2013. március 12., kedd

Kiszabadult Valentyin Uruszov!


A munkások ügyéért Oroszországban és szerte a világon küzdők közös győzelme

 
Március 6-án Szaha köztársaság (Jakutföld) Hangalaszi körzeti bírósága határozatot hozott Valentyin Uruszov szakszervezeti vezető börtönből történő kiengedéséről.

Február elején Uruszov kérelmezte a maradék, még le nem töltött büntetésének enyhítését. A bíróság megvizsgálta a kérvényt, és a szakszervezeti vezető számára 9 hónap és 11 nap időtartamú javítómunkát állapított meg a őrizetben tartás helyett. A bírósági döntés 10 napot követően lép hatályba. Így Valentyin Uruszov hamarosan elhagyhatja a börtöntelepet.

A bírósági ülés előtt az Oroszországi Munka Szövetség (szakszervezeti tömörülés, KTR) levelet küldött, melyben garantálta Valentyin munkába vételét kiszabadulását követően. Most, a bírósági döntést követően, a KTR készen áll arra, hogy követelje az ügy teljes felülvizsgálatát és elérje a szakszervezeti vezető elleni valamennyi vádpont ejtését.

Meg kell említeni, hogy a fennmaradó börtönbüntetés enyhítését célzó kérvény benyújtásáról a döntést a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) ajánlásai kapcsán hozták meg, melyeket az Oroszországi Föderáció kormányához intézett 2012-ben. Nem sokkal ezt követően az OF Elnöke mellet működő, a civil társadalom fejlődéséért és az emberi jogokért felelős Tanács levelet intézett Vlagyimir Putyin elnökhöz, melyben kérte az ILO ajánlásainak támogatását és a bebörtönzött szakszervezeti vezető szabadon bocsátását.

„Az Oroszországi Munka Szövetség üdvözli a Hangalaszi körzeti bíróság döntését, - nyilatkozta Szergej Kovaljov, a KTR főtitkára. - A bíróság döntését, hogy támogatja Valentyin Uruszov kérvényét, megfontoltnak és igazságosnak tartjuk. Ez a határozat megmutatta, hogy az Oroszországi Föderáció megkezdte az ILO ajánlásainak teljesítését, melyeket a KTR panasztétele alapján tett az orosz kormány felé.”

Erről hírt adott a KTR honlapja is.

Valentyin Uruszov is megelégedésének adott hangot a bírósági döntés kapcsán és kifejezte szándékát, hogy folytatja szakszervezeti és jogvédő tevékenységét. Meg kell jegyeznünk, hogy fogvatartása alatt Valentyin Uruszov krónikus vesebetegsége rosszabbodott és hozzáértő egészségügyi ellátást a börtönben nem kaphatott.

Hangsúlyozni kell továbbá, hogy Valentyin SOHA nem ismerte el vétkességét. Meggyőződése, hogy ügye koholmány és eltökélt abban, hogy folytassa harcát ártatlansága elismeréséért.


(Forrás: Rabocsije Izvesztyija)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.