2011. július 10., vasárnap

Választàsi rendszer


Phoenix, 2011, július 9 - kommunistanet
http://www.hirado.hu/Hirek/2011/07/09/17/Egyfordulos_es_vegyes_valasztas...

"Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő újságírók előtt elmondta: a vegyes szisztémában az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne a 200 tagúra csökkenő parlamenten belül. Kompenzációs lista az elképzelések szerint nem lesz.
A pártok a jövőben is csak az 5 százalékos küszöb elérése esetén juthatnának be a parlamentbe, az induláshoz pedig - a jelenlegi 750 helyett - 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben. Ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre - ismertette Áder János.
Nyilvánvaló, hogy csak és kizárólag a Fideszen múlik, hogy ezt a szisztémát fogják-e törvénybe foglalni, másnak ebbe beleszólási lehetősége nem lesz.
Tegyük fel, hogy szó szerint ez lesz a törvény.
Akkor 91 egyéni választói körzet lesz és 109 helyet fognak listaeredmények alapján betölteni.
Tételezzünk fel egy választást, ahol négy párt indul (a szisztéma nagyon nem kedvez a kispártoknak és ténylegesen lehetetlenné teszi független jelöltek indítását):
A a kormánypárt, B, C és D az ellenzék.
Tegyük fel, hogy a pártok nagyjából azonos támogatással bírnak, a helyzeti előnyénél fogva a kormánypártnak egy lehelettel nagyobb a támogatottsága:

a szavazók
27%-a szavaz (átlagosan) az A kormánypárt jelöltjére
24-24%-a a többi párt jelöltjeire.
A listás szavazatok egyenlő (25-25%) arányban oszlanak meg a pártok között.
Ebben az esetben a szavazók 27%-os támogatásával mind a 91 egyéni helyet az A párt nyeri el és 73% szavazat elvész (nincs kompenzációs lista!). A listás helyekből A párt 27 helyet szerez, ugyanennyit szerez a többi párt is, 1 hely sorsa bizonytalan. A kormánypárt helyzeti előnye alapján feltételezhetjük, hogy ezt is a kormányzópárt kapja.

Így a választások végeredménye
A párt 91+28=119 hely
B párt 0+27= 27 hely
C párt 0+27= 27 hely
D párt 0+27= 27 hely
Azaz a kormánypártnak formálisan 60% többsége van a szavazatok 26%-val megszerezve. Ha a másik három párt közül akár csak egyet meg tud szerezni koaliciós partnernek, akkor a koaliciónak 73%-os többsége van, amivel bármit megtehet.
Ám a valóságban a helyzet még ennél is rosszabb. A jelenlegi kormány gleischaltolva a jogrendet, a médiát, a bankrendszert stb. a fenti példában feltéltelezettnél jobb eredményeket fog elérni, így a kétharmados többsége a következő választásokon koaliciós kényszer nélkül is biztosítva lesz.
Mint tudjuk Arrow lehetetlenségi tételéből, igazságos választási rendszer nem létezik. Azonban ennél igazságtalanabbat nehezen lehetne kitalálni. Ám csodálkoznunk nem kell - pontosan ez volt várható a magyar Mussolinitől.

Csodálkoznunk nem kell - elsöprő módon tiltakozni kell, az utcán, Európában, minden fórumon, ahol lehet - és ott is, ahol nem lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.