2009. november 5., csütörtök

Nemzetközi információk 360.sz.

2009.okt.28.
A Dolgozók és Népek Nemzetközi Egyetértésének hetilapja

Tartalom:

USA: nagy sikerrel zárult a «mobilizáció az egész államban a közoktatás megmentéséért» (368.számunk).
Konferencia 820 résztvevővel. Részletek a számvetésből a kaliforniai Berkeley egyetem Daily Cal c. újsága nyomán.

Haiti: 2009.szept.16-20. között Port au Prince-ben Nemzetközi Bizottság vizsgálta Haiti helyzetét. (356. számunk). A Bizottság nemzetközi napot készít elő 2010. június elsejére a haiti néppel való szolidaritás jegyében és a MINUSTAH-csapatok azonnali kivonásának követelésére. Az előkészítés néhány eleme.

Afganisztán: üzenet (LRA) a választási eredményekről és köszönet az Egyetértés támogatásáért.

Részletek a Franciaországban publikált "Kína- információs levelek"-ből:
— Ki segíti elő a munkaerő árának csökkentését akár törvénysértés árán is?
— Nyílt levél a Xian tartomány Komm. Párt Központi Bizottságához, kormányához.

HAITI

2009. szept. 16-20. – Port au Prince (Haiti)
Az okt. 15-i mérleg részletei


Nemzetközi nap a haiti nép támogatására és a MINUSTAH-csapatok azonnali kivonására

Az okt. 15-i előkészületek keretében:
- Az ügyvezető bizottság összefoglalta a Nemzetközi Bizottság vizsgálatát a MINUSTAH-országok haiti nagykövetségeinél, az elnöki palotánál, a miniszterelnöknél és emberjogi intézményeknél.

- Az Ügyvezető Bizottság okt. 7-én sajtókonferenciát tartott az összefoglaló nyilvánosság elé tàràsàra. Két tagja népszerű rádióműsorban is részt vett ebben a kérdésben.

- Okt. 14-én 15-től 18 óráig a bizottság a társadalomtudományi fakultáson vitakonferenciát tartott mintegy 100 résztvevővel.

- Okt. 15-én a bizottság ülősztrájkot tartott a haiti parlament előtt, hogy a képviselőket rádöbbentse felelősségükre az ENSZ-csapatok jelenlétében (a haiti parlament nem is ratifikálta az egyezményt, holott azt az alkotmány előírja).

BRAZILIA

- São Paulo: gyűlés a brazil bizottság szervezésében, «Haiti védelme saját magunk védelme» jelszóval, melyet támogatott a Földnélküliek Mozgalma, MST, az Egyesült Fekete Mozgalom, MNU, José Cândido képviselő (Sao Paulo állam, PT), Adriano Diogo (PT, Sao Paulo állam), a Forradalmi Ifjúság, IRJ, Markus Sokol ( a PT országos igazgatása), Claudinho, Sao Paulo állam Antirasszista Bizottsága titkára.
A zárszót a CUT (szakszervezet) végrehajtó bizottsági képviselője, a Haiti helyzetével foglalkozó Nemzetközi Bizottság tagja mondta el.
A meeting több javaslatot tett a harc folytatására a MINUSTAH-csapatok kivonásának elérése érdekében, mint pl. a Fekete öntudat mozgalom szervezte nov.20-i menet.
- Brasilia: az államfői választási kampány keretében a Dolgozók Pártja 400 résztvevővel gyűlést tartott, melyen szintén ismertette az összefoglalót.
Több szervezet biztosította támogatásáról a Bizottságot, közöttük a „Faji egyenlőség országos tanácsa”, az Egyetemi Hallgatók Országos Szövetsége (UNE), mely erről Lula elnök számára feljegyzést küldött.

