2021. december 24., péntek

Olaszország, december 16: a munkásosztály erődemonstrációja

 


A két szakszervezeti szövetség, a CGIL és az UIL* által december 16-ra meghirdetett "általános sztrájk" több százezer munkavállalót tömörített a legkülönbözőbb szakmai ágazatokban.

Az állami iskolák dolgozók kivételével, akiket a CGIL és az UIL tagszervezetei hat nappal korábban, 16-án hívtak sztrájkba, a munkabeszüntetés számos ipari és szolgáltatási ágazatban tömeges volt, a sztrájk aránya 85% körüli és annál is nagyobb volt. Nagyobb regionális tüntetésekre került sor Rómában, Milánóban, Cagliariban, Bariban és Palermóban. A sztrájkok jelszavai a Draghi-kormány költségvetési irányelvei ellen irányultak (a leggazdagabbaknak szánt adócsökkentés, a megszorítások a többieknek).

A konföderációs vezetők szlogenjeinek általános jellege ellenére a sztrájk megváltoztatta a 2020. márciusi járvány kezdete óta fennálló helyzetet. Valóban, akkoriban a vírus pusztítása miatti szolidaritás nevében a CGIL, az UIL és a Kereszténydemokrata Központ (CISL) konföderációs vezetői "nemzeti egységet" hirdettek a kormánnyal és a munkaadókkal. Ez ugyan nem akadályozta meg a sztrájkhullámot, amely az elbocsátások ideiglenes betiltását eredményezte.

Ezek a sztrájkok azután is folytatódtak, hogy a Draghi-kormány 2021. július 1-jén feloldotta ennek ideiglenes tilalmát. A munkások küzdelmének ez a hulláma végül arra kényszerítette a CGIL és az UIL vezetőit, hogy sztrájkot hirdessenek. Ez a döntés ásta alá a CGIL, az UIL és a CISL közötti hagyományos szakszervezeti egységet. Utóbbi nemcsak hogy elutasította a felhívást, hanem kifejezetten ellenezte azt.

December 16-ával a konföderációs vezetők és a Draghi-kormány között addig fennálló konszenzus feltételei megváltoztak. Addig ez a konszenzus lehetővé tette mind az elbocsátások ideiglenes tilalmát, mind a Draghi-féle "versenytörvény" elfogadásának előkészítését. Ez a privatizációs törvény, amelyet az Európai Bizottság régóta követel, valamennyi közszolgáltatást  érinti (közlekedés, energia, kórházak, háztartási hulladékkezelés stb.). De a munkások ellenállása erősebb, mint minden kísérő politika és minden megosztó manőver. Ezzel mindenki tisztában van. A Confindustria (a munkaadói szervezet) figyelmeztetett "egy olyan sztrájktól, amely nem a megfelelő irányba megy". Ugyanakkor a burzsoázia egyes szektorai a köztársasági elnökválasztás közeledtével (aki ugyan szimbolikus funkciót tölt be) azt fontolgatják, hogy Draghi tölti be ezt a funkciót, és továbbra is kormányozzon. Ez lenne az első lépés az elnöki rendszer felé, ami ellentétben állna az 1945-ös fasizmus bukása után létrehozott parlamenti intézményekkel.

A sztrájk utáni napon a CGIL titkára, Maurizio Landini, üdvözölve a sztrájk sikerét, a következőket mondta: "A kormánynak köszönetet kell mondania nekünk a mai általános sztrájkért. Mert ami történik, az a reprezentivitással való társadalmi szakadás". Azzal, hogy a dolgozók tömegesen reagáltak szervezeteik, a CGIL és az UIL felhívására, jelezték, hogy ők az egyetlen erő, amely képes megakadályozni Draghi munkásellenes politikáját.

Lorenzo Varaldo tudósítónktól, december 20.

* Az Olasz Általános Munkásszövetséget sokáig a Kommunista Párt tisztviselői vezették, mielőtt az 1990-es évek elején elűnt; az Olasz Munkásszövetség a reformista központ.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.