2014. március 16., vasárnap

Röviden






100 ezer milliárd dollár – ennyi a világ adóssága. Két és félszer több, mint 12 éve. Ez az adósságrobbanás – leginkább állami – annak az eredménye, hogy a legfőbb tőkés kormányok (kezdve az Egyesült Államokkal) limit nélkül adtak a bankok «talpraállítására».
Márc.18-án tüntetés és sztrájk Franciaországban
A társadalombiztosítás 152 ezer dolgozójának minden szakszervezete sztrájkba hív a kormány munkahely–megszüntetési tervei ellen. A CGT és FO-hoz csatlakozott a Soldaires és az FSU szakszervezeti tömörülés is és ugyanezen a napon hív sztrájkra.

Portugáliában többezer tisztviselő tüntetett pénteken a kormány döntése ellen, amely 2,5-12 %-kal csökkenti bérüket a trojka utasítására (EU, EKB, IMF)
A lisszaboni parlament előtt a szakszervezetek egyesült frontja (300 ezer tag) felhívására követelték ezen intézkedés eltörlését az országban, amelyben 15 %-os a munkanélküliség (a fiataloké 35 %). A tisztviselők a 35 órás munkahéthez való visszatérést is reklamálják a mostani 40-es helyett (éves szabadság beleértendő). Az előző héten is számos tüntetés zajlott, tűzoltók, rendőrök, postások, akik a márc. 6-i 150 eurós prémium elvonása miatt háborognak.  A szigorítást a trojka követeli a 78 milliárd euró kölcsön fejében, hogy az ország a 4 %-os deficit alá kerüljön.
  
♦ Ukrajna: a Valutaalap meghosszabítja misszióját, hogy elkezdje «tárgyalásait» a kormányzati szervekkel a gazdasági reformokról, jelentette be főigazgatója, Christine Lagarde.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.