USA

- Az ENSZ-főttitkártól meghallgatás kérése;
- Okt. 14-én, a Harlemben, a «December 12 Koalició» helyiségében a Nemzetközi Bizottság USA-delegáltjai, a CIE-H, (a December 12 Koalició és a New-York-i Mumia Abu-Jamal Bizottság) szerveztek fórumot, vitát a haiti helyzetről és a Bizottság konklúzióiról, mely élénk sikert váltott ki a mintegy 100 résztvevő és a jelen levő rádiók részéről.
- Okt. 15.: New Yorkban az ENSZ székháza előtti tájékoztatón szép számban vett részt a sajtó, főleg az afroamerikai, a WBAI-rádió, helyi televízió, két haiti rádió és a Haiti/Liberté.
«A vizsgálóbizottság eredményei széles körben ismertetésre kerültek, a New York-i haiti közösség szervezeteinek széles egysége támogatja a kezdeményezést» – erősítik meg elvtársaink az USA-ban.

MARTINIQUE

- Martinique-i elvtársaink «Haiti védelme saját magunk védelme» nevet viselő bizottsága, mely delegátust küldött a Nemzetközi Bizottságba (CIE-H), a Radio APAL hullámain tíz percet beszéltek tapasztalataikról, Asé Pléré Annou Lité pedig bemutatta a Haiti helyzetéről készült nemzetközi szintézist.
Új találkozót tűztek ki a sajtóval a nemzetközi szolidaritási nap tapasztalatairól és a következő akciókról.

- A Lévé Doubout Matinik rádió két órás egyenes közvetítést javasolt a martinique-i bizottsági tagokkal, a hallgatók betelefonálási lehetőségével (mely a műsor kezdetekor nem volt előrelátható).

GUADELOUPE

- Az LKP konferenciavitát tartott a Társadalombiztosítás székházában a Nemzetközi Bizottság dokumentumainak bemutatásával, vetítéssel. A mozgalmas gyűlés több mint 2 óra hosszat tartott.

- Sajtókonferenciát tartanak a közeli napokban a bizottsági összefoglaló megismertetésére, a nemzetközi szolidaritási nap tapasztalatairól és a CIE-H harcának folytatásáról.

FRANCIAORSZÁG

- Haiti szakszervezeti delegáció a Nemzetközi Egyetértés képviselőjével okt. 15-én 11 órára a Külügyminisztériumban találkozót kért Bernard Kouchnertől. Nem fogadta, de a küldöttség a dokumentumokat a külügy munkatársainak átadta a találkozó követelésével együtt.

SPANYOLORSZÁG

- a spanyol Külügyminisztérium fogadta a szakszervezetisekből és a Nemzetközi Egyetértés híveiből álló delegációt, mely átadta a miniszter képviselőjének a szakszervezetek indítványát a MINUSTAH 41 spanyol rendőrből álló állománya visszahívásáról.
Szintén átadta a bizottsági jelentést és kérte kormányától a konzekvencia levonását.
A miniszter képviselője megpróbálta igazolni a MINUSTAH-csapatot jelenlétét, megerősítette, hogy Spanyolország az ötödik a Haitit finanszírozók körében és megígérte a követelések átadását kormányának és a nagykövetségnek Port-au-Prince-ben.

Összegzés

A mérleg elemei tanusítják, hogy a Nemzetközi Bizottság (CIE-H) javaslatára az okt. 15-i nemzetközi nap haiti népe támogatására és a MINUSTAH-csapatok kivonásának követelésére jelentős sikerrel zárult. A dokumentumok ismertetése széles körben megtörtént.

A küzdelem folytatása
Néhány javaslat

2010.jún.1.
Nemzetközi mozgósítási nap

Szolidaritás Haiti népével
a MINUSTAH-csapatok (ENSZ) kivonásának követelése

Okt. 15. sikere – mindössze háromhetes előkészítés után –, ennek visszhangja arra ösztönöz, hogy még nagyobb eltökéltséggel folytassuk munkánkat. Haitinak vissza kell nyernie szuverenitását, a MINUSTAH el kell hagyja az országot.

Jún. 1-re tűztük ki a a legközelebbi szolidaritási napot, mivel ez az ENSZ-csapatok érkezésének évfordulója. Tüntessünk minden országban!

A dátum előtt 7 hónapunk van arra, hogy ez a nap sikerrel záruljon, s ez 4 hónappal a MINUSTAH újabb mandátumának meghosszabbítása előttre esik.

- 2010. febr. 27.vagy 28.

Aristide elnök elrablásának évfordulója.
A váltó csapatok érkezése (FMI) — Franciaország, USA, Kanada — 2004. febr. 29-én érkeztek az országba

E három országban küldjünk delegációt a kormányokhoz.

