2019. január 9., szerda

Munkás Hírlap


 Munkás Hírlap 
(munkásmozgalmi információk - 2019. jan. 8.)






«Az osztályöntudat újból kialakulóban»

Interjú a Munkás Hírlap szerkesztőjével (megjelent a La Tribune des Travailleurs 171. számában)

Mi történik Magyarországon?
Már egy hónapja, hogy tüntetések kezdődtek Orbán miniszterelnök «rabszolgatörvénye» ellen, melyet a parlament nov. 28-án megszavazott és lehetővé teszi, hogy a mukáltatók akár 400 túlórára is kötelezzék a dolgozókat (a korábbi 250-nel ellentétben) és csak 3 év múlva számolják el azokat.

Azt hallani, hogy Orbán az olasz populista kormánnyal együtt az Európai Unió ellenzéki vezérei …
Amikor decemberben a legnagyobb szakszervezeti szövetség, az MSZSZ tiltakozott, mondván, hogy «ez a reform az Európai Unió értékeivel ellentétes», a kormány egyik reprezentánsa élénken cáfolta:« egyáltalán nem», mivel az « Unióban a túlórák maximális száma évi 416 óra». Sajnos, teljesen igaza van, a rabszolgatörvény «eurokompatibilis». Az országot hosszú évek óta fosztogatató nagy multinacionális vállalatok (Audi, Suzuki, stb.) használják ki a szakképzett munkaerő alacsony árát és Orbánnak köszönhetően profitálnak az EU talán legalacsonyabb adózásából. Ugyanakkor, amikor a munkanélküliség egész régiókat sújt, a multik üzemeiben munkaerőhiány lépett fel. Ezt a törvényt egyenesen rájuk szabták.

Jan. 5-én Budapesten dolgozók ezrei ismét tüntettek…
Így van és más városokban is elkezdődött, és úgy tűnik, nem gyengül. Pedig a kormány december végén próbálta meglágyítani a szakszervezeteket 8 %-os béremelést javasolva, amit a Liga és a Munkástanácsok el is fogadtak, de az MSZSZ elutasított, mivel a követelés 15 %-ról szólt.

Mi a véleményed az utóbbi tüntetésekről?
Ami szembeszökő, hogy annyi év reménytelenség és zűrzavar után az osztályöntudat újból kialakulóban van. Igaz, a tüntetéseken részt követeltek az ellenzéki «bal-» és jobboldali, szélsőjobboldali pártok, civilek. De a szakszervezetek felhívására válaszoló tiltakozókat a kizsákmányolás elutasítása viszi tüntetni. A szakszervezeti követelések tartalmazzák a rabszolgatörvény visszavonását, a Munkatörvénykönyv megjavítását, béremelést, a sztrájkjog visszaállítását. A Budapesten tüntető diákok fő jelszava (különböző változatokban): «Diák – munkás, egy az út!». A tüntetők pedig nem elégedtek meg azzal, hogy eljöttek, meghallgatták a szónokokat, hanem még órákig a téren maradtak – érezhető a radikalizálódás. Még a kormánypárt soraiban is bomlik az egység … A szakszervezeti vezetés már az általános sztrájkról beszél, amely ebben a stádiumában a jan. 19-i országos demonstrációkat jelenti. Munkás Hírlapunk publikációjával is részt vesz a rabszolgatörvény visszavonásáért indított harcban, s része a 2019 májusában Strasbourgban tartandó nemzetközi összejövetelünk előkészítésének.  

Dominique Ferré, jan. 7.

 Azért mert!
1. Azért megyek holnap ki a tüntetésre, mert nincs két Magyarország! Ami az országgal történik, az a mi ügyünk is, és ami velünk történik az az ország ügye is.
2. Azért, mert a legteljesebb együttérzésemről, szolidaritásomról akarom biztosítani a munkásokat, dolgozókat, magunkat.
3. Azért, mert nem bírom a zsarnokságot, az egypárt uralmat, és ahol erővel elhallgattatják az ellenzéket, ahol csomagban leszavazzák a módosító indítványokat jogellenesen, ahol izomból, kuplerájszerű viszonyok között átnyomnak egy törvényt, az zsarnokság.
4. Azért, mert ott, ahol ellenzéki képviselőket - legyen az bármely párt képviselője - fizikailag inzultálnak, ott megszűnt a jog uralma.
5. Azért, mert felháborít, hogy az alkotmány, a gazdaság és a média leuralása után immár a független igazságszolgáltatást, a bírói függetlenséget is felszámolják és uralmuk alá hajtják.
6. Azért, mert nem akarom, hogy a dolgozók a tisztességes munkájuk után csak 3 év múlva kapjanak bért.
7. Azért, mert a munkavállaló nem tulajdon és nem rabszolga, hogy odavethető legyen a mindenható munkaadó kényének, kedvének.
8. Azért, mert nem önkéntes túlóra az, ahol nem mondhatok büntetlenül nemet a munkaadónak.
9. Azért, mert a dolgozó nem gép. Hanem ember! Akinek joga van az emberi bánásmódhoz, a pihenéshez, a családjához, az egészségéhez.
10. Azért, mert bármilyen kormány esetén tiltakoznék a zsarnokság, a jogtalanság és a rabszolgaság ellen.
(Brada)



Munkás Hírlap - E-mail: somijudit@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.