2015. április 3., péntek

Röviden




Orbán Nazarbajevnél Kazahsztánban… Vajon a zsanaozeni eseményeket is megtárgyalták, esetleg a magyarországi miheztartás végett?
Zsanaozen UOS-5 kőolajfúrórészlege 2011. máj. 26-án sztrájkba lépett, a munkabeszüntetés csatlakozott a május 17-i KarajanbasMunajGaz sztrájkjához. 2011. dec. 16-án, hathavi sztrájk után a rendőrség a zsanaozeni sztrájkolókra lőtt, ezzel vetett véget Kazahsztán történelme legnagyobb munkásakciójának. 17 munkást megöltek, több tucatot megsebesítettek. Másnap megkezdődtek a letartóztatások és mintegy huszat közülük, szakszervezeti felelőst börtönbüntetésre ítéltek a büntetőtörvényköny paragrafusai alapján «társadalmi viszály szításáért» és «tömegfelkelés szervezéséért».
Halálbüntetés… 1985-ben az USA Birmingham régiójában egy bisztró két dolgozóját lelőtték. Később, ugyanabban a régióban egy étterem tulajdonosára lőttek.  Az akkor 29 éves afroamerikai Anthony Hintont letartóztatta a rendőrség, a megsebesített főnök «felismerte». A vádlott mindvégig tagadta bûnösségét, munkatársai hiába tanusították, hogy a helyszíntől 25 km-re dolgozott…Tárgyi bizonyítékként otthonában talált pisztoly szolgált és egy «rasszista előítéletéről ismert» ügyész közreműködésével halálra ítélték. A perújrafelvétel a múlt évben kezdődött egy emberjogi társaság segítségével, melyben FBI-szakértők bizonyították, hogy nem az elkobzott pisztolyból repültek ki a halálos golyók. Anthonyt csütörtökön felmentette a jeffersoni bíróság. 1973 óta ő a 152. személy, akinek az USA-ban bebizonyosodott ártatlansága. 30 évet töltött a halálfolyosón Alabamában.
Magyarország: 2015 első negyedéve végén 65,6 milliárd forint lett a NAV által megállapított adóhiány összege. Összesen 202 név szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal friss listáján, amelyben névvel, címmel, adószámmal és a tartozás nagyságával sorolják fel a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózókat. A listán továbbra is sok olyan céget találni, amelyet valamely ismert "cégtemetőhöz" jegyeztek be. S John Christensen, a Tax Justice Network igazgatója szerint Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba.
Közgazdászok szerint a világon a 80-as évek óta a munka produktivitása kétszer olyan gyorsan emelkedett, mint a bérek, tehát bőven fedezné a nyugdijak fizetését. Ennek ellenére minden EU-tagországban emelik a korhatárt, csökkentik annak összegét, reálértékét – a versenyképesség jegyében. Pedig 58 éves korára a dolgozók többségének már problémája van egészségével. Unokája munkát keres – hiába –, de a nagyszülő még mindig az igát húzza?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.