2015. november 27., péntek

A bombák alatt a szíriai nép

A nagyhatalmak és szövetségeseik játéka Szíria és népe ellen a legszörnyűbb barbárság




A francia hadsereg parancsnoka szerint három nap alatt a francia légierők annyi bombát dobtak le Sziriában, mint előtte három hét alatt. Az amerikaiak szintén növelték bombázásukat. Az oroszok stratégiai bombázást alkalmaznak és nagyhatósugarú rakétákat küldenek területükről.
A terrorizmus elleni harc jegyében a bombázásokat fokozzák és Szíria népe ismét a kalapács és az üllő között találja magát. Egyik oldalról az Iszlám Állam terrorja, a másikról a népességet érintő bombázások.

Négy év óta a nagyhatalmak és szövetségeseik (közöttük már a magyar kormány is) Szíriát és népét a legszörnyűbb barbárságba vetik. Az általános válsághelyzetben mindenki a saját részvétele kártyájával játszik. A kezdet óta a tűzben több vasat tartó Obama adminisztráció az amerikai uralkodóosztály egy szegmense offenzívájával találta magát szembe, amely az USA nagyobb szerepét kéri számon a republikánusokon keresztül. Ebben a válsághelyzetben Oroszország és Irán beavatkozása negatív reagálást váltott ki az USA-ban és utóbbinak a kataklizma-helyzethez alkalmazkodni kell. A francia kormány, amely az orosz és iráni beavatkozást Bachar al-Assad rezsimének segítséseképpen értékelte, keresi az egyezséget az oroszokkal. Pillanatnyilag Obama még nem válaszolt pozitív módon Hollande elnöknek e kérésére. Az amerikai adminisztráció két fő pillére  a régióban, Szaud-Arábia és Izrael de facto egyesülnek abban, hogy Irán képezi a fő veszélyt és nem az Iszám Állam. Ez az oka annak, hogy a katari és szaudi «magánalapítványok» bőkezűen folytatják az IÁ szükségleteinek kielégítését. A másik amerikabarát pillér, Törökország a kurdokat tekinti az IÁ-nál is nagyobb veszélynek és a kurd miliciák ellen összpontosítja offenzíváit. A kurd miliciák ellen, amelyeket Szíriában amerikaiak finanszíroznak, látnak el fegyverekkel és tanácsadókkal. Ebben a helyzetben az amerikai adminisztráció kénytelen az ellentmondásokra rájátszani – következményeit a szír nép viseli halottak százezreivel, sebesültek millióival és a lakosság több mint felének menekülésével... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.