2009. augusztus 4., kedd

Banktitkok: a bankárok meztelenek

A „Föld Barátai” által aláírt nyilatkozatból merítve, amelyet a nemzetközi BankTrack hálózat öt másik NGO tagszervezetével [1] közösen adtak ki, a Secrets bancaires internetes portál (www.secretsbancaires.fr) leleplezi a nagy európai bankok ellentmondásos befektetéseit, amelyek között három francia bank, a BNP Paribas, a Société Générale és a Crédit Agricole is szerepel.
Ebből az alkalomból a „Föld Barátai” egy „átláthatósági műveletet” indított Párizsban, hogy felelős és átlátható politikát követeljen minden kockázati szektorban és a banki műveletekben.
Abból a célból, hogy megvilágítsák a banktitkokat és leleplezzék az azokat körülvevő homályt, a „Föld Barátai” militánsai egy „átláthatósági műveletet” kezdtek, egy bankár-sztriptíz paródiával a BNP Paribas párizsi székhelye előtt, miközben hasonló programokat szerveztek ugyanabban az időpontban más nagy európai fővárosokban is. Lemeztelenítve milyen titkokat rejt a bankár a leple alatt? Nem kevesebbet, mint egy elszomorító táblát, amely egy ellentmondásos tervet mutat… és egy még nem ismert címet: www.secretsbancaires.fr, amely egy világtérképet mutat be európai bankok kártékony befektetéseivel.
Tény, hogy a „Banktitkok” 13 nagy európai bank [2] befektetéseit hozza nyilvánosságra, amelyek, a pénzügyi válság ellenére folytatják ellentmondásos projektek finanszírozását a legteljesebb homályban, amelyek súlyos következményekkel járnak a helyi népességre. „Az a tanulmány, amelyet a BankTrack hálózat központjában készítettünk, leleplezi a pénzügyi kapcsolatokat a nagy európai bankok és a feketelistán levő vállalatok között, amelyek diktátorokat támogatnak és helyrehozhatatlan környezeti károkat idéznek elő vagy olyan fegyvereket gyártanak, mint a taposóaknák vagy a fürtös bombák. A 13 vizsgált bank ilyenformán 11.4 milliárd euró kölcsönt hagyott jóvá és 10.5 milliárd euró értékben bocsátott ki részvényeket és kötvényeket. Ezen kívül, harmadik számlán tartanak és kezelnek 17.7 milliárd eurót ugyanezekben a cégekben, ami összességében több, mint 40 milliád euró az utóbbi 4 évben” – leplezte le Yann Louvel, a „Föld Barátai” magánbankokkal foglalkozó kampányának megbízott vezetője.
„Az ilyen fajta ellentmondásos befektetéseket többé nem szabad eltűrni. A bankoknak minden pénzügyi és befektetési döntésükben figyelembe kell venniük a nemzetközi környezetvédelmi és szociális normákat. Felelős gyakorlatot követelünk: semmi pénzt a diktátoroknak, a környezet rombolóinak és az emberi jogok megsértőinek” – követelte Sébastien Godinot, a Föld Barátai kampányának koordinátora. „Szégyenteljesnek tartjuk, hogy három francia bankot, a BNP Paribas-t, a Société Générale-t és a Crédit Agricole-t is érintettnek találtunk a legvitathatóbb tervek finanszírozói között!”
Yann Louvel folytatta: „ A bankároknak az az érdekük, hogy cselekedjenek, mert a jogi és pénzügyi kockázatok magasabbak a kockázatos tervezetekben. Azonkívül, a bankok jelentős befolyással rendelkeznek és hozzájárulhatnak a szükséges változásokhoz. Ezért el kell fogadniuk azokat a megkívánt és átláthatósági politikákat, amelyeket teljes tevékenységükre alkalmazniuk kell az egész kockázati szektorban.”
Ha a www.secretsbancaires.fr közli a bankok tervezeteit és profiljait és a pénzügyi kapcsolatokat a bankok és vállalatok között, egyúttal felhívja a közvéleményt, hogy küldjék el az érintett bankok egy elektronikus kártyáját, hogy ezzel követeljék a gyakorlatuk megváltoztatását. Felhívják továbbá a közvéleményt, hogy válasszanak etikus bankot, mint a NEF* Franciaországban, amelynek a „Föld Barátai” 2008 óta a partnere.
+ Az akcióról készült fotók itt láthatók: http://www.flickr.com/photos/amisdelaterre-france
*Nouvelle Économie Fraternelle

Franciaországi telefonos elérhetőség: Caroline Prak, Les Amis de la Terre, (+33) 01 48 51 18 96 / 06 86 41 53 43
Honlap: http://www.amisdelaterre.org/
Jegyzetek
[1] Kampány a Világbank reformjáért (Olaszország), Flandriai Hálózat (Belgium), Platform (Egyesült Királyság), SETEM (Spanyolország), Urgewald (Németország).
[2] A 13 „lebukott” bank: Banco de Santander, Barclay’s Bank, BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentina), BNP Paribas, Citibank, Crédit Agricole, Deutsche Bank, ING, Intesa Sanpaulo, HSBC Hongkong Shanghai Banking Corporation), RBS (Royal Bank of Scotland), Société Générale és az UniCredit.
Forrás: http://www.speculand.com/Secrets-bancaires-les-banquiers-se
illetve http://www.amisdelaterre.org/Secrets-bancaires-les-banquiers-se.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.