2023. január 19., csütörtök

Franciaország: mai röplap

(A békéért, a nemzetközi szolidaritásért, a fizetések emelkedéséért és a nyugdíjért)


Milliók sztrájkolnak, milliók az utcán

Idén január 19-én az emberek azonos hangon szólaltak meg: visszavonni a nyugdíjellenes Macron-Borne-terveket!

Milliószámra sztrájkolnak a köz- és a magánszférában.

Milliós nagyságrendű tüntetések az ország több száz városában.

A dolgozók és a fiatalok megmozdultak. Válaszuk egyértelmű: ez a reform illegitim, azaz törvénytelen, és vissza kell vonni. A demokrácia megköveteli, hogy a többséget meghallgassák.

Mi történik most?

Miközben mi milliós létszámban tüntetünk, Macron szájára meri venni: reformjai "tisztességesek", és azokat fenn fogja tartani.

Vissza kell vernünk.

Ez a január 19-e már történelmi pillanat a sztrájk mértéke és a kiterjedt demonstrációk miatt. És az az egység miatt is, amelyet a felvonulók egy követelésben fejeztek ki: most, azonnali visszavonást.

Ma este a szakszervezeti konföderációk vezetői "január 23. körüli akciókra" és jan.31-én "új sztrájknapra" hívnak fel "a projekt visszavonásáért".

A következő napokban gyűléseket, általános közgyűléseket tartanak.

Kétségtelen, hogy a dolgozók megszervezik magukat, hogy megszilárdítsák az egységet a közös cél, a Macron-Borne-terv visszavonása érdekében.

Macron elszigetelődött. Úgy nem kényszeríthetjük arra, hogy meghátráljon, ha eközben továbbra is tárgyalunk vele, így a szakszervezeteken múlik, hogy világossá tegyék, vagy kivonulnak a kormánnyal folytatott konzultációkból vagy folytatják a tárgyalásokat, amíg a Macron-Borne projektet vissza nem vonják.

Most a sztrájkot támogató képviselők következnek, különösen a Nupes 145 képviselője, hogy ünnepélyesen kijelentsék, többé nem teszik be lábukat az Országgyűlésbe, nem vesznek részt semmilyen vitában, semmilyen ülésen, semmilyen bizottságban semmilyen témában, amíg a kormány kitart azon törekvése mellett, hogy a nagy többség által elutasított törvényt fenntartsa.

Eljött az idő, amikor a munkások és a fiatalok egységesen mozgósítva, egyesülve képesek lesznek meghátrálásra kényszeríteni ezt az elszigetelt kormányt.

Munkavállalók, fiatalok, aktivisták, vegyetek részt a POID (Független Demokratikus Munkáspárt) találkozóin országszerte, hogy megvitassuk ezeket a javaslatokat!

 2023. január 19. Párizs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.