2020. augusztus 12., szerda

Belorusszia: A VÖRÖS POLIGRAF szerkesztősége

 


Városaink utcán dörrenések és lövöldözések hangzanak néhány nap óta. Eddig a fegyverek még nem halálos lövedékeket bocsátanak ki, de egy éve lehetetlen volt elképzelni ezt is.

Ha a békét és a stabilitást esténként gránátok százaival és gumilövedékekkel kell fenntartani, akkor ez elég különös «béke és stabilitás».

Hozzá kell tenni, hogy – legalábbis eddig – nem a tüntetők bombáztak, hanem a biztonsági erők. Nem is értjük, hogy miért.  

Ez az erőszak minden mértékkel túlzott, pláne a miénkkel. Belorusszia sok tüntetést megért már és a mostaninál nem kevésbé tömegest. De annak ellenére, hogy azok sem voltak engedélyezve, a tüntető diákokra nem dobáltak gázbombákat.   

Most megtörtént. Az Internetet blokkolták az ország össze állampolgára számára.

Mivel a szavazatok számához nincs hozzáférésünk, a szociológusok adatai hiányoznak, nem tudjuk azt sem, hányan szavaztak Lukasenkora. Csapatunk bojkottálta ezt az ügyet. Abban a 70-80 %-ban sem hiszünk, amit Tihanovszkaja magának tulajdonít.

De abban biztosak vagyunk, hogy mindazok, akik a jelenlegi kormányra voksoltak, rossz lóra tettek, mert ez csak megkönnyíti a belügyminisztérium dolgát az utcákon. Na és arra sem szavaztak, hogy az Internetet bénítsák meg.  

Hisszük, hogy először is ezek az emberek mondják ki a szavukat. Békésen, nyugodtan (levelek, felhívások, csoportok, munkahelyi gyűlések) mindenféle csatornán, hogy eljuttassák a hatalomhoz: még néhány ilyen aktus és lojalitás nélkül maradtok.

Békére van szükségünk és nem a konfliktusok eszkalálására. Mindnyájunknak együtt kell élni ebben az országban, Tihanovszkaja és Lukasenko híveinek is.

A hatóságok azt álltják, hogy kívülről jött a beavatkozás. Megéri hozzátenni, hogy nem minta nélkül. Nem ismerjük a rossz fiút, a felelőtlen személyt vagy csapatot a NEXTA Telegram mögött, de ez a csatorna indította meg lélektelenül a háborút és vetette be az embereket, akik készek bármilyen eszközt felhasználni.

Zseniális lenne, ha azok az emberek, akik nem Lukasenkora szavaztak és nem is hisznek győzelmében, megpróbálnák környezetükben leállítani a nyilvánvaló provokációkat.

Ha persze kell a béke és a konfliktus kiterjedésének megakadályozása. Mégegyszer: együtt kell élnünk ebben az országban később is. Tihanovszkaja és Lukasenko hiveivel is.

Nagy a ködösítés – az sem világos, hogy a hatóságoknak kivel kellene  tárgyalniuk, már persze, ha akarnak. A tüntetők a provokátor NEXTA-val nem tartják ellenőrzésük alatt Tihanovszkaja stábját? De ha azt gondoljátok, hogy ti vagytok a 80 % – ez a 80 % nem fog eltűnni néhány hónap alatt, egy év alatt.

Azt tartjuk, hogy most a lényeg az, hogy a vérbefulladó ellenségeskedést elkerüljük. Ezt nem is olyan régről jól ismerjük. Olyan helyzet ez, amelyet senkinek sem szégyen elhagyni és időlegesen visszahátrálni.

Az a szóbeszéd járja, hogy nemsokára minden kapcsolatot elvágnak. Kívánjuk, hogy mindkét fél emlékezzen tehát.

Viszlát:

kedves szerkesztői irodátok, a Vörös Poligraf, Companiero Re


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.