2018. november 9., péntek

Belgium: mit jelentenek az okt. 14-i választások?




Belgiumban okt. 14-én helyi és tartományi választások zajlottak alkalmat nyújtva a belga munkásosztály – mindkét nyelvű komponense – számára, hogy kifejezzék a jobboldali koalíciós Michel-kormány elutasítását.



A CDH keresztény párt számos vallon városban összeomlott. A másik jobboldali párt, a Mouvement réformateur (MR), amely a szövetségi kormánynak is tagja, erős csapást kapott. Antverpenben Peeters, a munkaügyi miniszter pártját lehengerelték. 

De mégsem a két szocialista párt (a francianyelvű PS és a holland nyelvű SP.A), a munkásosztály tradicionális pártjai profitáltak ebből. Az SP.A folytatja lassú leszállását a zöldpárt, a Groen javára, Vallóniában a dolgozók viszont lehetővé tették, hogy a PS megőrizze helyhatósági többségét. 


De a Parti du travail de Belgique (PTB, Belgiumi Munkapárt, PVDA flamandul), amely eddig szerényebb eredményeket mondhatott magának, most látványosan kitört: 70 településen állított listát, a korábbi 50 helyett pedig 157 képviselőjét választották meg.

A (maoista eredetű) PTB a munkásvárosokban érte el legjobb eredményt: Charleroiban, Liège-ben és ipari negyedeiben, La Louvière-ben, és Gentben, Antverpenben. A vallon városokban a PTB 15 % körül teljesített, Flandriában hasonlóan: 8,7 %-t Antverpenben, 7,1 %-ot Gentben,  22,8 %-ot Zelzate ipari városban, stb. Brüsszelben a legszegényebb negyedek voksoltak a PTB-re (Molenbeek, Anderlecht…).


Mit jelent a váratlan szavazási eredmény?

A kampány alatt a PTB felelősei aláhúzták: «A kérdés az, hogy lesz-e szakítás Belgiumban és az Unió szintjén az évtizedes liberális politikával és megszorításokkal vagy nem». A PTB azt mondja, a végrehajtó hatalomban való részvételében olyan feltételeket állít, mint az európai direktíváknak való engedetlenség, az energetikai szektor újraállamosítása, stb. A választók komolyan vették ezt az elkötelezettséget.   
Számos PTB-jelölt ismert arról, hogy fontos szakszervezeti küzdelmekben vett részt. A választások után ott, ahol a PTB komoly eredményt ért el, a szocialista párt hatalmas nyomást gyakorol rá, hogy «beállítsa a sorba», a helyhatóságokban elfogadtassa vele az Unió minden szintű költségvetési visszafogásait. Az FGTB szakszervezeti konföderáció vezetőinek egy része is részt vesz ebben a hadműveletben: «a PTB-nek fel kell vizeznie borát», mondják.


Holland-, vagy franciaajkú, a szocialistákra voksolt-e vagy nem, a dolgozók az egységet várják. De egészen bizonyos, hogy nem a Michel-kormány politikájának támogatását egy másféle cimke alatt.

Az október 14-i eredmény – és a PTB-re szavazás – jelzése a belga munkásosztály akaratának, amely véget akar vetni a kormánypolitikának és a Maastrichti szerződése költségvetési előírásainak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.