2013. július 18., csütörtök

Kommunizmus




Senki nem adott jobb "kommunizmus definíciót", mint ami a Német ideológiában és a Kommunista Kiáltványban olvasható.

"A kommunizmus szemünkben nem állapot, amelyet létre kell hozni, nem eszmény, amelyhez a valóságnak hozzá kell igazodnia. Mi kommunizmusnak a valóságos mozgalmat nevezzük, amely a mai állapotot megszünteti." (Német ideológia)

És : "... a kommunisták ebben az egyetlen kifejezésben foglalhatják össze elméletüket: a magántulajdon megszüntetése. ... A kommunizmus senkitől sem veszi el azt a hatalmat, hogy társadalmi terméket elsajátítson, csupán azt a hatalmat veszi el, hogy ezen elsajátítás révén idegen munkát leigázzon."

Egyszerűbb nyelvre lefordítva a kommunizmus nem egy (elérendő, megvalósítandó) társadalmi forma, hanem a kapitalizmus, a magántulajdon uralmának, a munka bérmunka formájában való leigázásának megszüntetését célul kitűző mozgalom. Ez a mozgalom nem akar sem "nőközösséget", sem "csajkarendszert" bevezetni. Azt akarja, hogy az emberek ne azért dolgozzanak, hogy meg tudjanak élni, hanem a munkát ugyanúgy élvezzék, mint azokat a jószágokat, amikkel szükségleteiket ki tudják elégíteni. Ehhez persze az kell, hogy ezek a jószágok kielégítő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre, és a belőlük való részesedés ne legyen semmilyen elvégzett munka függvénye.

Bármennyivel igazságosabb, emberibb társadalmat hoz létre a proletár forradalom, mint a megdöntött rendszeré volt, ha nem szünteti meg a bérmunkát, akkor előbb-utóbb "újratermelődik az egész szemét" - ez a rendszer váltás egyik nagy (ha nem a legnagyobb) tanulsága. A megnevezés kérdése nem érdekes …

(Phoenix)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.