2018. február 6., kedd

Kína: «Gazdagodjatok!»



A kis Wang Juman fotója bejárta a világot. A kisfiú az iskolába érkezik, arca pirosra fagyva, haját jég borítja. 4,5 km-t gyalogolt mínusz 9 fokban sapka, zokni nélkül, mindössze egy dzsekivel a hátán. Az iskolában sincs fűtés, Kína legszegényebb tartományában vagyunk. A kisfiú nővérével és nagyanyjával él, aki «zöldségeket készít, mert a hús túl drága». Szülei? Sokszáz vagy ezer km-rel messzebb dolgoznak és csak évente egyszer tudnak hazatérni. Ez a sorsa több mint 60 millió gyermeknek, akiknek szülei migránsok (így nevezik Kínában azokat, akik a városokba, az iparosodott területekre kénytelenek munkalehetőségért vándorolni).

Ugyanezen a héten hozta tudomásunkra a sajtó, hogy a leggazdagabb kínai asszony, a 36 éves  Yang Huiyan 4 nap alatt 2,1 milliárd dollárt (1,7 milliárd eurót) keresett egy virágzó ingatlankereskedő cég legfőbb részvényeseként Guangdongban.  Ez Kína leggazdagabb tartománya. 
Cége, a Country Garden részvényeinek ára 7,4 %-kal emelkedett, így tehette zsebre a szép summát.
A Country Gardent apja alapította 1992-ben, azután, hogy a reformer Teng Xiaoping, az Kínai Kommunista Párt vezetője, és az 1989-es Tian Anmen-téri vérengzés szerzője kiadta a jelszót «Gazdagodjatok!».

Kína gazdasági növekedése 20 év alatt évi 10 %-kal növekedett – de a migránsok vérén és verejtékén. Az ő «túlzott kizsákmányolásuk» eredményezte Yang Huiyan óriási vagyonát…


Megjelent a «La Lettre d’information Chine» jan. 15-i számában, a Commission Enquête Chine szerkesztésében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.