2013. január 24., csütörtök

Ki hazudik?


 
Közleményt adott ki a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium, amiben azt olvassuk, hogy „Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében. Hazánknál nagyobb adósságcsökkentés ugyanis csak a megszorításokat alkalmazó Görögországban valósult meg egy év alatt”.

Tény, a magyar adósságmutató 235 milliárd forintos csökkenést mutat.

A minisztérium szerint azért vagyunk sikeresebbek a görögöknél, mert kormányunknak megszorítások nélkül, szinte magától jött össze az, amihez a görögöknek alaposan meg kellett szenvedniük. 2013-ben ismét recesszióba zuhant a magyar gazdaság, nőttek az adóterhek, csökkentek a reálbérek és európai uniós listavezetők lettünk a jórészt kormányzati intézkedések nyomán elszabadult infláció miatt. Mi lett volna, ha még megszorítások is vannak!

A gazdaság nem nőtt, a 2012-es költségvetést év közben rekordot jelentő mértékben, kilencszer kellett módosítani. A hitelcsökkentés (ami nem csak az államot, hanem a vállalkozásokat és a háztartásokat is érinti) az egyik fő oka a gazdaság visszaesésének és a magasan ragadt munkanélküliségnek. Ráadásul félő, hogy a már most körvonalazódó költségvetési elcsúszások miatt újabb csomag érkezhet tavasszal.

Örvendünk azonban a «mi adósságunk» a 2012-es harmadik negyedéves mutatónk szerint a GDP 78,6 százalékon áll (a legnagyobb adóssága Görögországnak (152,6 százalék), Olaszországnak (127,3 százalék) illetve Portugáliának (120,3 százalék) van. A legkedvezőbb ilyen mutatót Luxemburg (20,9 százalék), Bulgária (18,7 százalék) és Észtország (9,6 százalék) hozta). Ehhez persze a másfél évtizeden át halmozódó, 3000 milliárd forintra rúgó magánynyugdíjvagyont is államosítani kellett (aminek nagyjából a fele automatikus adósságcsökkentést jelentett, de a megmaradt másik felének egy részét is elköltötte már az állam).

„Ennél is szembetűnőbb változást látni a magyar adatokban, ha az előző év (2011) harmadik negyedévéhez viszonyítjuk a friss statisztikákat, ugyanis a rendkívüli megszorító intézkedéseket alkalmazó Görögország után hazánk érte el a legnagyobb adósságcsökkentést, ráadásul megszorítások nélkül” – kommentálja az Eurostat számait a szaktárca.

Magyarország éves összehasonlításban 4,8 százalékponttal csökkenteni tudta GDP-arányos államadósságát, úgy hogy közben recesszió volt, ami pedig a ráta emelkedését indokolta volna – közölte az NGM. „… hazánk a legjobb teljesítményt nyújtotta adósságcsökkentés terén Görögország után, de megszorítások nélkül” – ismétli el a közlemény megint az eredményeket.

Nem lehet, hogy mégis volt itt megszorítás?

(Az Index nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.