2018. június 7., csütörtök

Semmi közúti büntetés: a belügyminisztérium 24 óra alatt meghátrált



2018. jún. 07.



© Regis Duvignau Source: Reuters
Rendőrség, Bordeaux, illusztráció
Vigyázat, ha a rendőrök megharagudnak! A szakszervezeti együttműködés a dolgozók több mint 90 százalékát egyesítve június 7-től a «semmiféle közúti bünetés kiszabása» akció mellett döntött. 24 óra sem telt el és a belügyminisztérium beadta a derekát…

A kormány és a rendőrségi dolgozókat képviselő szakszervezetek között hetek óta feszült volt a légkör, amikor a szakszervezetek megálljt mondtak. A szektor 3 legnagyobb szervezete (az Unsa police, az Unité SGP és az Alliance) közös akciót hirdetett, mégpedig azt, hogy beszüntetik Franciaország területén a közúti büntetések osztogatását (kivéve a súlyos eseteket).

Philippe Capon, az Unsa police főtitkára szerint az akció naponta több tízezer eurós veszteséget jelentett volna a minisztérium számára. Csodák csodája, a kormánynak még egy teljes nap sem kellett ahhoz, hogy visszakozzon.

A szakszervezetek goromba döntésének eredete az elégedetlenség, mivel a kormány a munkaidő szervezését illető tárgyalások folyamán semmibe veszi őket. A szakszervezetek – hátuk mögött a dolgozókkal – meg vannak győződve arról, hogy a készülő rendelet az összes alkalmazott pihenőidejét teszi kérdésessé, amit nem lehet hagyni. A «terrorista fenyegetés» és a számos esetben erőszakba torkolló tüntetések miatt máris túl nagy a nyomás rajtuk, az állam megsebzi a testületet. «Megálljt a megvetésnek» akarja az Unsa police.

Eléggé ritka alkalom, így ki kell emelni, hogy a három nagy szakszervezet egyesült ebben a mozgalomban (holott konkurensek az ezévi szakszervezeti képviseleti választásokon).

Az Unsa police jelezte, hogy a mozgalom nem lesz kérészéletű. Vajon  Gérard Collomb belügyminisztert a sajátjai térítették józan belátásra a mozgalom következményei miatt? Mindenesetre a rendőrök számára hátrányos intézkedéseket konkretizálandó jún. 12-i bizottsági aktust törölték. De Philippe Capon (Unsa police) figyelmeztet: «Ha a kormány nem adja elő a konkrét elemeket, de gyorsan, megkezdjük a «semmi büntetés» akciót. Minden készen áll erre.»



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.