2022. január 13., csütörtök

Hétes, az «elátkozott» telep 2.

 




2.  hétesiek szeretik a telepüket. De olyan kertvárost szeretnének maguknak, amilyen valaha volt. 


Mégegyszer a nagyon rövid kisfilm a Hétesről: https://www.youtube.com/watch?v=xjl0gxSvk6s


Teljesen egyértelmű, hogy szervezéssel és a hatalom jóindulatú akaratával a mélyszegénység jó része felszámolható lenne (ennek szép példàja Borsodbóta). De a nyomor végleges felszámolása se a kormány, se az EU célkitűzései között sem szerepel. Kénytelenek vagyunk azt mondani: ahelyett, hogy csökkenne a nyomorban és létbizonytalanságban élők száma és aránya, a kapitalizmus visszahozta a két háború közötti viszonyokat. 


Az ózdi telep a volt vasmű területén található, anno a „szocializmusban” „vegyes” is volt a lakosság és mindenkinek volt munkája. Azt gondoljuk, ez is oka annak, hogy nagyobb az összetartás a telep lakói között (élnek még a hagyományok, kevesebb a teljesen lezüllött és elembertelenedett itt élő). 


De ha az életük továbbra is a teljes létbizonytalanság és a hatóságok nyílt rosszindulata között folytatódik, akkor a nyomor még inkább kikezdi majd az itt élőket.


Hogy mit szeretnénk? Minden család megemlítette: vizet minden lakásba. Mert egyszerűen embertelen, hogy télen-nyáron a közkútról kell hordani főzéshez, mosogatáshoz, mosdáshoz, fürdéshez, mosáshoz, öblítéshez – és az összetákolt árnyékszékekre járni kicsinek-nagynak, öregnek és betegnek. Egy icipici, 2X2 m-es fürdőszoba .. a vágyak netovábbja. 


A házak ha kívülről kopottak és szegényesek is, belül évről évre kifestik, tisztán tartják (zömét – csakúgy, mint a Hétesen túli világban). A telep az önkormányzat osztatlan tulajdona, „15 db építménye” egyetlen helyrajzi számon szerepel – azaz megvenni semmiképpen nem tudnák az itt élők, pedig ezzel hitegetett bennünket a polgármester. Azonban a tulajdonos (kiszervezett cége) még az állagóvásba, felújításba sem ruház be, egyszerűen beszedi a bérleti díjat. Aki fizeti az elmaradt költségeket plusz egy éven át - elmaradás nélkül - a hulladékgyűjtési díjjal és biztosítással (!!) együtt, plusz igazolja a villanyszámláját, az kaphat bérleti szerződést. Ennyi. Persze így majdnem a teljes Hétes „jogcím nélküli lakáshasználó”, be sem engedik jelentkezni, bármikor kiebrudalható.


A Tumenca Egyesület két és fél éve van jelen a Hétesben. Persze belső és külső aktivisták nélkül semmire sem mennénk. ”Célunk nem csak annyi, hogy anyagi forrásokkal segítsünk a rászorulókon, hanem öntudatos közösségeket formáljunk, amelyek képesek egymással szolidaritás vállalni, jogaikat megismerni és azokért kiállni" – az egyéni boldogulás, munkakeresés, munkába állás, ügyintézés, stb. mellett. A telepek (nem kizárólag roma) lakosságával mindennapos a kapcsolatunk, csakúgy, mint kisebbségi ill. önkormányzati szervezeteikkel (melyeknek kötelességük lenne a nehezebb sorsú lakosság gondjaival foglalkozni). Nagy tervünk a közösségi ház megvásárlása és fenntartása. Adományoztak nekünk egy 2000 m2-is telket, ahol kisparcellás növénytermesztés útján akarjuk erősíteni a közösséget, és a romákban élő öntudatot. A legaktívabb ózdiakon kívül itt együtt műveljük a földet a tiszavasvári, nyiregyházi, zsákai romákkal. A gettók gyermekeinek szerveztük meg a „múzeumi hónapot”, állatkertbe vittük őket, foglalkozásokat tartunk. Kulturális eseményekre, melyekre rendkívül nyitottak. Folytatjuk előadás-sorozatunkat emberi jogok, drog, család és trauma, iskolai és iskolakörnyéki erőszak tárgykörökben. Járunk képzésre: jogvédelem, tárgyalástechnika. A szegregátumokban élőket ki kell tudni mozdítani a saját élőhelyükről és a közös gondok, a más településeken élők hasonló problémái erőt adnak egy közös gondolkodáshoz, amit tettek is követhetnek.


Nem célunk tehát, hogy "örök gyámság alatt" tartsuk őket, az ellenkezőjét szeretnénk, hogy egy szép napon már ne legyen szükségük ránk. Szilárd meggyőződésünk, hogy ez ma, a tőkés piacgazdaság viszonyai között csak "tűzoltás", végnélküli sziszifuszi munka. De ezt is meg kell tenni - az életbenmaradás érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.