2019. január 26., szombat

Venezuela, államcsíny





Az amerikai imperializmus nem először szít államcsínyt Latin-Amerikában (pl. 2016-ben láttuk Brazíliában Temert, aki utat nyitott Bolsonaronak). Venezuelában sem először, ebben a blokád által fojtogatott országban, ahol a venezuelai nemzet tulajdonában lévő kőolaj megrablására készül. Ezúttal azonban nem is rejtegeti, hogy azt a Trump-adminisztráció - Bolsonaroval versenyben - idézte elő.


Január 22-én 7 h 30-kor az USA alelnöke, Mike Pence Twitter-oldalán jelentette be a másnapi államcsínyt : «Mi, az amerikai nép nevében azt mondjuk, Venezuela bátor népével vagyunk, hogy holnap hallassa hangját»
Alig 24 órával később Guaido, a Parlement elnöke, saját maját kikiáltotta «ügyvezető elnöknek» és a puccskisérletet azonnal üdvözölte az amerikai imperializmus és a régióban lévő bábjai. Trump miniszterén keresztül azonnal lovaggá ütötte Guaidot: «Az USA elismeri Venezuela új ügyvezető elnökét», melyet Bolsonaro követett fenyegetésével a brazil hadsereg bevetéséről.
Az sem kelt meglepetést, hogy a puccsisták és megbízóik az Európai Tanács támogatását élvezik, amely ki merészeli jelenteni, hogy «a venezuelai nép tömegesen követeli a demokráciát és saját sorsának irányítását». Na és Macron szégyenletes megnyilatkozása: «Maduro megválasztása illegitim», megerősítve, hogy az EU «a demokrácia restaurálását támogatja» !

Mintha a demokrácia és a népek jogai nem éppen ellentétesek lennének a Washington rendezésében folyó imperialista beavatkozással!

A Negyedik Internacionálé újjászervező bizottságának (CORQI) titkársága mélyen elítéli a venezuelai puccsot és az imperialista beavatkozást. Támogatja a venezuelai kormányt abban is, hogy Washingtonnal megszakította diplomáciai kapcsolatait. A dolgozók és a nép mellett áll, vallja, hogy nekik van joguk minden eszközzel ellenállni nemzeti szuverenitásuk védelmében.

Azon dolgozók, aktivisták, fiatalok, szervezetek és szövetségek mellett is kiállunk, akik az Usa-ban mondják Trumpnak: «A mi nevünkben nem!» és kötelezik az amerikai intervenció leállítását. A brazil dolgozók mellett, akik megpróbálnak Bolsonaroval szemben széles frontot létrehozni a brazil katonai beavatkozás megakadályozására.

A CORQI az egész világ munkásszervezeteit hívja, hogy mobizálódjanak:

Le az államcsínnyel!
Imperialisták, kifelé Venezuelából, kifelé Latin-Amerikából!
Trump, Bolsonaro, Európai Unió: el a kezekkel Venezuelától!
A venezuelai nép joga, hogy szabadon döntsön sorsáról!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.