2016. november 30., szerda

Mumbai-i világtalálkozó - hogyan folytatják társaink?



Belgium


A világtalálkozó kontinuitásában a brüsszeli ULB-n (egyetem) tartandó nyilvános vitára hív a 2 belga küldött és a comiteunite/eenheidscomite (egységbizottság):  A tanuláshoz fűződő jogok védelmét! A szociális jogok védelmét!
Mikor?  2016 dec. 1-én – 18h30 órától
Hol? U.L.B., Local H 1301, Av.
Paul Héger 10 - 1000 Bruxelles



Bevezető:

• Meg kell állapítanunk, összefüggés van a Belgiumban tanuló külföldi diákok tandíjának emelkedése és a dél-afrikai diákok harcának a «beiratkozási díj » elleni ellen. (Magyarázat: a jövőben 12.525 eurós tandíjat kell fizetniük a Belgiumban tanulni vágyó fiataloknak, ha nem uniós állampolgárok. Utóbbiaknak az egyetemen marad a jelenlegi 835 euró).

• Szintén kapcsolat van az orvosi tanulmányok felvételi vizsgája és Maggie De Block egészségügyi miniszter drasztikus gazdaságpolitikája között, mely ellen a nov. 24-i tüntetésen a szakszervezetek felhívására tiltakozások zajlottak. 

• Ugyancsak kapcsolódik a leginkább a fiatalokat fenyegető rugalmas, prekárius munka és az Európai Uniónak a «munkaerőpiac reformjának» keretében tett «ajánlása». 

• Ebben az értelemben szoros a viszony az USA kormányának követelésének a NATO-országok irányába (a katonai kiadások a GDP 2 %-ára emelése) és az egész Földön terjedő háborúk között. 

• Mumbai-ban világtalálkozó zajlott a háborúk, a kizsákmányolás és a prekárius munka ellen. Manifesztumában ajánlja, hogy  «olyan kezdeményezések szülessenek, amelyek tartósan összefogják az ellenállás útját választó összes szakszervezeti és haladó erőket». 

• A Mumbai-i Manifesztum azt vázolja, segítsük az olyan világ felé haladást, amelyben a «nemzetek és a dolgozók közötti harmonikus együttműködés váltja fel a barbárság, a háborúk és kizsákmányolás világát». 
• Ezért az Manifesztum aláírói úgy határoztak, hogy létrehozzák a «háború és kizsákmányolás elleni nemzetközi munkásbizottságot a Munkásinternacionáléért». 
• A szabad és nyilvános vita folyamán lehetőség nyílik a további folytatás, akciók kidolgozására.  


Törökország



Rövid magyar riport a Mumbai-világkonferencia 2 török küldöttével, magyar feliratozással https://www.youtube.com/watch?v=KIk6fGuSWMc



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.