2024. június 26., szerda

Európa világbajnok a munkavállalói jogok aláásásában

 


Mit nem hallunk a Maastrichti Szerződés 1992-es aláírása óta a "szociális Európáról" és az "európai szociális modellről" szóló egyéb tündérmesékkel kapcsolatban?

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) - amelynek vezetői nem gyanúsíthatók azzal, hogy ellenségesek lennének az európai intézményekkel szemben - egészen más képet fest most közzétett "Globális Jogok Indexe 2024" c. tanulmányában.

Az európai kontinensen a munkavállalók jogai az elmúlt években a világon a legnagyobb mértékben csorbultak. A jelentésből idézve: "A skandináv országokban az elmúlt évben összehangolt kísérleteket tettek a szociáldemokrácia alappilléreinek lebontására, és folyamatos erőfeszítéseket tettek a sztrájk és a tüntetés jogának aláásására. (...) A sztrájkok kriminalizálása és a sztrájkolók megbélyegzése Belgiumban és Franciaországban, valamint az "alapvető szolgáltatások" túlságosan tág meghatározásának alkalmazása a sztrájkok korlátozására vagy betiltására Albániában, Magyarországon, Moldovában, Montenegróban és az Egyesült Királyságban hozzájárult az általános romláshoz a kontinensen. Örményországban és Lengyelországban a munkáltatók beavatkoztak a szakszervezeti választásokba, míg Örményországban, Görögországban, Hollandiában és Észak-Macedóniában sárga szakszervezeteket hoztak létre a független munkavállalói képviselet meghiúsítására."

Néhány kivételtől eltekintve az említett országok vagy az Európai Unió tagjai, vagy tagjelöltek, és ezért jogszabályaik harmonizálása folyamatban van (Albánia, Moldova és Montenegró).

A munkavállalók jogainak leépítésére irányuló offenzíva pedig nem áll meg, hiszen az Európai Központi Bank (EKB) nemrég úgy rendelkezett, hogy "az Európai Unió hivatalos költségvetési célkitűzéseihez való visszatéréshez hatalmas megszorító kúrára lenne szükség" (Le Monde, június 20.). Ahhoz, hogy visszaszerezzék jogaikat, a munkavállalóknak le kell bontaniuk az összes európai intézményt.

(Tagországai kormányaival együtt - szerk.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.