2013. május 3., péntek

Háború


Az andalúziai Arahal polgármestere visszautasítja az Algériát fenyegető amerikai haderők állomásoztatását települése területén





Arahal (Sevilla) polgármestere “radikálisan” ellenáll az amerikai erők odatelepítésének, írta az Europa Press.

Az arahali önkormányzat területén fekszik a Moron de la Frontera amerikai katonai bázis. A spanyol minisztertanács ülésén a polgármester kereken elutasította annak döntését az USA 8 katonai repülőgépe és mintegy 500 tengerészgyalogosa itteni csatarendbe állításával kapcsolatban.   

Az Europa Pressnek tett nyilatkozatában Miguel Angel Marquez kifejezte egyet nem értését a kormányverzió szerinti, “az észak-afrikai válsághelyzetre válaszként született katonai operációk” efajta megoldásával. Miguel Angel Marquez szerint Rajoy központi kormánya meghajlik egy olyan ország követelései előtt, amely “háborút és halált hint a világ mostoha régióiban”.»

Ismertette azt a helyzetet is, amelybe az amerikai bázist kiszolgáló spanyol polgári személyzet került. A “Vinnel brown and root” amerikai vállalat, amely a szolgáltatásokat adja, 2010 végén restrukturációról döntött 119 dolgozót elbocsátva,  melyet újabb 144 követ. “Szánalmas, hogy a Rajoy-kormány a bázis spanyol dolgozóinak védelme helyett térdre esik az USA előtt



Április 19-én a Rajoy-kormány minisztertanácsa így igazolta döntését: “az arab tavasz és a Száhel helyzete ezekben az országokban felfordulásszerű epizódokkal jár”, s a cél az lenne, hogy az Észak-Afrikában állomásozó diplomáciai és tisztivselői személyzetet megvédjék.

Az Europa Press szintén közölte, hogy "az andalúziai kormány alelnöke [...] folytatja küzdelmét a régió összes külföldi katonai bázisa megszüntetése érdekében".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.