- Reaktiváljuk az Obamához írt levelet

Használjuk ki az alkalmat, hogy Haitiba utazik a Malcolm X egy csoportja febr. végén egy összejövetel rendezésére (más országok is megtehetik ezt).

- ENSZ-delegáció

Követeljük az ENSZ főtitkárától, hogy fogadja a CIE-H delegációját.

A kérelem beadása megtörtént.

- Megemlékezések

Jún. 1. megfelelő előkészítése és a közvélemény tájékoztatása érdekében a MINUSTAH a haiti nép ellenes akcióinak néhány évfordulóján (minden második hónapban) különböző formában és országban tüntetések. ( 2009.dec vagy 2010.jan. ; febr.vége ; ápr.).

DVD-t használhatunk az előkészítés során, martinique-i elvtársaink készítik a bizottsági összegzésről, mely rendelkezésre áll.

USA

Kalifornia, Berkeley Egyetem:

Konferencia a közoktatás megmentésére


Közöljük a Berkeley egyetem újsága, a Daily Cal okt. 24-i cikkét a hallatlan sikerű «mobilizáció az egész államban a közoktatás megmentéséért» konferenciáról.

Kb. 820 résztvevő vett részt az egyetemi hallgatók és dolgozók közgyűlése felhívására meghirdetett tanácskozáson, mely többek között ezt nyilatkozta:

«Konferenciánk célja egyszerre egyszerű és rendkívül sürgős: demokratikus módon dönteni kell egy akciótervről, mely képes az egész államban megnyerni ezt a harcot a közoktatás jövőjéről…

A közoktatást megmenteni! Semmi költségvetési nyirbálást, sem a diákok költségeinek megemelését, sem pedig elbocsátásokat! Szolidaritást az egész államban a diákok, dolgozók, egyetemi oktatók között!!

Egész Kaliforniából jöttek hallgatók, oktatók, a Pre-K1, K-122, a felnőttoktatás, a CC3, a CSU4 és a UC5 képviselői. Nagy számban hozzászóltak a plenáris ülésen és a csoportmunkában, melyben résztvettek a szakszervezetek is. A latínók, feketék nagy létszámban képviseltették magukat. A színesbőrű hallgatók és a szakszervezetek vannak leginkább kitéve a drákói költségvetési csökkentések hatásainak Kaliforniában.

A konferencia alapvető határozata a sztrájkfelhívás és akciónap az államban 2010. márc. 4-én a közoktatás megmentésére, melyet valóban demokratikus módon vitattak és hoztak meg a résztvevők. Hatalmas lépést jelent előre a mozgalom történetében. Szintén nagyon fontos, hogy a tanácskozás szervezői nagyon világosan kivehették: ez a harc integrálódik az állami és szociális szolgáltató szektor összes dolgozója harcába.»


1 Pre-K: állami óvodai és bölcsődei rendszer
2 K-12: alsó- és középfokú állami iskolai rendszer
3 Community College (CC): főiskolai rendszer
4 California State University (CSU): kaliforniai állami egyetem
5 University College (UC): nagy egyetem neve.

A Berkeley-i konferencia állami szintű akcióterve a közoktatásért

Részletek Paul EDISON és Javier PANZAR cikkéből a DAILY CAL okt. 24-i számából

(…)
Ezen a szombaton az állam különböző közoktatási területéről érkező diákok, egyetemi személyzet, oktatók, szakszervezeti felelősök kifejezték követeléseiket és aggodalmaikat abban a reményben, hogy egységfrontot hozhatnak létre. Mindannyian egyaránt fontosnak tartják a közvélemény felrázását avégett, hogy a közoktatás költségvetése emelkedjék, az állami költségvetési kurtitása meghiúsuljon.

«Megpróbálunk olyan álláspontot kialakítani, mely az egész államban érvényes az akciók egészére», mondja a tanácskozás koordinátora, Nuha Masri, a Berkeley hallgatója. «Nem gondoljuk, hogy meg tudjuk oldani az összes problémát és az emberek követeléseit kielégíteni, mindössze egységet kialakítani, olyan megoldást, mely mindenki számára elfogadható».

