2020. április 20., hétfő

„Beszéljük meg, most azok kapjanak, akik eddig nem kaptak”.







A Hétes. Talán nem kell külön bemutatni senkinek Ózd 11 (!!), és az ország egyik legnyomorultabb szegregátumát. Nem mutogatunk fotókat róla, nem fogjuk megszégyeníteni a hétesieket (saját szégyenüknek érzik, pedig az a rendszeré ..).

Március második dekádjában már segélykiáltásokat hallattak. Civil társaság jelen van persze – de tevékenysége főként a gyerekek (egyébként fontos) távoktatására irányul. Azonban ahol nincs mit enni, ott a tanulás eltávolodik a mindennapoktól. Nincs napszám, nem veszik át a gyűjtött fémett, és azokat is elküldték, akiknek volt munkahelye. Gyerekek, öregek, betegek, 50-nél is több család ötszáz lakossal. A mosoda is bezárt.

A Tumenca-veletek facebook csoport adminisztrátoraihoz fordult egy önkéntes aktivista fiatalasszony: sem a polgármesteri hivatal, a szociális népjólét, sem a kisebbségi önkormányzat jelenlétét nem érzik. “Volt egy kis száraztészta-osztás, melléje még valami más is, de mire elég az?” – mondja egy asszony.

“A mélyszegénységben élő családok jobban félnek az éhezéstől, mint a koronavírustól

A Tumenca-Veletek bejegyzés alatt álló egyesület - egyébként facebook-csoport is - márciusban 20 hétesi család számára összekapart 5-5 ezer Ft-ot vásárlásaihoz. Áprilisban 30 kg krumplit kapott 30 màs család, majd a szomszédos szegregàtumban újabb 63 család.
Kevés. 
Itt az embereket nemigen izgatja a vírus, gyerekek, felnőttek vegyesen, nincs méteres távolságtartás, nincs arcmaszk, kesztyű, kézfogás viszont igen. Őket az foglalkoztatja, vajon lesz-e még segítség. Mikor? Bírják-e addig? Aggódnak, hogy az első alkalmak után elfogy nem csak a segítség, hanem a törődés is... És szervezik magukat: összegyüjtik, kik azok, akik leginkább rászorulók, mi az, amire alapjában szükség van; segítik a kimérést; gondolkodnak, lehet-e használni a nagy tételben vásárlás anyagi előnyeit ... „Beszéljük meg, most azok kapjanak, akik eddig nem kaptak.

Nem kitudjamifene „integrációt” akarnak, nem azt, hogy előírják az életüket, csak segítséget, véleményt, tanácsot. Együttérzést. A jellemtelen, önző, csaló gazembereket, a "hiénákat", akik mások bőrén akarnak profitálni - vannak ilyenek is -, próbálják kivetni maguk közül. Régen kibújt a szög a zsákból, nem hisz már senki a „romapolitikában”. 30 éve ugyanaz folyik – a politikai osztály támogatta roma és nemroma közéletben.

A Hétesben tudják jól, nincs, nem lesz EU-s támogatás. Kormánytámogatás, önkormányzati támogatás se. Keserűen viccelve emlegetik: Soros György küldhetne valamit.

„A munkásosztály saját maga felszabadítója kell legyen”. A romák is, akik szerves része a magyar és nemzetközi munkásosztálynak. Nem az Európai Unió, nem Soros, mégcsak nem is az ORÖ, csak saját maguk.

Ehhez kell segítséget nyújtanunk. Azzal, hogy miközben nem hagyjuk éhenhalni őket, kivívandó jogaiknak is tudatában legyenek. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.