2020. június 22., hétfő

Azania (Dél-Afrika): 70 éves az apartheid "népesség-osztályozási" törvénye


Aucune description de photo disponible.

Dél-Afrikában 1950. jún. 22-én bevezetett Population Registration Act («népesség-osztályozási törvény») egyike az első és alapvető apartheid-törvényeknek.

Előírta, hogy rasszjegyek alapján osztályozza és regisztrálja az ország minden lakosát.

Eszerint a lakosságot 4 kategóriára osztotta:

Fehérek: kizárta azokat a személyeket, akik egy más rassz-csoporthoz tartozóval házasodtak össze vagy éltek együtt.
Feketék: a bantu-khoîsan nyelvi népességhez tartozó zulu, pedi, conga, sosza, swazi, ndebele, dél-sotho-i, észak-sotho-i, tsonga (vagy shangaan), tswana és a venda lakosok.
Meszticek: színeseknek is nevezett, közöttük más meszticekkel élő fehérek,
Indiaiak: kezdetben nem szerepeltek a kategóriákban, később igen,

Az osztályozás kritériumai:
- Származás
Megkívánta, hogy a gyermek legalább egyik szülője besorolását kövesse. Nem volt gond, ha a szülők ugyanabba a kategóriába tartoztak, azonban, ha egyik szülő nem fehér volt, a gyerek automatikusan hátrányos pozícióba került. Mesztic apa + fehér anya = mesztic gyerek; mesztic apa + fekete anya = fekete gyerek
- Megjelenés
Szubjektív kritériumok: a személy kinézete, a bőr színe, de olyat is tartalmazott, mint öltözködés, a nyelvhasználat, az oktatás szintje, a viselkedés.
- Elfogadottság
A személy társadalmi helyzetének megítélése (tartózkodási helye, munkája, szabadidős tevékenysége) csakúgy, mint hozzátartozói, családja, más vele élők.
- Szándék
Ha a személy eskü alatt megerősítette, hogy nem fehérek ivadéka, meszticnek vagy feketének minősítették. Ez a kritérium tehát a nemfehérek számára negatív kicsengésű, viszont a tanúskodás nem hordott magában jogi jelentőséget.

Belügyminisztériumi szabályozás alapján a névregiszter tartalmazott a dél-afrikai területen élő minden minden személyt. A 16 éven felettieknek olyan személyi igazolványt adtak ki, amely megjelölte a rasszt is, s melyet a rendőrségnek, kérésre be kellett mutatnia. Ha ez nem történt meg, a (halmozott) pénzbüntetések elérhették a 100 fontsterlinget és 6 havi börtönbüntetést.



Population Registration Actot 1991. jún. 28-án eltörölték, az apartheid hivatalosan megszünt. A földet, a gazdasàgi életet azonban ma is a fehér kisebbség bitorolja.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.