2014. május 25., vasárnap

A Párizsi Kommün


Május 24. Párizs: tiszteletadás a Párizsi Kommünnek, az első munkáskormánynak és aktualitása: szakítás az Európai Unióval



 

1871-ben Párizsban a francia munkások a magyar, német, lengyel, stb. munkásokkal hozták létre a világ első munkáskormányát, amely felszámolta a burzsoá államot. A ma küzdelmének elengedhetetlen része az Európai Unióval való szakítás.
Sokszázan gyülekeztek szombaton, hogy együtt vonuljanak a Père Lachaise- i temetőben a kommünárok falához az aktuális megemlékezésre. A POI, a francia Független Munkáspárt a Párizsi Kommün kontinuitásában mindennapi harca részeként folytatja harcát a felelősségi paktum, a területi reform ellen, a társadalombiztosítás védelmében.




 

Imagette Guy Gonsse

Guy Gonsse szakszervezeti felelős a kapcsolatól beszélt, ami összefűzi a múlt és a ma eseményeit. A Kommünt az egész munkásosztályt hozta létre, saját önigazgatását, érdekképviseletét valósította meg. Az Európai Unió a reakció intézménye, az összes munkásvívmányt  támadja lépésről lépésre a tagországokban csakúgy, mint azokon kívül.

 


 

Imagette Nicole Bernard

Nicole Bernard, szintén szakszervezeti felelős: "50 milliárddal kevesebbet fordítanak közügyekre, ebből 21 milliárdot vonnak el a gyógykezeléstől és a nyugdíjaktól. Megtiltják, hogy az orvos a generikus orvosságnál drágább gyógyszert írjon föl ! (…) Egyetlen szülési segély; ha több gyerek van, hát használják ugyanazt a bölcsőt, mondja a szociális és egészségügyi miniszter (…) A szociális társadalombiztosítási központok megszüntetése (…) Ez háborút jelent! A kizsákmányolók háborúját a kizsákmányoltak ellen, a prvilegizáltak háborúja a kommünárok ellen (…) A társadalombiztosításnak nincsa adóssága – az a munkáltatóknak van, akik 1991 óta azt 400 milliárd euróval rövidítették meg!  Harcunk ez ellen: a Kommün harca Versaillais ellen, a harc az életért.




 

Daniel.jpg 

Daniel Gluckstein, a POI egyik országos titkára az 1871- május 21-26-i Véres hét eseményeinek felidézésével kezdte, amely folyamán 30-40 ezer kommünárt gyilkolt le a polgári kormány. Külön kitért a Frankel Leóra és magyar társaira, a lengyelekre, németekre, akik francia munkástársaikkal «meg merték tenni, hogy az üdvözítőnek kikiáltott burzsoá állami intézményeket lerombolták (…) De a munkásosztálynak nem csak az államgépezetet kell megsemmisítenie, hanem a sajátját is működtetnie kell (…)

Mi a lecke abból, amit hetek óta teljes konszenzusban fúj mindenki a szélsőjobboldaltól a szélsőbalig: «mindegy, hogy kire, csak menjetek szavazni!» (…) Egyetlen ellenségük van: a távolmaradás. Tudják jól, ha bármelyik erőre is szavazunk, egyremegy… A demokrácia visszaszerzése összefügg az elvesztett vívmányok visszaszerzésével  (…)

Éljen a munkáskormány! A közösségi, a demokrata társadalom, a szabad európai népek és nemzetek szabad tásulása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.