2014. március 28., péntek

Innen-onnan



Dél-Afrika: a platinabányákban jan. 23-án kezdődött sztrájk eddig 667 millió eurós kárt okozott – a munkáltatóknak, jelentették be ez utóbbiak. (márc.26.)

Ukrajna: az IMF  június 1-vel a lakossági gáz  árának 50 %-os emelését javasolja, ez annak feltétele, hogy 15 milliárdos kölcsönt kapjon az ország. A kormány elfogadta.  

 

Magyarország: hivatalosan közel 400 ezer egyéni vállalkozó van Magyarországon, becslések szerint azonban számuk akár ennek a duplája is lehet. A vállalkozók egy része minimálbérre van bejelentve. Az öregségi nyugdíj alapját azonban kizárólag a bejelentett fizetés képezi, az azon felül kapott dolgozói "juttatás" vagy vállalkozásból kivont pénz nem növeli a majdani nyugdíj összegét. A minimálbér után járulékot fizetők így a mostani bevételük töredékét kapják kézhez idős korukban. Még súlyosabb a helyzetük a magyar munkaerőpiacon 10-17 százalékos arányban jelen lévő feketemunkásoknak, akik nincsenek bejelentve, s egyáltalán nem számíthatnak nyugdíjra.


Egyiptom: a Tahrir téri többszázezres tüntetések folyamán egy rendőrt megöltek, ezzel vádoltak és ítéltek halálra egyórás bírósági paródiában 528 személyt. Az Avaaz petíciót indított életük megmentéséért. http://www.avaaz.org/fr/stop_mass_execution_loc/?bMrdWab&v=38047

A franciaországi és magyarországi fogyasztói ár-összehasonlítást közöl egy francia honlap ( http://www.partir.com/Hongrie/cout-de-la-vie.html ) a megélhetés, benzin, szórakozás, közlekedés, stb. árairól, melyek kétségtelenül alacsonyabbak itthon, azonban az életszínvonal is… Emlékeztetőül: egy francia üzem munkáltatói azt vágták munkásaik képébe, hogy ha a bércsökkentés nem tetszik nekik, menjenek Magyarországra 500 eurós fizetésért. A munkások azt válaszolták: nem ezen sértődnek meg, azt tartják gyalázatnak, hogy Magyarországon ilyen alacsonyak a bérek…  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.