2009. június 25., csütörtök

Honnan jönnek a megszorítàsok?

Nem Gyurcsàny Ferenc, nem Bajnai Gordon, nem a szocialistàk, eszdéeszesek agyàban születtek a megszorító intézkedések, ezek csak végrehajtjàk, azok egyenesen Brüsszelből érkeztek....
IP/09/990
Brüsszel,2009.jùn.24.
Az (Európai) Bizottsàg vizsgàlja a legutóbbi stabilitàsi és konvergencia programokat és hatàroz Magyarorszàg, Litvània, Màlta, Lengyelorszàg és Romània kirívóan magas àllamhàztartàsi hiànya tàrgyàban.
(...)
A Bizottsàg ajànlja a Tanàcsnak, hogy a 104. cikkely 7. paragrafusa értelmében adjon ùj hatàridőt a magyarorszàgi kirívóan magas àllamhàztartàsi hiàny megszüntetésére.
(...)
2. A kirívóan magas àllamhàztartàsi hiàny procedùràja
Magyarorszàg
A kirívóan magas àllamhàztartàsi hiàny miatt 2004 jùliusàban, közvetlenül az EU-csatlakozàs utàn eljàrtunk, figyelmeztettük Magyarorszàgot a deficit GDP 3 % alà szàllítàsàra legkésőbb 2008-ig. A figyelmeztetést megismételtük 2005 màrciusàban és 2006 októberében, mihelyt bebizonyosult a magyar akció meg nem felelése. 2006 októberében a Tanàcs szintén meghosszabbította az àllamhàztartàsi hiàny korrigàlàsànak hatàridejét 2009-ig.
2006 közepe óta Magyarorszàg jelentős haladàst ért el a büdzsé egyensùlyànak helyreàllítàsàra. A nominàlis deficit céljait jelentősen meghaladtàk, mivel a 2006-os 9 %-ról a 2008-as 3,4 %-ra csökkent.
Ugyanakkor a pénzügyi vàlsàg keményen érinti Magyarorszàgot. Következtetésképpen a hatósàgok 2008 októberében ùj gazdasàgpolitikai programot vezettek be, alapvetően az EU és az IMF 20 milliàrd eurós nemzetközi pénzügyi segítségével.
De több korrekciós kiegészítő intézkedéssorozat ellenére, a gazdasàgi perspektívàk jelentősen romlanak és kb. 6,5 %-os deficit vàrható erre az évre, tehàt a 2009-es hatàridő nem tartható. Az orszàg a hatàsok követésére elkötelezte magàt, de a deficitet sùlyosan érinti a vàratlan, kedvezőtlen gazdasàgi fejlődés (...), s a hatàridőt revizió alà kell vetni.

Ebben a szövegkörnyezetben a Bizottsàg kéri a Tanàcsól, hogy a magyar kormànyt szólítsa fel deficitje korrigàlàsàra legkésőbb 2011-ig (...). Ehhez Magyarorszàgnak limitàlnia kell 2009-es büdzséje romlàsàt 2009-ben és szigorùan megvalósítani a deficit szükséges megtisztítàsàt 2010-től leginkàbb strukturàlis intézkedések alapjàn. Pluszként Magyarorszàgot fel kell szólítani kiegészítő intézkedések megformàlàsàra és adoptàlàsàra a szükséges időn belül, legkésőbb 2011-ig. A költségvetés kiigazítàsa strukturàlis reformok széles stratégiàjàn kell nyugodjon és tàmaszkodnia kell a közelmùltban elfogadott költségvetési felelősségről szóló törvény végrehajtàsàn.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.