2022. április 6., szerda

A háború elleni nemzetközi rendkívüli találkozó felhívása (2022. április 3.)

 


A világ dolgozói, munkásszervezetek, elnyomott népek, egyesüljünk a háború és a kizsákmányolás ellen!

Mi, különböző földrészek 53 országában élő dolgozók, fiatalok, a munkásmozgalom és a demokratikus mozgalom aktivistái magunkénak valljuk Jean Jaurès, a nemzetközi szocializmus történelmi alakjának az 1914-es háború kitörésének előestéjén elhangzott mondatát: "A kapitalizmus úgy hordja magában a háborút, mint felhő a vihart ". 

A formula a legégetőbb aktualitással bír. A háborúk minden kontinensen pusztítanak, emberek tízmillióit űzik el országukból. Emberek tízmillióit űzik el országukból. Egész országok pusztulnak. Az éhínség az egész világon terjed.

Kijelentjük a legkisebb habozás nélkül: ezek a folyamatos háborúk, a rombolás és a barbárság, amit a munkások és a népek ellen szabadítanak el, a termelőeszközök magántulajdonán alapuló bomló kapitalista rendszer gyümölcse. Olyan rendszer, amely az egyre nagyobb profit érdekében nem riad vissza semmilyen agressziótól, nem riad vissza semmilyen agressziótól.

A Putyin elnök által 2022. február 24-én Ukrajnában kirobbantott háború nem kivétel a szabály alól. Ezt a beavatkozást semmi sem indokolja. Ezért a beavatkozás befejezésére, azonnali tűzszünetre és az orosz csapatok Ukrajnából való kivonására szólítunk fel.

Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül, hogy a nagy tőkés hatalmak - Biden észak-amerikai adminisztrációja vezetésével -, az Európai Unió, különösen Németország, Franciaország és Nagy-Britannia tegnap mindent megtettek, hogy ezt a konfliktust kiprovokálják. Ma pedig mindent megtesznek azért, hogy ezt fenntartsák.

A NATO csapatokat, több tízezer katonát vonultat fel az orosz határon erejüket hétről hétre megerősítve. A NATO és tagállamai állandó túlfegyverkezést biztosít Ukrajnának, légtérzárat a határaikon.

A NATO, az Egyesült Államok és az Európai Unió társult felek a háborúban.

Ezért kombináljuk az "orosz csapatok kivonásának" követelését "az amerikai és a idegen csapatok Európából kivonásának" követelésével, "az összes külföldi megszálló csapat kivonását a világ minden országából", "minden imperialista és neokolonialista beavatkozás" befejezését, a "szankciók feloldását" és a "NATO felszámolását".

A munkásoknak nincs közös érdekük a multinacionális cégekkel és a különböző országok tőkés osztályaival. Nincs semmiféle közös érdekük a saját országuk kormányával.

Felhívást intézünk minden dolgozóhoz és fiatalhoz, a munkásmozgalom bármely irányzatához tartozó aktivistáihoz és a munkásszervezetekhez: utasítsatok el mindenfajta szent szövetséget (intézményesített osztálybékét) a háborúzó kormányokkal, a multinacionális vállalatokkal és a tőkésekkel, akik háborúkat provokálnak. Az egyetlen össszefogás, amely összhangban van a béke és a társadalmi igazságosság ügyével, az a munkások egyesülése, a világ dolgozóinak és népeinek szövetsége.

 

Le a háborúval, le a kizsákmányolással!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.