2022. július 26., kedd

Oroszország "Még mindig szükség van erre a háborúra?”

 

Ezt írta Alekszej Gorinov moszkvai városi tanácsos arra a plakátra, amelyet a bíróság iítélethirdetés felolvasásakor tartott a kezében. Hét év börtönbüntetésre ítélték.

A büntető törvénykönyv büntet minden olyan cselekedetet vagy beszédet, amely "lejáratja az Orosz Föderáció fegyveres erőit".  A március 15-i krasznoszelszki városi tanácsülésen Gorinov "háborúnak" nevezte az ukrajnai inváziót, és azt mondta, hogy az orosz hadsereg ártatlan embereket, köztük gyerekeket gyilkol. 

A Putyin-rezsim lecsap mindazokra, akik ellenzik a háborút. De különösen az aktivisták és a független munkásszervezetek ellen irányul, amelyek - bármennyire is gyengék - aggasztják a rendszert. A moszkvai ügyészség most az Újságírók és Médiamunkások Szakszervezetének teljes betiltására szólított fel. Maxim Sulgin, a kézbesítők szakszervezetének szervezeti titkára a maga részéről újabb felhívást tett közzé a szakszervezet titkárának, Kirill Oukraincevnek a szabadon bocsátása érdekében, aki április 25. óta előzetes letartóztatásban van. Szakszervezeti tevékenysége miatt öt év börtönbüntetés vár rá. 

A munkavállalók gazdasági helyzete napról napra romlik. A Duma (parlament) elfogadta a "hadigazdaságról" szóló törvényt (hadüzenet nélkül), amely lehetővé teszi a munkáltatók számára, hogy a "nemzetvédelem" szükségletei nevében hétvégén, munkaszüneti napokon és éjszaka is munkára kényszerítsék a munkavállalókat. A pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a háborút a régiók fogják viselni: a költségvetésükben 2023-ra 132,5 milliárd, 2024-re pedig 78 milliárd rubeles hiányt jelentettek be. Ez a helyzet nem akadályozta meg Gennagyij Zjuganovot, a "kommunista" párt főtitkárát abban, hogy újabb felhívást intézzen Kijev bombázására. 

"A háború undorító és szörnyű. Az arca ocsmány, és meg kell állítani."

A háborús propaganda ellenére a polgárok körében a háború támogatottsága 64%-ról 55%-ra csökkent a Kroniki média új felmérése szerint. A felmérés szerint a megkérdezettek 56,5%-a azt állítja, hogy spórol az élelmiszereken, 39%-uk számolt be jövedelemcsökkenésről, 11,8%-uk pedig elvesztette a munkáját. 55% gondolja úgy, hogy az oroszok ukrajnai győzelme nem hozna nekik semmit, és csak 3,3% álmodik "új területek elcsatolásáról". 

A VTsIOM intézet másik, az elnöki adminisztráció megbízásából készült felmérése szerint a megkérdezett polgárok 30 százaléka akarja az ukrajnai katonai művelet "azonnali befejezését", de a 18-24 évesek körében 43 százalék. 

Néhány nappal ezelőtt, miután a NATO által az ukrán kormánynak szállított fegyverek lehetővé tették az orosz határ menti Belgorod város bombázását, az orosz rapper Noize MC egy koncertjén azt mondta: "Szeretett szülővárosomat, Belgorodot lebombázták. Mit éreztem? Ugyanazt, mint amikor Kijevet, Harkovot és Mariupolt bombázták. (...) A háború undorító és szörnyű. Az arca ocsmány, és meg kell állítani."

"Nemet a háborúra" - énekelte azonnal több száz fiatal a közönség soraiban. 

Levelezőinktől

(Forrás: La Tribune des Travailleurs, 2022. júl. 20.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.