2018. június 3., vasárnap

Szabadságot ...



A rendszerváltást követő években a közszolgáltatásban/rendfenntartó erőknél is megindult a dolgozói jogok megnyirbálása: a kedvezményes nyugdíjat - visszamenőleg is elvették, magát a nyugdíjat járadékká minősítették, a munkatörvénykönyvet a dolgozók hátrányára változtatták meg, stb. 

A létező szakszervezeti vezetés nem állt az ellenállás élére, az érdekvédelmi tevékenység beszűkült – az ezzel elégedetlen rendőrök egy csoportja 2004-ben létrehozta a Tettrekész szakszervezetet, amely néhány év alatt e terület legnagyobb szervezetévé nőtt, tagjai között ma már jogászok, pedagógusok, tisztviselők is megtalálhatók. Minden kormány alatt keményen képviselte a dolgozói érdekeket, számonkérte a szakmaiságot, a tárgyalásokban kikényszerített egyezségeket nem írta alá, a szerzett jogokról nem mondott le, tüntetéseket szervezett, bírósági ügyeket indított tagjai jogsegélyezésére.

Az első támadás még a szocialista kormány alatt érte a szervezet vezetőit, főtitkárát lázadással vádolták, lefokozták. Az ezt követő 7 évben egyéb módszerekkel kereste a «fogást» a konzervatív kormány: áttért a közbűntényes vádakra. 2016 novemberéig számos adóhatósági, ügyészségi, bírósági vizsgálat zajlott – mind tisztának találta a szakszervezeti vezetést a kérdéses sikkasztásos ügyekben -, mígnem 8 havi előzetes letartóztatás, lakhelyről kitiltás után a főtitkárt és 9 társát bűnösnek találták (az eljárásban hemzsegtek a formai hibák, bizonyítékok tűntek el, a vád tanuival alkut kötöttek, stb). Jogerős ítélet született, a főtitkár, Szima Judit 4 év börtönt és 22 millió Ft büntetést kapott, társaira pedig egszisztenciájukat súlyosan veszélyeztető ítéletet mértek. 

Szima Juditnak 2017 május 11-én börtönbe kell vonulnia, a mellette kezdeményezett számos és széleskörű petíció, tüntetés, a  többi hazai és nemzetközi szakszervezetek riadóztatása ellenére. 

Úgy véljük, a beavatkozás egy szakszervezet életébe, annak «lefejezése» megengedhetetlen, ahogy ezt tiltja is Magyarország Alaptörvénye és az ILO-egyezmények. Egy szakszervezet elleni támadás és beavatkozás belső ügyeibe, minden dolgozót érint!

Szabadságot a koncepciós eljárással elítélt Szima Juditnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.