A messziről érkezett diákok között találjuk Jesse Chenget, egyeteme küldöttét Irvine-ből, aki előző nap érkezett és az autójában aludt az éjjel. «Felelős vagyok azért, hogy a diákok szemszögéből is láttassuk a dolgokat» mondja Cheng. Úgy véli, nagy bátorítást kapott itt, sok hallgató fog a kezdeményezés mellé állni.

A fórumon részt vettek az állami oktatás teljes skáláját képviselő pedagógusok, s az állam minden területéről várnak akciójavaslatokat. Közöttük találunk olyat is, mint az oaklandi Wells Fargo bank elfoglalása és Sacramentoban sátorváros felállítása. A javaslatok arra irányultak, hogy a következő hónapokban egyszerre, egységesen kerüljenek megvalósításra mindenütt. Négy csoportban vitatták meg a teljes közoktatást felölelő kérdéseket. Masri szerint a leghatásosabb és legjobb megoldások kerültek elfogadásra.

Alejandra Cruz: „Feltétlenül folytatni kell a közeledést az emberek felé ahhoz, hogy óriási mozgósítást valósítsunk meg és, hogy a diákküldettek ne szavazzák meg a beiratkozási díj emelését.”

Randy Christensen, az AT&T telefonkábel-fektetője a Communications Workers of America szakszervezet 9415 szekciója felelőse, aki képviseli a UC egyetemi rendszer alkalmazottait is, azt mondja, hogy a konferencián látja a kollektív terv alakulását a közoktatás védelme és a társadalmi igazságosságra törekvő mozgalomban. „Meg kell hiúsítanunk a büdzsé nyirbálását és az ingyenes oktatás irányába kell haladnunk” jelentette ki, „a tanuláshoz mindenkinek lehetőséget kell biztosítani, egyenlőség alapján” (...)

A konferencia végső döntését hamarosan közzétesszük.


Részletek a Franciaországban publikált "Kína - Információs levél"-ből

2009. okt. 1. 320.sz.

Ki segíti elő a munkaerő árának csökkentését akár törvénysértés árán?

Az Anita Chan kutató alapította China Labor News Translation (CLNT) a múlt hónapban publikálta munkáskérdésekről szóló jelentését, melyet kínai dokumentumokra támaszkodva állított össze. Egyetemi diákok 2008 augusztusa óta vizsgálták a munkaerőkölcsönzők által foglalkoztatott Coca-Cola töltőüzemek munkakörülményeit. Nem honkongi vagy külföldi civilszervezetek munkájáról van tehát szó, hanem valódi kínai egyetemi hallgatók alkotják a kutatócsoportot és kétségtelenül élvezik a kínai kommunista párt egy csoportjának támogatását.

Hogy folyt a munka? Egyszerűen beálltak dolgozni az üzemekbe, összegyűjtötték tapasztalataikat, közzétették a visszaélések és illegális gyakorlat tényét, mellyel találkoztak. 2009 közepén második vizsgálat indult, ezúttal egy diák, aki tanulmányai folytatása kedvéért felmondott, kérte bérhátraléka kifizetését saját és két kollégája számára. Csak egy alapos verést kapott a munkaerőkölcsönző két igazgatójától.
2008 áprilisában a munkaszerződésekről szóló új törvény (jan.1-től érvényes) megkerülésére egyik dél-kínai Coca palackozóüzem keltett botrányt: a Guizhu tartománybeli Cofco üzem. A Coca-Cola egyenlő arányban tulajdonos a Cofcoval, a mára privatizált valamikor állami tulajdonú élelmiszeripari óriással. Valójában ezt a munkaerőkölcsönző vállalkozást csupán ürügyként hozta létre a maga Cofco, azért, hogy elkerülje munkásaival az új munkaszerződés aláírását - ideiglenes vállalkozásba kiszervezve őket. Úgy tűnik, a módszer, mely szerint maga az üzem hozza létre saját munkaerőkölcsönzőjét, különösen elterjedt mára.

