2018. május 26., szombat

Olaszország: hová vezet a «populizmus» ?



(Dominique Ferré)

A március 4-i törvényhozói választások az európapárti Demokrata párt vereségét hozta és utat nyitott a magukat «populistának» nyilvánító mozgalmak előtt.

Két és fél hónappal később a (főleg) Öt csillag mozgalom (M5S) és az Északi Liga alkudozásai végül kormányalakításhoz vezettek.

Ebből két dolgot szűrhetünk le. Az első, hogy a «populizmus» elhagyva minden osztályreferenciát a «népi» hivatkozás kedvéért - ártalmas közeledést eredményezett.
Eképpen összeborul az 1990-es években született Északi Liga nevű szélsőjobbos szervezet, amely az olasz egységgel szemben a «civilizált» északolasz iparosított területek populációját igyekszik a déli, «lustának» minősített dolgozókkal szembeálltani szembeállítani és persze az összes migráns «papírnélküli» dolgozót elzavarná, és a 2009-ben létrehozott M5S, amely az egymást követő európabarát kormányokkal szemben, úgynevezett baloldali tematikán (közvetlen demokrácia, ökológia, az antiszociális politika kritikáján..) hozott  létre mozgalmat .. annak ellenére, hogy az M5S «sem jobb-, sem baloldalinak» nem tartja magát.

De a populizmus logikája érvényesül: az osztályreferencia elhagyása a szélsőjobboldallal való együttes kormányzásig viszi a «baloldali» populistákat.

Tényleg, kormányozni, de milyen céllal?

Ez a második lecke, amit az olasz példa nyújt. A Huffington Post május 15-én a két mozgalom közötti, titokban megvitatott dokumentumot tett közzé. A dokumentum vizsgálja az eurózónából kilépést, az európai szerződések felülvizsgálatát, a 250 milliárd eurós olasz adósság eltörlését, stb.  
Azonnali méltatlankodást váltott ki, a milánói tőzsde esett, a Financial Times azzal vádolta a jővendőbeli kormányzatot, hogy «Róma ajtaját megnyitja a barbárok előtt», az európai biztosok pedig az asztalra csaptak: az EU «szabályai» mindenkire érvényesek!

Mi lett a mi «baloldali» és jobboldali «eu-szkeptikus polpulistáink» reagálása? Azonnal kapituláltak.

Az előkotort titkos dokumentum «nem a helyes verzió», annak tartalma «radikálisan megváltozott», nyilatkozta az M5S és az Északi Liga egyaránt, amelyek úgy döntöttek, hogy a közös pénzről nem nyitnak vitát, az adósságról sem… és egyáltalán, a pénzügyi tőke semmiféle kétségbevonása nem megengedett.

Mind az osztálytartalomról, mind az osztályszervezetekről való összes lemondás a «nép» javára csak oda vezet, hogy elvtelen megegyezések köttetnek parttalan jobboldali előnyökre. Akármennyire is «eu-szkeptikus» beszédek folyjanak, a pártszervezeti populizmus a tőke európai intézményeinek veti magát alá, oda vezet. Olaszországi verziója mindenképpen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.