2022. január 8., szombat

Kazahsztán: Semmmi több népelnyomást! Általános sztrájkot, munkástanácsokat és önvédelmi bizottságokat!


A Szovjetunió összeomlása után a természeti erőforrásokban és területekben leggazdagabb Kazahsztán az első elnök, Nurszultan Nazarbajev családi klánjának tulajdonába került.

Az évek során a transznacionális vállalatok ellenőrzés nélkül pusztították az ország természeti erőforrásait, kíméletlenül tönkretették a környezetet és kizsákmányolták a kazah népet, megfosztva őket a méltó jövőtől.

A diktatúra betiltotta a független szakszervezetek, politikai pártok és más demokratikus intézmények tevékenységét. Az embereket megfosztják a választás jogától és minden demokratikus joguktól. A békés tüntetéseket brutálisan elfojtják.

A politikai elnyomás folytatódik, a tömeges elbocsátások, a nyomorúságos bérek és az emelkedő árak az ország történetének legerőteljesebb kazah munkavállalói mozgósításához vezettek.

Idén január 2-án Zsanaozen városában, ahol 10 évvel ezelőtt az olajipari dolgozók békés tüntetését lőtték (15 ember meghalt, több százan megsebesültek), az emberek az utcára vonultak, hogy követeljék az áremelések leállítását. A tüntetések gyorsan átterjedtek az ország más nagyvárosaira, politikai formát öltöttek, és valódi fenyegetést jelentettek a jelenlegi kormányra nézve.

A békés tüntetések diszkreditálása és a civilek elleni fegyverhasználat igazolása érdekében a hatóságok aktívan használják a bűnszervezeteket. A fosztogatások, rablások és a a felkelők oldalára állt katonaság elleni provokációk nem hozták meg a kívánt eredményt. Ezután Kaszim Tokajev bábelnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO) országainak kormányaihoz fordult külföldi katonai támogatásért, hogy elnyomja saját népe forradalmi zavargásait. Január 6-án pedig Oroszországból, Fehéroroszországból és Örményországból katonai erőket küldtek Kazahsztánba. A "terrorellenes műveletek" során a jelentések szerint több tucat ember meghalt, több százan megsebesültek és több mint 2000 embert letartóztattak. A kormány lekapcsolta az internetet, hogy elvágja a tüntetők közötti kommunikációt országszerte.

A jelenlegi helyzetben fennáll a veszélye annak, hogy a szervezetlen tömegmozgalmat szétzúzzák. Ugyanakkor fennáll egy másik veszély is, hogy a mozgalom a reakciós politikai erők befolyása alá kerül. Ezért kell a munkavállalóknak és a dolgozóknak ébernek lenniük. A munkavállalóknak általános sztrájkokat, munkástanácsokat és önvédelmi bizottságokat kell szervezniük.

Szolidaritásunkat fejezzük ki a kazahsztáni munkavállalókkal a politikai és szociális jogaikért folytatott harcukban!

Felhívunk minden nemzetközi munkavállalói szervezetet, hogy támogassa a kazahsztáni népi tiltakozásokat!

A kazahsztáni dolgozók követeléseit támogatva kijelentjük, hogy a politikai elnyomás és a katonai beavatkozás elfogadhatatlan.

A népnek joga van dönteni a sorsáról! A szabad és demokratikus Kazahsztánért! A Munkásköztársaságért! A szocializmusért!

A Nemzetközi Szocialista Liga követeli:

- A rezsim terrorjának véget kell vetni, a csapatoknak ki kell vonulniuk a városokból!

- Vége a rezsimnek! Az összes naszarbajevi tisztségviselő lemondását, beleértve Tokajev elnökét is!

- Kisajátítani az oligarchák tulajdonát a munkások ellenőrzése alatt!

- Engedjenek szabadon minden politikai foglyot és fogvatartottat!

- Minden politikai jogot biztosítani kell, beleértve a szakszervezetek és politikai pártok alapítását, a sztrájkok és gyűlések szervezését!

 

Nemzetközi Szocialista Liga

 

2022 januárja

 

Forrás: https://lis-isl.org/en/2022/01/08/kazajstan-basta-de-represion-al-pueblo-por-una-huelga-general-consejos-de-trabajadores-y-comites-de-auto-defensa/?fbclid=IwAR3JWMCR2bGg8UyDpC7-gI0PnYdz9hL4GrqkalBp1ZoW_zVnMuflU8pMi-A 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.