10 éve kölcsönzött dolgozó ugyanott, ugyanabban a munkakörben!
A diákcsapat 2009 májusi jelentése szerint «2004-ben nem kevesebb, mint 26.000 munkaerőkölcsönző kezelte a 25 milliós munkaerőtartalékot.». Az 1995-ös munkatörvény kihirdetése után a «központi kormány előnyben részesítette a munkaszerződést és megtiltotta a dolgozók ideiglenes munkavégzését» magyarázza a jelentés, «de egy piacgazdaságban a vállalkozásoknak módot kell találni maximális haszon elérésére, az alacsony árú munkaerőből való profit nyerésére».

Az ideiglenes munka rendszerét szigorúan szabályozza az új törvény. «Az ideiglenes munkát végző dolgozó szerződése nem haladhatja meg a 6 hónapot. Ezen felül azt határozatlan időre szóló szerződésre kell változtatni. Az «extra» munkára vállalkozó dolgozó nem foglalhat el létező termelői státuszt, csak kiegészítheti azt; a munkaerőkölcsönzött személy csak eltávozott dolgozót helyettesíthet», de, folytatja a jelentés, «ahogy vizsgálatunk és más felmérés mutatja, a gyakorlatban ezt a szabályozást nem tartják be. Vannak tehát munkaerőkölcsönzőtől kiközvetített dolgozók, akik ugyanazt a munkát végzik, mint a «véglegesítettek», csak jóval kisebb bérért és juttatásért. A Coca palackozó, ahol felmérésünket végeztük, munkaerőkölcsönző által közvetitett dolgozókat használ hosszú periódusra, némelyeket több mint 10 éve is, a munkatörvényeket megszegve». A vizsgálat olyan helyzetről ad összegzést, mely az iparban teljesen általánossá vált.

A hivatalos szakszervezet, az ACFTU szerint a munkaerőkölcsönző által kiközvetített dolgozókat nagyon nehéz védeni…

2009. jan. 13-án a «Dolgozók lapja», az ACFTU, az egyetlen hivatalosan elismert szakszervezet sajtója, cikket közölt a témában. Így foglalta össze: nagyon nehéz megvalósítani «az egyenlő munkáért egyenlő bért», mert a munkaerőkölcsönzős dolgozók sebezhetőek; nehéz az érdekeik védelme, mert sem a munkaerőkölcsönző, sem az őket foglalkoztató vállalatnak nincs kapcsolata velük, nem hallgatják meg őket, nem konzultálnak velük. Nehéz őket szervezni, mert a munkaerőkölcsönző azt mondja, ez az őket foglalkoztató vállalat reszortja – egyébként gyakorlatilag nincs is szakszervezetük –, míg az őket foglalkoztató vállalat azt állítja, nem tudja őket szervezni, mert a vállalat állományának nem tagjai.

A diákok jelentése leszögezi, hogy az ilyenfajta munkának éppen azért van akkora sikere, mert semmi kötelezettség nem irányul az ilyen típusú dolgozók felé: «ez a rendszer a munkaerő árának csökkentésére szolgál, az alkalmazottak kezeléséhez és a munkaszerződéshez kötött terhek könnyítésére. Egyébként pedig a munkaerőkölcsönző vállalatok óriási profitot realizálnak, de a munka, a jogok, az érdekek állandó veszélynek vannak kitéve.»
A Coca-Cola kerek-perec tagad, de…

Nyilvánvalóan, az első jelentés közzétételekor – egy pekingi sajtótájékoztatón 2008 decemberében – a Coca-Cola mindent tagadott a törvénytelenségeket illetően, azt azonban elismerte, hogy dolgozói 43%-ban kikölcsönzöttek! Mikor a második jelentés 2009-ben megjelent, a csapat némi javulást tapasztalt: a munkahelyi étkeztetésben nem volt különbség a kikölcsönzöttek és az alkalmazottak között, a kikölcsönzöttek is kaptak 200 yüanos lakbérhozzájárulást (kb. 20€), bizonyos üzemek emelték fizetésüket (a Guangdong tartományi Huizhuban 726-1050 yüan, Guangzhuban 960-1050 yüan). Még a Munkaügyi Iroda is vizsgálódott némely üzemben.

