2020. december 27., vasárnap

F E L H Í V Á S a nőkhöz



A két nem közötti egyenlőségért vívott harcban az egész világon a nők egyre nagyobb mértékben mobilizálódnak.  

A minden területen kettős elnyomás, kettős kizsákmányolás áldozatai mint dolgozók, mint anyák, mint nők felemelik szavukat, tesznek az elnyomás, a megkülönböztetés, az erőszak, a férfijogú uralom minden formájával szemben.

Mi mindnyájan elköteleztük magunkat ennek a küzdelemnek, mozgósításnak a folytatásában saját hazánkban, tudjuk, hogy a nők különleges követelései a munkásosztály felemelkedésének általános harcába illeszkedik.

A nők specifikus  követelései: egyenlőség  a bérezésben, az igazságszolgáltatásban, a gyerekmegőrzés strukturális biztosítása, a saját maguk feletti rendelkezés joga, az anyaság vállalásának szabadsága, a nőként elviselt zaklatás és  erőszak megszüntetése – nem mondanak ellent az általános harcnak. 

Ezért javasoljuk a Nemzetközi Munkásbizottság kezdeményezésére nemzetközi konferencia megtartását, amelyen azok a dolgozó nők találkoznak, akik ebben a védelmi harcban, jogaik meg- és visszaszerzésében elkötelezettek.

1910-ben a Szocialista Nők Internacionáléjának második konferenciája Koppenhágában elhatározta, hogy 1911. márc. 19-től évente nemzetközi napot szervez az 1948-as forradalom és a Párizsi Kommün emlékére. 1917. márc. 8-án a nemzetközi nőnapon pedig az orosz nők tüntettek Szentpétervárott a kenyérért, a békéért és a szabadságért. 1920 óta március 8. a nemzetközi nőnap.

Javasoljuk, hogy minden országban 2021. márc. 8. legyen akciónap (kezdeményezzünk és szervezzünk nyilvános gyűlést, demonstrációt,  összejövetelt, stb.), ismertessük a nemzetközi találkozó megtartására szóló javaslatot,  a résztvevőkkel vitassuk meg a gondokat,  dolgozó nőkből álló delegációkat hozzunk létre, mandátummal ruházzuk fel őket.

 

Rubina Jamil, az APTUF (nagy pakisztáni szakszervezeti szövetség) főtikára

Christel Keiser, a POID (franciaországi demokratikus munkáspárt) országos titkára

 

Magyarország, első aláírók:

Horváth Mihályné óvónó

Dr Artner Annamária közgazdàsz

Morva Judit közgazdàsz

Somi Judit munkàsaktíva

 

 

Ha egyetértesz felhívásunkkal, ha részt akarsz vállalni szervezésünkben, jelezd: somijudit@gmail.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.