2012. május 1., kedd

Május elseje


Sok tízezren vonultak fel május elsején szakszervezeteikkel Franciaországban, hogy nemet mondjanak az Európai Unió szigorítási intézkedéseire és ugyanakkor Nicolas Sarkozy ellen demonstráljanak öt nappal az elnökválasztás második fordulója előtt.
A CGT közel 290 menetet szervezett, a legnagyobbat Párizsban, s eltérően a CFDT, CGT, FSU, Solidaires és Unsa politikamentességet igérő transzparenseitől, itt "Sarkozy leváltása" volt a széles tömegek által követett jelszó. A szakszervezeti vezetők provokációnak minősítik, hogy Sarkozy már kampánya kezdetén «közbenső testnek» minősítette a szakszervezeteket, most pedig a munka világáról saját összejövetelét szerveztette meg. Soraikat mégis megbontja a véleménykülönbség a tüntetés «átpolitizálásáról». Chérèque, a CDFT főtikára kiemelte a munka világa védelmét «politikai véleményektől függetlenül». Thibault, a CGT főtitkára azonban megerősítette, hogy François Hollande támogatását kéri.
A párizsi demonstráción több mint 100 ezer személy vett részt, a baloldali többség nyilvánvaló a táblák feliratából. «Sarko, a vörös zászlók üzenik: távozz!», sőt «Menj a francba, szegény hülye» (utalás arra, amit néhány éve ő maga válaszolt, mikor valaki nem akarta "magát beszennyezni" az elnök kézfogásával). A tüntetők szájából gyakran elhangzott jelszó: «Mindnyájan görögök, spanyolok és tunéziaiak vagyunk!» Olyan civil szervezetek is részt vettek a menetben, mint az SOS Racisme és az Emberi jogok ligája, valamint «szélsőbalos» szervezetek egész sora.
Marseille-ben 20.000 ember vonult fel szinte politikai jelszavak nélkül, de a többi nagyvárosban a jobboldallal szembeni ellenséges felhívások nem voltak ritkák. Toulouse-ban 40 ezren, a korábbi éveknél nagyobb létszámban, Lyonban szintén, mintegy 200 ezer személy. Bordeaux-ban 15 ezren, Strasbourg-ban mintegy 4.500 (a szünidő közepén szép szám, hiszen a CFDT szervezetileg nem vett részt). Mindenütt sok volt a fiatal, jövőjüket teljes bizonytalanságban látják, az uniós megszorítások őket még fokozottabban sújtják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.