A CLNT ezután felidézi az IUF (Élelmezésügyi Nemzetközi Szakszerveti Föderáció) 2007-es dokumentumát, melyben aláhúzta, hogy «a vállalati hosszútávú siker a dolgozókkal való méltó viszonyon és független, demokratikus szakszervezeteken alapszik, amelyek az összes dolgozó legitim képviselői, közöttük a kikölcsönzött dolgozóké is. Nem szabad megfosztani őket szerveződésük lehetőségétől.» Az egyetemi hallgatók csoportja szeptemberben bejelentett egy újabb felmérést a Coca hangzhui üzemében, azonban a rájuk nehezedő nyomás miatt késnek…

"Kína - Információs levelek" 321.sz. 2009.okt.15. (megjelenik Franciaországban)


Nyílt levél a Kommunista Párt Központi Bizottságához Zhao Dongmin xiani munkásaktivától

«Kedves Pártvezető Elvtársak!

(…) Azóta, mióta a szakszervezeti főtitkár áprilisban megkapta bizottságunk legális bejegyzését kérő levelünket, sem a Komm. Párt, sem a helyi szakszervezet nem hajlandó foglalkozni ügyünkkel. Meglepetésszerűen ért bennünket az Állampolgári Hivatal értesítése, miszerint bizottságunk «a törvényes bejegyzéssel nem rendelkezik.»

Ugyanakkor a hivatalos szakszervezetet elhagyó dolgozók bizottságai létrejötte folyamatában ezen esetünk nem képez kivételt. Néhány állami tisztviselő megengedi magának a szakszervezeti jogok megsértését, ellentétesen a kínai Alkotmányban leírtakkal és a párt 17. kongresszusa legfontosabb üzenetével szemben. Úgy gondoljuk, az Állampolgári Hivatal visszaél hatalmával, akadályozza a munkásokat és parasztokat jogaik megvédésében és a korrupció elleni harcukban.
A hivatalos bejegyzés kérése a munkásosztály olyan követelése, melyet teljes mértékben megindokolt a párt számára, csakúgy mint a demokratikus, népi diktatúrájú szocialista állam számára, melyet a munkásosztály vezet szövetségben a parasztsággal. Bizottságaink tevékenysége arra irányul, hogy a korrupcióval szembeszállhassunk, a megvesztegethető vezetőket meg lehessen büntetni, hiszen ezek a vállalati irányítással (amit a politikában úgy hívunk: tőkés bürokrata osztály) együttműködve cselekednek, brutálisabbak és könyörtelenebbek maguknál a kapitalistáknál is. A bizottságok önkényes akadályozása gyengíti magát a pártot is, a szocialista államot (…).»


Afganisztán

Az afgán LRA üzenete

A Nemzetközi Információk 354. számában a Független Munkáspárt (POI) kommünikében követelte az afganisztáni idegen csapatok kivonását.
357. számában afgán levelezőnk levelét tettük közzé a választások utáni helyzetről. Utalt arra a küldeményre, mely most érkezett: «az LRA aktivistái, a szocializmus hívei küldik a következő üzenetet.»

«Kedves Elvtársak az Egyetértésnél és a POI-nál, fogadjátok elvtársi üdvözletünket. Megkaptuk felhívásotokat, melyben határozottan kiálltok a NATO francia csapatainak kivonásáért és követelitek, hogy a demokrácia bevezetésének és újjáépítésnek álcázott barbár missziónak vessenek véget.

Tudjátok, hogy a választások mindössze utolsó kétségbesett kisérletre szolgáltak a kabuli rezsim legitimálására, de szégyen-gyalázatba fulladtak a soha nem látott mértékű csalás miatt (...).
A jelöltek mindenütt tiltakoznak, még azok is, akik az USA-ban élnek. A hivatalos adatok szerint a 17 millió jegyzéken lévő állampolgárból mindössze 5 millió adta le voksát, ami csalás, még akkor is, ha valóban nagy volt a távolmaradás a biztonságos körülményekről való gondoskodás híján. Köszönjük korrekt álláspontotokat Afganisztán kérdésében, szolidaritásotokat az afgán néppel és ellenállási mozgalommmal.»


Directeur de la publication: Daniel Gluckstein - Imprimerie Rotinfed 2000, 87, rue du Faubourg-Saint-Denis, 75010 Paris (France) - Commission paritaire n° 0713 G 82738
Edité par “Les Amis de l’Entente”, 18, allée Colbert, 78470 Saint-Rémy-lès-Chevreuse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.