2017. november 5., vasárnap

Katalónia


A katalán parlement törvénybe iktatta, hogy  szegény családoknak is joguk van a fényhez, a vízhez és a gázhoz. Ingyenesen. A spanyol Alkotmánybíróság érvénytelenítette. A katalán parlament minden üresen álló lakásra különadót vetett ki, a befolyt összeg szociális lakhatásra költendő. A spanyol Alkotmánybíróság érvénytelenítette. A katalán parlament a férfiak és nők közötti egyenlőséget szolgáló politikát vezetett be. A spanyol Alkotmánybíróság érvénytelenítette.

A katalán kormány nyolc tagja börtönben. Vezetője, Puigdemont ellen európai körözést adtak ki. Ki tagadhatná, hogy politikai foglyok ? Hogy a spanyol monarchiának a Franco alatt bevezetett intézményei élén a korrupt Néppárt a szociális igazság ellen lép fel rendkívül durva eszközökkel?  Ki tagadhatná, hogy 2 millió katalán voksolt a köztársaságra – holott a választási irodák felét a Civil Gárda elfoglalta, a bejutást tettlegességgel is megakadályozta.
Van-e közöttünk olyan – a baloldalon – aki tagadja a népek önrendelkezési jogát? Hogyan lehet akkor, hogy egyesek “nacionalizmussal”, anyagi önzéssel vádoljak a katalán népet? 2017 februárjában Barcelonában 160 ezer katalán tüntetett a menekültek befogadásáért … Mondhatjátok azt is, a spanyol állam se nem jobb, se nem rosszabb a többi tagállami demokráciánál. Igy van, a keret azonos, s ez az Unióé. Azt is mondhatjátok, a kerítések kellenek, mert “Európa nem tudja a világ minden nyomorultját befogadni” – de mit tesztek az ellen, hogy Európa (benne Magyarország) ne vegyen részt a háborúkban, megszállásokban (a ti pénzeteken)?
Ki figyel arra közületek, hogy a mainstream-sajtóban a függetlenséget felváltotta a “nacionalista” jelző? Saját hazát kívánni, házat, barátokat, nyelvet, ott dolgozni és élni – ez “nacionalizmus” lenne ? Nem kell, mondjátok, Europa mindent megold. Csakugyan ? És a szlovák nyelvtörvény, a romániai nyelvi problémák, és az Unió társult országában, Ukrajnában? Szociális Unió! – felelitek. Az Uniónak melyik tagországában látjuk ennek akárcsak nyomait is, ha mindenütt deregulálnak, privatizálnak, a munkásjogokat eltüntetik, a béreket lefelé nivellálják? Ha az egymást követő válságok árát mindenütt a dolgozókkal, fiatalokkal, nyugdíjasokkal fizettetik meg?  
Nem olyan társadalmat akarunk, amely (legalább) kevésbé igazságtalan? Nem ugyanezt kellene tenni Spanyolország többi elnyomott népének – és egész Európának – hogy azután egységbe forrhassanak?
Persze, hogy ez még nem szocializmus. Persze, hogy elmehet mindenféle irányba. De ez volt az első lépés: a katalán köztársaság megszületett. Megtorlás fenyegeti – és a baloldal nem támogatja?
Nem akarunk a régi módon élni? Akkor figyeljünk Katalóniára, éppen ezen az úton halad.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.