2011. március 30., szerda

Európai Parlament

1)
A Lisszaboni szerződés módosítása a szigorítás jegyében

Az EP elfogadta a Lisszaboni szerződés módosítását „egyszerűsítési” eljárással, mely állandó stabilitási mechanizmust vezeti be az eurozóna országaiban.

Az államok nemzeti költségvetési kompetenciájából még egy részt leharap az új kontroll. Ugyanakkor ürügyet nyújt a tagállamoknak, hogy "Brüsszel hibája" felkiáltással újabb szigorítási intézkedésekkel éljenek a bérek, a nyugdíjak, a közszolgáltatások és a szociális ellátások csökkentésére.

A tagállamok lemondanak kompetenciájuk egy részéről az eurozóna javára jogi piruettel, mely igazolni kívánja a szigorításokat.

Népszavazástól félnének? Tudjuk, hogy miért csak mintegy száz képviselő támogatta a GUE-NGL ebben a tárgyban tett javaslatát.

Ezen intézkedések és következményeik ellen mozgósítani kell, ideértve a nemzeti parlamenteket is.

Marie-Christine Vergiat
*********************************************************

2)
Marie-Christine Vergiat sajtókommünikéje
Brüsszel, 2011.márc.24.

Az EP legalizálja a migráns dolgozók közötti diszkriminációt

Az Európai Parlament vitatható direktívát fogadott el: a kívülálló országból származó személyek munka- és lakhatási engedélye procedúrájáról. Ez a direktíva lehetett volna a migráns dolgozók jogainak garanciája helyzetük rendezésének egyszerűsítésével. Ellenkezőleg történt, a Véronique Mathieu (az UMP-PPE képviselője) benyújtásában elfogadott szöveg megosztja a dolgozókat és pontosan a hirhedt Bolkestein-direktíva irányát folytatja a dolgozók egymással versenyeztetéséről.

A direktíva több migráns státuszt fog létrehozni, az ott élőét, a szezonmunkásét és a munkahelyi kiküldöttét. Mindegyik bizonyos számú jognak felel meg.

Ez a javaslat az általam védett egyetemes és az emberi jogokat tekintve elfogadhatatlan. Az Európai Unió ezzel maga hozza létre a diszkriminatív megkülönböztetést az EU-ban dolgozó uniós és más országok állampolgárai között.

Mivel a gazdasági és szociális jogok az emberi jogok integráns része, egyaránt érvényesnek kell lenniük az Unió minden lakosa számára nemzetiségüktől és jogi helyzetüktől függetlenül.

Marie-Christine Vergiat
************************************************************


3)
A GUE/NGL, az Europai Balpárt csoportja kinyilvánítja szolidaritását a harcban álló népekkel

Az Európai Parlamentben a GUE/NGL-csoport sajtótájékoztatót adott az észak-afrikai és közel-keleti népek harcáról. A portugál Ilda Figueiredo (aki márc. 10-én a beavatkozás ellen szavazott) kritikával illette az EU politikáját ezekben a térségekben és teljes szolidaritásáról biztosította azokat, akik kampányt folytatnak a politikai és szociális jogaikért.

"Egyiptomban, Tunéziában, Palesztinában, Nyugat-Szaharában és ezen túl, emberek harcolnak az elnyomás és az önkényuralom ellen. Az EU pedig az emberi jogok védelme helyett inkább a nagyvállalatok érdekei miatt aggódik."

«A fasizmus elleni évtizedes küzdelem hazámban megtanított bennünket a nemzetközi szolidaritás fontosságára", deklarálta Ilda Figueiredo.

A spanyol Willy Meyer (aki szintén a beavatkozás ellen szavazott): "az egyiptomi és tunéziai forradalmak közös vonása az osztályharc. 2007-08-tól mindkét országban a nehéziparból, bányászatból indult sztrájkok szétterjedtek Tunéziában és Egyiptomban, erősítve a tiltakozás mozgalmát, mely forradalomba torkollott. A harcnak és a dolgozók szervezeteinek ezt az aspektusát a nyugati sajtó hallgatása kísérte."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.