2022. január 31., hétfő

Nemet az amerikai háborúra Ukrajnában! Ki a NATO-val!

 


A Negyedik Internacionálé Újjáalakításának Szervezőbizottsága (CORQI) nyilatkozata

 

A 2022-es év egy háborús meneteléssel kezdődik Európa szívében.

Az orosz-ukrán határ mindkét oldalán gigantikus katonai eszközöket halmoznak fel, ami holnap az Egyesült Államok és Oroszország, a két atomfegyverekkel rendelkező nagyhatalom közötti összecsapáshoz vezethet.

Ennek a katonai eszkalációnak a fő felelőse, amelyre 1945 óta nem volt példa a kontinensen, az imperializmus, és különösen az amerikai imperializmus.

A Biden-kormány az, amely az összes előző kormány folytatásaként a katonai szövetség, a NATO keleti bővítését szorgalmazza, és zöld utat adott Ukrajna lehetséges csatlakozásának.

A Biden-kormány volt az, amely minden korábbi kormányzathoz hasonlóan példátlan, 768,2 milliárd dolláros katonai költségvetést fogadott el, a demokraták és a republikánusok teljes konszenzusával. Az egymást követő amerikai kormányok 2014 óta 2,7 milliárd dollár katonai támogatást nyújtottak az ukrán kormánynak.

A Biden-kormányzat az, amely az ukrajnai "orosz invázió" veszélyével fenyegetőzik, hogy igazolja a csapatok és a katonai felszerelések felvonultatását Ukrajnában és a kelet-európai országokban. Sok ddolgozó emlékszik a Bush-kormányzat hazugságára az úgynevezett "tömegpusztító fegyverekről", amellyel Irak lerohanását igazolta. A Biden-kormányzat az, amely az összes előzőhöz hasonlóan minden eszközt be akar vetni annak érdekében, hogy biztosítsa az amerikai imperializmus és a Wall Street uralmát minden kontinensen, ma Oroszország ellen, holnap Kína ellen.

Az amerikai imperializmus felelősségének elítélése ebben a háborús menetelésben nem jelenti azt, hogy politikai támogatást nyújtunk Putyin rezsimjének. Ez a rendszer a bürokrácia bomlásából született a Szovjetunió bukása után, az állami vagyon kifosztásából meggazdagodott oligarchák maffiarétegét alkotva, és saját érdekeit védve beilleszkedett a kapitalista világpiacba.

A dolgozók világszerte észre fogják venni az USA és az EU kormányainak képmutatását, akik most az "Ukrajna elleni orosz invázió" fenyegetésével hadonásznak. Ugyanezeknek a kormányoknak nem okozott gondot, hogy Putyin rezsimje csapatokat küldött a kazahsztáni munkásfelkelés leverésére január elején, ezzel védve a nagy amerikai és európai multinacionális vállalatok érdekeit. Biden politikája, Trumpéval összhangban, az Európai Uniót és annak fő tagjait az egyetlen olyan szerepre szorította vissza, amelyet elismer: Washington segítőinek szerepére. Johnson és Macron is azonnal meghajolt. De Biden háborús menetelése elbizonytalanította a német burzsoáziát. Ez azért van így, mert a német imperializmusnak van a legtöbb gazdasági és kereskedelmi érdeke Oroszországban, és ezért a legtöbbet veszíthet a vele való konfrontációban.

A munkásosztály és a világ népei nem érdekeltek ebben a háborúban. Ahogy a Munkás Internacionálé háború és kizsákmányolás elleni világkonferenciára való felhívás (Párizs, 2022. október), amelyet 57 ország 601 munkásaktivistája adott ki, megállapítja: "Az imperializmus minden katonai beavatkozása, amelyet a «demokrácia» nevében hajtottak végre, véres káoszhoz, egész nemzetek szétzilálásához vezetett. A világ népei békét akarnak. Erre emlékeztetnek Afganisztán, Haiti, Irak, Líbia, Szíria és a szubszaharai Afrika számos országának tragikus tapasztalatai, amelyek az imperialista beavatkozás és intervenció áldozatai lettek".

Az ukrán nép szuverenitásra irányuló jogos törekvései nem fognak teljesülni a NATO csizmája alatt, mint ahogyan a sztálinizmus igája alatt sem teljesült.

Ukrajna, Oroszország és Kelet-Európa munkásai nem érdekeltek ebben a háborúban.

Ahogy az Európai Unió keleti határainál parkoló menekültek tízezrei sem, akiknek a helyzetét tovább rontaná egy háború a térségben.

Az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország és Olaszország munkásai sem, akik tudják, hogy egy ilyen háború újabb ürügy lenne arra, hogy új intézkedéseket próbáljanak bevezetni a munkásosztály ellen, és megpróbáljanak "szent szövetséget" kötni azokkal a kormányokkal, amelyek éppen most öntöttek dollár- és eurómilliárdokat a tőkések zsebébe.

Különösen az Egyesült Államokban a munkásszervezetek semmiképpen sem támogathatják Biden militarista politikáját, ami ismét sürgőssé teszi, hogy a szakszervezeti mozgalom szakítson a Demokrata Párttal, a burzsoázia egyik ikerpártjával.

Európa minden országában a magukat munkásgyökerűnek valló szervezeteknek vissza kell utasítaniuk minden szent szövetséget, minden támogatást a háború felé menetelő kormányaiknak. A Negyedik Internacionálé Újjáalakításának Szervezőbizottsága (CORQI) kiáll

- A Biden-Macron-Johnson háború ellen!

- Az összes NATO-csapat azonnali kivonásáért Ukrajnából és Kelet-Európából!

- A NATO kivonulásáért és feloszlatásáért!

- A katonai költségvetések azonnali elkobzásáért és azok kórházakra, iskolákra, foglalkoztatásra való fordításáért!

- A munkásszervezeteknek a háborús uszító kormányoktól függetlenségéért!

- Nincs támogatás a háborút szító kormányoknak!

A CORQI a Munkás Internacionáléért a háború és kizsákmányolás elleni világkonferencia (Párizs, 2022. október) sikere érdekében az erőfeszítések megduplázására szólít fel.

 

2022. január 27.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.