdjának elkobzása. Logikus, hiszen az "új népfront" ígéretet tett arra, hogy továbbra is fegyvereket szállít az ukrajnai háborúhoz. Franciaország azonban az Európai Unió és a NATO tagjaként már több tízmilliárd eurót költött az ukrajnai háború finanszírozására. 

Csakúgy, mint a Biden-kormányzat, az Európai Unió és a NATO-országok, amelyek dollár- és eurószázmilliárdokat öltek ebbe a háborúba. Ez a háború egy valóságos százmilliárdos porszívó, amelyet mind a pusztításra, rombolásra, a háború meghosszabbítására és a fegyverkereskedők meggazdagodására fordítanak.

Az "új népfront" programja azt javasolja, hogy ezt folytassák "a sürgős béke" nevében. Hogyan kell ezt érteni? Hogyan képzeljük el, hogy az "új népfront" kormánya Macronnal együtt élve képes lesz az iskolák, kórházak és közszolgáltatások szükségleteinek kielégítésére, ha továbbra is milliárdokat költ az ukrajnai háborúra? Hogyan érthetjük meg ha továbbra is fegyvereket szállítsanak ehhez a véres konfliktushoz? Hogyan érthetjük meg, hogy ebben a programban sehol sem kérdőjeleződik meg Franciaország NATO- vagy európai uniós tagsága, miközben az V. Köztársaságot a nagyon távoli jövőre halasztják? Ez nem lehetséges!

Országunk munkásai és fiataljai elutasítják a háborút. Nem akarnak részt venni benne. Ezért a magunk részéről fáradhatatlanul folytatjuk a kampányt, hogy azt mondjuk: egy fillért, egy fegyvert, egy embert sem az ukrajnai háborúért.

Macron még az "új népfront" többségével is folytatni akarja majd - mert az alkotmány felhatalmazza erre - a nemzeti oktatásban a reakciós "tudás-sokk" reformját vagy a munkanélküli biztosítás munkavállaló-ellenes reformját. Elnökként minden területen folytatni akarja majd a munkavállaló-ellenes politikáját, a társadalombiztosítás és a szociális lakhatás ellen. Ezért ma, amikor százezreket mozdulnak a szélsőjobb felé vezető út elzárására, kötelességünk kimondani: a dolgozó emberek szükségleteire való reagálás nemcsak azt jelenti, hogy elzárjuk a szélsőjobb felé vezető utat, hanem azt is, hogy Macront el kell távolítani, és meg kell buktatni az 1958-as katonai puccsból született V. Köztársaság intézményeit.

Ezeknek az intézményeknek egyetlen funkciójuk van: a tőkésosztály diktátumainak alkalmazása. Az "új népfront" azt állítja, hogy szakítani akar a múlttal. Dolgozók és fiatalok milliói törekszenek arra, hogy valóban szakítsanak ezzel a rendszerrel, a kapitalisták és kizsákmányolók rendszerével. Ezt fejezte ki június 9-én az a nagy osztálymozgalom, amelynek során milliók és milliók mozgósítottak szervezeteikkel a nyugdíjreform ellen. Ezt fogják kifejezni június 15-én is az ország városaiban és városaiban.

A többség követeléseinek kielégítéséhez nem elég egy szövegben beszélni a "szakításról", azt a gyakorlatba is át kell ültetni: Macront le kell váltani, az intézményeket elsöpörni, alkotmányozó gyűlést összehívni, hogy a nép egy valóban demokratikus rendszert hozhasson létre. Röviden, új intézményeket kell létrehozni, amelyek képesek reagálni a dolgozó emberek követeléseire, és nem pedig, mint az V. Köztársaság esetében, a kizsákmányolók, haszonlesők és spekulánsok egy kis kisebbségének szeszélyeire, akik mindig felülkerekednek a többség akaratán.

A helyzet sürgős. Munkavállalók és fiatalok milliói mozgósítanak tüntetéseken, de a vállalatoknál, gyűléseken és sztrájkokban is. A jogos követelések a szélsőjobboldal előretörésével szembeni sürgős fellépés szükségességéhez kapcsolódnak. 

Június 30-án és július 7-én egyetlen szavazatot sem szabad a rasszista és reakciós szélsőjobboldalnak adni! Egyetlen szavazat sem a vele szövetséges jobboldalra!

Egyetlen szavazatot sem Macronra és a koalíciójában lévő pártokra, akik a lehető legrosszabb reakciót készítik elő! Eljött az ideje egy hiteles harci terv kidolgozásának, amely egységben fogja össze a munkavállalókat és a szervezeteiket, egy összehangolt terv, amely összekapcsolja az egyes követelések kielégítésének igényét a demokráciáért és a munkavállalók jogaiért folytatott átfogó küzdelemmel. Egy olyan harci terv, amely egyértelműen azt a célt tűzi ki maga elé, hogy Macront megbuktassa, végleg véget vessen az V. Köztársaságnak, és létrehozzon egy valóban demokratikus köztársaságot, a Munkás Köztársaságot.

Egy ilyen célt nem lehet az apparátusokkal elérni. Milliók és milliók fellépésére és mozgósítására van szükség. Ennek a mozgalomnak a segítésére a Munkáspárt ezeket a javaslatokat bocsátja megvitatásra. Hogy felkészüljünk az elkövetkező harcokra, hogy megszervezzük a fiatalokat, a munkásokat, erősítsétek a Parti des Travailleurs sorait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.