2010. február 14., vasárnap

Nemzetközi aktualitások febr. 10.

A Munkásinformációk 83. (2477) számából (megjelenik 87, r. du Faubourg St Denis 75010 Paris)

Görögország
Tudomást se véve a kormány a «hazafias magatartásra» felhívásáról a parasztok blokkolják az országot
Miközben az ország az összeomlás felé tart, a görög parasztok traktoraikkal továbbra is eltorlaszolják a nagyobb utakat. A mezőgazdasági termények árának drasztikus csökkenése miatt azonnali pénzügyi segítséget követelnek, valamint a műtrágya, a gyógyszeripari termékek és a vetőmag árának leszállítását és intézkedéseket a jóléti rendszer rájuk vonatkoztatására is. Az útlezárások változatlanul fennállnak, mivel a parasztság visszautasítja a kormány által javasolt politikát, mely jan. 25-26-án Athénben „nemzeti dialógust” szervezett a mezőgazdaság ügyében. A parasztok ide el sem mentek, csakúgy, mint ahogyan a legfőbb szakszervezetek sem – előre bejelentve. Papandreu miniszterelnök felhívásai a „hazafias viselkedésre” hatástalanok maradtak – ahogyan maga is bevallotta –, mivel a jövedelmek újravalorizálásának követelésére „semmiféle mozgástér nincs”.

Oroszország
A Renault segítségével megkezdődött az Avtovaz tönkretétele
Az Avtovaz (részvényeinek 25 %-át birtokolja a Renault) elbocsátott dolgozói számára a kormány azt javasolja, hogy költözzenek el Togliattiból többezer km távolságra – azzal a halvány ígérettel, hogy ott talán munkát találnak... A Rabócsije Izvésztyija írja: „Az Avtovaz restrukturációs bizottsága, melynek tagja a Renault is, nyilvánosságra hozta az első intézkedéseket a vállalat pénzügyi stabilitása érdekében: a munkáslétszám optimizálása (vagyis elbocsátások), a vállalathoz tartozó szociális szolgáltatások (óvodák és kórházak) átadása a helyhatóságnak. 2010-re azt tervezik, hogy 6 egymástól független egységre bontják a vállalatot”.

Nagy-Britannia
Blair, az állhatatos hazug
A volt „szocialista” miniszterelnök, Tony Blair megjelent azon parlamenti bizottság előtt, mely vizsgálja az ország iraki invázióban való részvételét 2003-ban Bush oldalán. Az épület előtt britek százai tüntettek, közöttük Theresa Evans, aki fiát veszítette el 2003-ban Irakban és most 400 km-ről jött Londonba: „Szerettem volna, ha legalább a szemembe néz és kijelenti, sajnálja. De erre sem volt bátorsága”.
Rosszabb történt. Miután hazudott annak idején az iraki pusztító tömegfegyverekről, a visszaeső most is arrogánsan kijelentette: „Az a lehetőség nyugtalanít bennünket, hogy Irán, szélsőséges csoportokkal való kapcsolatai réven, esetleg azok kezére játsza a tömegpusztító fegyvereket.” (AFP) – és a Teherán elleni katonai hadműveletre szólított fel...
„Bliar Blair” kiáltozták a tüntetők (szójáték: hazug Blair).

Spanyolország
Zapatero a nyugdíjkorhatárt 67 évre akarja tenni
Jan. 29-én Zapatero „szocialista” kormánya bejelentette a nyugdíjkorhatár jelenlegi 65 évről 67-re emelését. A szakszervezetek azonnal „frontális ellenkezéssel” reagáltak, míg a munkáltatók, akik 70 évet javasoltak, megelégedésükről biztosították. A kormány úgyszintén bejelentette hároméves megszorítási tervét, mellyel 2013-ig mintegy 50 milliárd eurót kíván megspórolni az európai stabilitási paktum tiszteletbentartása végett.
Az Informaciones Obreras, a Nemzetközi Egyetértés spanyol híveinek újsága felhívást intéz: „Ne nyúljatok a nyugdíjakhoz” címmel. „Több számítás igazolja, hogy az évek szerinti kiszámolás módosítása a nyugdíjak globális összegét 30 %-kal vagy többel csökkentené. Tapasztalatot szerztünk a korábbi reform okozta veszteségekről. Dolgozók milliói, miután egy egész életet ledolgoztak, már most is csak havi 400-500 eurós nyugdíjat kapnak. (...) Ezt nevezi a kormány a gazdaság helyreállításának? (...) A dolgozók és szervezeteik nem fogadják el nyomoruk és elkorcsosításuk általánossá válását. A munkásmozgalom vezetőinek sürgősen le kell vonni a mérleget a toledói paktum alkalmazásának 12 éves tapasztalatából és azt meg kell szüntetni. A dolgozók érdekei azt kívánják, hogy az UGT és a Munkásbizottságok vezetői együtt deklarálják, hogy nem fogadják el a nyugdíjszámításhoz szükséges idő egyetlen nappal való meghosszabbítását sem – ahogyan a múlt héten kijelentette Carmeri Lopez, az UGT Végrehajtó Bizottságában. A Szocialista Pártnak pedig, hogy ne a dolgozók nehéz helyzetét tegye még súlyosabbá, nem kellene megszakítania a Néppárttal (jobboldal) kötött egyezményt a toledói paktum nyugdíjreformjáról?”

Davosi fórum
Egységben a „világ nagyjai”
A „világ nagyjai” a svájci Davos világgazdasági fórumán gyűltek össze. De, ahogy az AFP aláhúzza „az állami deficitek és adósságok robbanásszerű emelkedése a fejlődést kétségessé teszik. A jelenlevő közgazdászok és multinacionális munkáltatók az elkövetkező évekre óvatosan optimisták”. Mindenki rémüldözik Görögország csődje láttán, de Papandreu bejelentette, nincs B-változata a bejelentett munkásellenes költségvetési intézkedéseknek, az Európai Unió nem fog fizetni. Az AFP hozzáteszi: „Több európai ország költségvetési hiánya és adóssága – Portugáliáé és Írországé szintén – kétségessé teszik az Európai Unió kohézióját. ” Bizonyos médiatikus nyilatkozatokon túl – közöttük Sarkozyén, aki ostorozta a pénzügyi piacok eltévelygéseit – az Unió egyetlen összetartó ereje az az egyezség, hogy a dolgozókkal és a népekkel fizettessenek.

Guadeloupe
Az LKP deklarációja a regionális választások apropóján
Elie Domota aláírásával az LKP (széleskörű népi, szakszervezeti szövetség a profit ellen) jan. 25-én kommünikét adott ki:
1. A regionális választásokon az LKP nem vesz részt.
2. Egyetlen jelöltet, egyetlen listát sem támogat.
3. Nem hatalmaz fel egyetlen jelöltet sem arra, hogy az LKP nevében beszéljen.
Az LKP Guadelope népét, dolgozóit arra szólítja fel, hogy folytassák a harcot és a tömeges mozgósítást a múlt év febr. 26-án és márc. 4-én aláírt Bino-egyezmény betartatása érdekében a „pwofitasyon” megszüntetéséért.

Brazilia
A szociális világfórum kudarca Porto Allegrében
A szociális világfórum a „szolidáris gazdaságnak” szentelte magát, melynek egyik szervezője ezt nyilatkozta: ”A szolidáris gazdaságnak szociális céljai vannak, de gazdasági és politikai tervet is jelent, mert lehetőséget nyújt az erőforrások demokratikusabb megközelítésére és a munkanélküliség problémáival küszködő tőkésállam reformjára.” De, ahogy kiemeli Laércio Barbosa (Rio Grande do Sul állam, Dolgozók Pártja aktivistája): „a Ford Alap, a Világbank, civilszervezetek és kormányok százainak minden pénzügyi erőforrása ellenére a szociális világfórum ezévben mindössze 30 ezer résztvevőt vonzott. Messze vagyunk az első évek 150 ezrétől. A kudarc a szervezők politikájával magyarázható: a kapitalizmus kísérete, annak „humanizálási” kísérlete. Sok-sok olyan aktivistának lett elege ebből az immár évtizedes politikából, akik komolyan hittek abban, hogy ezek a fórumok a tőkés rend legyőzésére pozitív javaslatokkal tudnak előállni.”

2,7
Millió azoknak a személyeknek a száma, akik ez évben a nigériai szárazság következtében közvetlen életveszélybe kerültek. A külső adósság által fojtogatott ország kormányszerveinek jelentése szerint ez az amúgy is sérült lakosság 20 %-a.

(Fordítás: a Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének aktivistája)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.